Archive for the ‘Radiostyrt’ category

Se när drönaren kolliderar med en flygplansvinge

October 14th, 2018

Här kolliderar en drönare med en flygplansvinge. ”Du kommer inte att överleva”, säger kollisionsfysikern Kevin Poormon.

 

Vad händer om en drönare kolliderar med ett flygplan? Det är av förklarliga skäl inte helt enkelt att testa, annat än i simulationer. Såvida man inte heter Kevin Poormon och har en luftkanon till sitt förfogande.

Kevin Poormon arbetar med kollisionsfysik vid Dayton-universitetets forskningscenter i delstaten Ohio. Han laddade en av forskningscentrets luftkanoner med en drönare av typen DJI Phantom 2. Sedan sköt han den mot en vinge från ett Mooney M20-plan. Drönaren kolliderade med vingen i 383 kilometer i timmen: en uppskattad kombinerad hastighet av en drönares fart och ett plan som är på väg att landa.

 

Delar av vingen slets sönder och drönaren penetrerade vingen så djupt att ett bärande element tog skada.

– Hela flygplanets vikt vilar på de bärande elementen. Om det bärande elementet skadas tillräckligt mycket på den sidan så kommer du inte att överleva. Flygplanet skulle krascha, säger Kevin Poormon, till tidskriften Wired.

Poormon vet förmodligen vad han pratar om: han har mångårig erfarenhet av studera vad som händer när fåglar kolliderar med luftfarkoster.

En DJI Phantom 2 väger strax under ett kilo så Kevin Poormon lät också avlossa ett geléaktigt material, som sägs kunna motsvara en fågel, med ungefär samma vikt.

– Fågeln orsakade till synes mer skada längs vingens kant, men Phantom-drönaren gick djupare. Fågeln skadade inte det bärande elementet.

På forskningscentret anser man nu att det behövs fler liknande tester, i takt med att drönarna blir allt fler i luftrummet.

– Vi vill hjälpa de som jobbar inom luftfart och drönarindustrin att förstå farorna som till och med drönare avsedda för konsumentbruk innebär. Innan något allvarligt händer, säger Kevin Poormon, till universitetets hemsida.

På centret har man tillgång till flera luftkanoner, som kan avfyra objekt i hastigheter upp till 36000 kilometer i timmen

Svenska småflygplatser föredrar fjärrstyrning

December 22nd, 2016

fjarrstyrd-flygplats

I fjol blev Örnsköldsviks flygplats den första i världen med fjärrstyrd trafikledning. Nu följer tre andra svenska flygplatser efter, och fler är på gång.

 

Våren 2015 började planen på Örnsköldsviks flygplats dirigeras på distans från ett flygledartorn i Timrå, med så kallad Remote Tower Services (RTS). Det var första gången i världen som flygtrafikledning gjordes fjärrstyrt, och systemet är fortfarande det enda i sitt slag som godkänts för operativ drift. Tekniken har utvecklats av Saab i samarbete med Luftfartsverket (LFV), och inom det närmaste året räknar LFV med att även Linköpings och Sundsvalls flygplatser fjärrstyrs från samma anläggning.

Nu meddelar Scandinavian Mountains Airport – som ägs av ett antal aktörer inom fjällturism, och som bygger en helt ny flygplats i Rörbäcksnäs mellan svenska Sälen och norska Trysil – att den nya flygplatsen ska fjärrstyras med RTS.

PA Consulting Group, som bistår flygplatser med RTS-implementering och andra former av digitalisering och automation, har frågat samtliga kommunalt och privat ägda flygplatser i Sverige (31 stycken) hur de ställer sig till RTS. 24 stycken har medverkat i undersökningen, och enligt PA Consulting tänker ett tiotal av dem övergå till fjärrstyrd digital flygledning inom en femårsperiod.

– Huvudsakligen handlar detta om små flygplatser, som har begränsat med trafik och svårt att gå runt. För dem är det viktigt att effektivisera och se över kostnaderna, säger Anders Adrem, Global Head of Aviation på PA Consulting.

Förutom lägre kostnader anger flygplatserna, enligt PA Consultings undersökning, ökad tillgänglighet, minskad sårbarhet och förbättrad säkerhet som huvudsakliga skäl till beslutet.

– Det som anges som det främsta hindret för implementering av RTS är den initiala investeringen. Det handlar inte om jättestora pengar, men det kan vara svårt att räkna hem för en liten flygplats. Kommuner och beslutsfattare borde söka nya finansiella lösningar och affärsmodeller, för detta skulle kunna bidra till en bättre infrastruktur för flyget och hjälpa till att hålla glesbygden vid liv. Tänkbara lösningar kunde kanske vara någon form av leasingavtal, eller att flera flygplatser går ihop och delar på ett system, säger Anders Adrem.

Kameror på drönare kan tillåtas igen

December 21st, 2016

dronare

Efter en omstridd dom i höstas blev det i princip förbjudet att fotografera och filma från drönare. Nu vill regeringen ändra på det.

 

Drönarkameror ska enligt utslaget i Högsta förvaltningsdomstolen betraktas som övervakningskameror  och för att få använda sådana krävs tillstånd från länsstyrelsen, vilket är svårt att få. Kritiken mot domen var hård på vissa håll.

SVT ansåg att domen skulle innebära problem, inte bara för public service utan “de flesta som i dag gör tv”, sade programchefen Ulf Johansson. Branschorganisationen UAS Sweden befarade att tusentals jobb skulle gå förlorade.

– Nu vill vi ändra på lagstiftningen så att man inte längre ska behöva tillstånd för drönarkameror, säger justitieminister Morgan Johansson (S) till TT.

Förslaget, som på måndagen gick ut på remiss, blir så småningom en proposition, och Johansson tror att riksdagen kommer att gå på regeringens linje. Till sommaren kan den nya lagen träda i kraft.

Många kommer att påverkas av de nya drönarreglerna, bland annat personer som jobbar inom skogs- och jordbruk, med räddningsarbete eller med journalistik. Morgan Johansson påminner dock om att annan lagstiftning som kan vara aktuell i sammanhanget är oförändrad.

Yak 3U Warbird RC/Model

June 25th, 2016

Pelle Vässmar flög med sin 28% skalamodell för ett par veckor sedan.

Modell: Yak 3U

Skala 28%

Vikt: 13Kg

spännvidd 2.44m

 

Premiärvisning av Neuron

January 25th, 2012

Det deltavingade obemannade smygflyplanet Neuron visades upp för första gången i går i Frankrike. Nästa år är det dags för provflygning på raketbasen Vidsel i Norrbotten.

Sex länder är inblande i Neuronprojektet, som hålls ihop av den franska försvarskoncernen Dassault – Frankrike, Italien, Sverige, Spanien, Schweiz och Grekland.

Saab står för 20 procent av den demonstrator som visades upp i går.

Saab tillverkar själva skrovet i sin anläggning i Linköping. Leveransen från Linköping till Dassault anläggning i Istres i södra Frankrike skedde redan i början av förra året.

Vingarna kommer från Spanien, stjärtpartiet från Grekland, lastdörrarna från Italien och övriga strukturdelar svarar Schweiz för.

Den typ av obemannade militära plan som Neuron representerar kallas för UCAV, unmanned combat aerial vehicle – obemannad flygande stridsfarkost.

Den är byggd med stealth-teknik och svår att upptäcka på radar.

Neuron är än så länge bara en demonstrator, tillverkad i ett enda exemplar. Syftet med demonstratorn att man utifrån den ska utveckla spetskompetens inom avancerad flygteknik.

Saabs arbete med Neuron har handlat om aerodynamik, avionik, stealth, bränslesystem, flygutprovning samt konstruktion och produktion av flypplansskrovet.

Saab hävdar att arbetet med Neuron har gynnat Saab både när det gäller vidareutvecklingen av stridsflygplanet Gripen och stärkt Saabs ställning bland övriga flygindustrier i Europa.

Neuron ska nu genomgå en rad tester på marken innan det blir provflygning. De första flygningarna beräknas kunna genomföras till sommaren.

Först nästa år blir det provflygning i Sverige. De svenska testerna görs på den försvarets provflygningsanläggning och raketbas Vidsel i Norrbotten.

Vidselflygplatsen är den största testanläggningen för missiler i Västeuropa. Den invigdes redan 1958 i samband med att J35 Draken testflög med amerikanska Falconraketer.

Första bemannade multikopterflygningen

November 24th, 2011

http://youtu.be/66n04fQkK0w

Ett gäng tyska entusiaster säger sig vara först med att flyga en eldriven multikopter med passagerare.

Enligt Wikipedia definieras en multikopter som en obemannad luftfarkost med flera rotorer.

Den beskrivningen får nu omprövas. Tre tyska flygentusiaster har nämligen konstruerat och fått upp en bemannad eldriven multikopter i luften.

Enligt en pressrelease är de först i världen med denna bedrift.

De kallar sin flygfarkost E-volo som har 16 propellrar placerade på fyra armar vilka sticker ut från pilotsätet. Vikten på hela ekipaget inklusive batterier är 80 kg och premiärturen varade i 90 sekunder.

Men enligt pressmeddelandet ska E-volo kunna vara i luften i upp till 20 minuter med fulladdade batterier.

Med hjälp av GPS-kontroll kan multikopterna ”parkeras” på valfri plats i luftrummet vilket sägs vara perfekt om E-volo ska användas för räddningsoperationer eller brandbekämpning.

Nu ska de tre konstruktörerna Thomas Senkel, Stephan Wolf och Alexander Zosel vidareutveckla sin flygmaskin och hoppas kunna få ut den på marknaden inom några år.

 

Obemannad helikopter redo för export

March 1st, 2011

Cybaeros helikopter Apid 60. Foto: Cybaeros

 

Det började med ett forskningssamarbete mellan Totalförsvarets forskningsinstitut och Linköpings universitet.
19 år senare pekas Cybaero av försvarstidskriften Defense News nu ut som “potentiellt ledande på den globala marknaden för obemannade helikoptrar”.
Två multinationella industrijättar har tecknat samarbetsavtal med det lilla Linköpingsföretaget som bara har tolv anställda.
Bakom framgångarna ligger oglamorösa testflygningar på soptippen i Linköping, billigare komponenter – och förändrad militär taktik i Afghanistan och vid Adenbukten.

 

Nuvarande vd:n Leif Erlandsson kom i kontakt med Cybaero – eller rättare sagt dess förlaga Scandicraft – i slutet av 1990-talet. Som representant för det statliga projektet Teknikbrostiftelsen satt han i företagets styrelse. Det var dåvarande Linköpings tekniska högskola och Försvarets forskningsanstalt som i ett forskningssamarbete hade tagit fram en liten helikopter som kunde bära en elektronisk störningssändare. Scandicraft gick i konkurs, men ett gäng norrmän köpte konkursboet och företaget återuppstod som Cybaero.
2003 beställde Förenade arabemiraten sex obemannade helikoptrar av Cybaero. Bolaget öppnade säljkontor i Abu Dhabi och 2007 noterades företaget på Nasdaqs First North-börs.
Det finns i dag två svenska tillverkare av obemannade helikoptrar och de har tagit olika vägar. Saab, som har nästan 13 000 anställda, valde att satsa på kompletta system med sensorer och länkar på helikoptrarna. Cybaero, däremot, bestämde sig för att bli bäst i världen på själva helikoptern.
Att ett så litet helikopterföretag som Cybaero över huvud taget kan existera beror delvis på att telekommunikation och komponenter blivit så mycket billigare.

– Hobbyister kan i dag göra saker som man för tio år sedan bara kunde drömma om att uppnå i stora militära projekt. Du kan köpa massor av komponenter “off the shelf” och behöver inte utveckla varje del själv, förklarar Petter Krus, professor i fluida och mekaniska system med flygteknik som tillämpning vid Linköpings universitet.

GPS:er och sensorer finns i dag i var och varannan mobiltelefon. Även om det är mer kvalificerade komponenter i en helikopter så blir även dessa billigare. Och lägre komponentpriser ger billigare helikoptrar, vilket i sin tur gör att andra än militären har råd att nyttja farkosterna.
– Det är sant att våra helikoptrar är byggda med standardkomponenter som anpassas. Tack vare det kan man serva helikoptrarna med verktyg som i de flesta fall kan köpas på Clas Ohlson. Vår kompetens ligger i hur man bygger systemen, säger Cybaeros vd Leif Erlandsson, som tidigare bland annat varit marknadschef inom hotellbranschen och exportchef på Svenska precisionsverktyg som ägdes av förre Saf-chefen.

De obemannade helikoptrarna kan exempelvis användas för att upptäcka algblomning och inspektera kraftledningar, pipelines och avsaltningsanläggningar, mäta topografin på grustag och dagbrott och kartlägga skogsbränder, skador efter stormar och jordbävningar.
– Knäckfrågan är att de i nuläget inte får köras hursomhelst i det kontrollerade luftrummet. Annars vore de obemannade helikoptrarna utmärkta att ha för att leta efter människor som gått vilse.

När man sökte efter Eva från Örebro som misstänks ha mördats var man tvungen att avbryta vid mörkrets inbrott. En obemannad helikopter kan fortsätta leta, för du riskerar inga människoliv utan bara att en helikopter går sönder, säger Cybaeros Leif Erlandsson.
Företagets 3,5 meter långa Apid 60-helikopter, som drivs med bensin eller flygfotogen och kan hålla sig i luften fem-sex timmar på upp till 3 000 meters höjd, mätte nyligen högarna på soptippen i Linköping. Enligt reglerna måste alla avfallsanläggningar inom EU mätas varje år. I nuläget görs det genom att personal stegar runt på området och kontrollerar hur soporna har satt sig eller så skickar man upp ett fullstort flygplan.
-Det kanske inte var vårt mest glamorösa uppdrag, men det var skönt för personalen som annars skulle ha fått knata runt med GPS på tippen och mäta, säger Leif Erlandsson.

Att Cybaeros helikoptrar inte är försedda med vapensystem beror på flera saker. Utöver de rent moraliska aspekterna är företaget alldeles för litet för att kunna hantera administrationen runt det enorma regelverk som finns för vapenfrågor, förklarar vd:n.
Så små helikoptrar som Apid 60, som väger knappt 200 kilo, är heller inte gjorda för att bära med sig tunga vapen. Dessutom skulle inte Cybaero kunna konkurrera med multinationella industrijättar om färdiga system.
– Vi tror faktiskt att marknaden är större om vi avstår från vapen. Ändras reglerna för hur man får flyga med obemannade helikoptrar i kontrollerat luftrum 2015 är vi mycket konkurrenskraftiga på en civil marknad, säger Leif Erlandsson.
I fjol fick Cybaero i uppdrag av den spanska säkerhetskoncernen Indra – som i sin tur hade en beställning från den spanska marinen – att utveckla den obemannade helikoptern Pelicano. Linköpingsföretaget har redan levererat en förseriehelikopter och i år ska två till bli färdiga. Cybaero hoppas förstås på fler beställningar från den spanska marinen.

Det väckte stor uppmärksamhet då Cybaero i somras skrev avtal med EADS, som med sina 120 000 anställda är ett av världens största företag i rymd- och flygsektorn. Tillsammans ska parterna utveckla Alca, en obemannad helikopter i 300-kilosklassen.
Cybaero var nere i Paris strax före jul och provflög en av sina helikoptrar med en markstation till EADS. Helikoptern klarade av den snöstorm som förlamade stora delar av flygtrafiken i Europa. Och den har hållit sig i luften i sjutton sekundmeters blåst ute på Skärstad mellan Linköping och Motala.
– Det klarar i princip inga andra obemannade helikoptrar. I och med att vi är ett så litet företag måste vi provflyga allt. Vi kör med learning by doing, vilket gör oss snabbare än de flesta större företag, säger Leif Erlandsson.

Professor Petter Krus menar att det är just småskaligheten som ger Cybaero konkurrensfördelar.
– Med bara tolv anställda är det lättare att ha en överblick över utvecklingsarbetet och det blir snabbare beslutsvägar. 19 års erfarenhet av hur man bygger de här helikoptrarna är ett “know-how”, ett kunnande. Vi talar om ett förhållandevis nytt tekniksegment med ett begränsat antal aktörer med längre historik, säger Petter Krus.
Han gissar att Cybaero hoppas på att bli uppköpt av EADS.
För en månad sedan skrev den ansedda försvarstidskriften Defense News om Cybaero. Den tyske industrianalytikern Tomas Mueller påpekade där att marknaden för obemannade helikoptrar i Europa tros öka, samtidigt som försvarsutgifterna skärs ner totalt sett. “Cybaero har potential att placera sig i en global tätposition”, sa Tomas Mueller till Defence News. Och Dagens Industri hade nyligen ett uppslag om Cybaero med rubriken “Det lyfter för helikopterbolaget”.

Björn Enarson som är industrianalytiker på Öhman fondkommission i Sverige menar liksom den tyske bedömaren att utvecklingen går mot obemannade flygfarkoster.
– Och det är en klar fördel att Cybaero redan finns på börsen för då är processen att få in mer riskvilligt kapital redan klar, säger Björn Enarson.
Hälften av Cybaeros aktier ägs av institutionella placerare som Handelsbanken och resten står företagsledningen och privatpersoner för. Påfallande många är östgötar som vill vara med och satsa på den lokala utvecklingen.

I dag kommer bokslutet för 2010. Omsättningen väntas bli omkring 17 miljoner kronor, jämfört med 3,5 miljoner kronor året före.
– 17 miljoner är naturligtvis kaffepengar jämfört med de stora bolagen. Vi har sett oss som ett utvecklingsbolag, men nu är det ett trendbrott där de multinationella industrijättarna kommer till oss för att samarbeta och vi börjar få intäkter. Vi hoppas att vi inom några år omsätter 250 miljoner, säger Leif Erlandsson.

Samtal pågår med svenska försvaret. Cybaero lobbar för att marinens fartyg HMS Carlskrona som lett EU:s piratjakt vid Adenbukten utanför Somalias kust och korvetterna i Visbyklassen ska kunna utrustas med obemannade helikoptrar.
– Man skulle exempelvis kunna filma hela Vasaloppet med Apid 60-helikoptern om bara tillståndet fanns. Det låter kanske som pojkboksdrömmar à la Biggles, men det råkar bara handla om flyg, säger Leif Erlandsson.
Men än har företaget inte gått med vinst. Sedan starten har ägarna skjutit till omkring 50 miljoner kronor. Frågan är om Cybaero slutar som en pojkdröm eller om man lyckas få in fler stora ordrar.
– Helikopterbranschen är inte så “boomig” och det är inte samma hype som under IT-eran. Det har skett ett militärt paradigmskifte i Afghanistan där man satsar på obemannade farkoster för att slippa få piloter nedskjutna. Att få en helikopter att flyga si eller så långt är inte så svårt. Det handlar snarare om att få den att klara svåra förhållanden – och det kan Cybaero. Företaget har en sund mekanisk konstruktion och kunnig personal, säger Petter Krus.

Nordic IMAC Championship avgjord i Eskilstuna

June 6th, 2010

3-5/juni avgjordes Nordisk mästerskap i  MINI-IMAC (RC) Eskilstuna. Deltagare från Danmark, Norge och Sverige slogs om medaljplatserna.

Mera bilder finns under denna LÄNK

Alla deltagare 2010

Peter Schmidt med sin Sbach

Teampiloter från lokal sponsor

Resultat

Basic

1:a Emanuel Fantini (SE)

2:a John Erik Hembre (NO)

3:a Rune Borgersen (NO)

Sportsman:

1:a Tim Larsson (SE)

2:a Ulf Svensson (SE)

3:a Henrik Riseng (NO)

Intermediate:

1:a Daniel Casselby (SE)

2:a Carl Olsson (SE)

3:a Tor Einar Sotlien (NO)

Freestyle:

1:a Daniel Casselby

2:a Carl Olsson

3:a Peter Schmidt

Torshargs gympasal inomhusflygning

November 29th, 2009

Så var det dax igen för lite depronflygning igen denna gång i Torsharg.

Lite foton från träffen:

Björn kör hårt med sin helikopter

Roger sitter och limmar lite, känner man igen

LG med Micke passar på och fikar och snacka lite

En av klubbens juniorer (Simon) demonstrerar hur man flyger

utan att hålla i radion

Skicklig kille 🙂

Ja.. Ska man ta cola eller något kanske..