Archive for the ‘Olyckor’ category

Amerikanskt stridsflyg har störtat i Nordsjön

June 18th, 2020

Ett amerikanskt stridsflygplan av typen F-15 har störtat i Nordsjön, uppger USA:s flygvapen.

Uppdaterad)

Piloten som flög det amerikanska F-15-plan som tidigare under måndagen störtade i Nordsjön, utanför Englands östkust, har hittats död.

Det bekräftar USA:s flygvapen strax efter klockan 19 på måndagskvällen, svensk tid.

“Våra djupaste kondoleanser går till pilotens familj”, skriver den omkomnes flygförband på Twitter.

Stridsflygplanet, som lyfte från den brittiska flygbasen RAF Lakenheath i grevskapet Suffolk, var ute på ett träningsuppdrag när det kraschade omkring klockan 10.40 svensk tid.

Några timmar innan dödsbeskedet meddelades att brittisk kustbevakning lokaliserat vraket av stridsflygplanet, men inte hittat piloten. Arbetet med att bärga flygplanskroppen pågick på måndagskvällen fortfarande.

Planet, som lyfte från brittiska flygvapnets bas RAF Lakenheath, var ute på ett träningsuppdrag och kraschade omkring klockan 10.40 svensk tid utanför Englands kust, enligt uttalandet.

– Anledningen till kraschen är okänd i nuläget, och vi har bett brittisk räddningstjänst om stöd, säger Miranda T Simmons, kapten i det amerikanska flygvapnet.

Fakta:

F-15 är ett tvåmotorigt stridsflygplan utvecklat av Boeing som togs i bruk av det amerikanska flygvapnet 1979. Av de totalt 409 plan som tillverkats är 211 alltjämt i bruk.

I oktober 2014 kraschade ett F-15 som utgått från RAF Lakenheath, vars pilot lyckades skjuta ut sig med katapultstol, på ett fält. I januari samma år dog fyra militärer när en amerikansk helikopter störtade vid Englands ostkust.

Vid 14-tiden på eftermiddagen hade varken pilot eller plan återfunnits, trots sökinsatser, skriver RAF Lakenheath på Twitter.

F-15 Eagle är ett tvåmotorigt jaktplan beställt av det amerikanska flygvapnet och designat av McDonnel Douglas (som sedan 1997 är en del av Boeing).

Flygvapnet bestämde sig för McDonnel Douglas design 1967. 1972 flög planet för första gången och fyra år senare togs det i aktiv tjänst.

Planet har exporterats till Israel, Japan och Saudiarabien. Det byggdes ursprungligen för att ge användaren taktisk överlägsenhet i luften och har sedan dess producerats i flera olika modeller, både enkel- och dubbelsitsiga.

Planet som nu störtat i Nordsjön var av typen F-15C, en uppgraderad variant av den enkelsitsiga ursrprungsmodellen F-15A. F-15C kan bland annat kan bära mer bränsle och har högre startvikt.

Motortypen som används varierar mellan Pratt & Whitney F100-PW-100, 220 och 229.

År 2016 hade 175 stycken F-15-plan förstörts i krascher, men ingen av dem efter att ha förlorat en strid i luften.

Källor: Military.com och Wikipedia

Boeing i blåsväder efter olyckan med Lion Air

November 19th, 2018

 

Boeing kände till de tekniska problem som är en del av orsaken till Lion Air’s krasch. Men man valde att inte informera piloter och flygbolag om dem. Nu växer kritiken mot att flygplanstillverkaren hållit inne med informationen.

 

I förra veckan utfärdade Boeing en så kallad ”operational bulletin” med instruktioner om hur piloterna skulle agera om samma typ av systemfel uppstår, som troligen orsakade Lion Air-kraschen utanför Jakarta.
Nu har även de amerikanska flygmyndigheterna FAA gått ut med en motsvarande varning. Det är ett Emergency Airworthy Directive där man i detalj beskriver vad piloterna ska göra om informationen från instrumenten inte korrelerar med varandra. Det är till stor del samma instruktioner som Boeing själva skickat ut och gäller alla flygplan av typen Boeing 737 MAX 8 och 737 MAX-9. Sammantaget finns cirka 200 MAX i trafik idag.
Samtidigt växer kritiken mot att Boeing kände till att det kunde uppstå problem med anti-stall systemet. Det är utformat för att i ett kritiskt läge hjälpa piloten att automatiskt motverka en stall och kontrollera flyplanets vinkel i luften, med andra ord tar flygplanet automatiskt över och trycker ner nosen på flygplanet för att ta flygplanet ur stall. Men i vissa fall tvingar systemet, Maneuvering Characteristics Augmentation System, ner nospartiet på flygplanet med sådan kraft att piloterna inte kan kontrollera flygningen. Enligt uppgift var det en risk som kan uppstå när flygplanet flygs för hand, utan autopilot, och med hårda manövrar. Det är något helt nytt och beror på att motorkåporna till Leap-1B på Boeings MAX-maskiner har större diameter än någon annan 737-modell. För att de skulle få plats konstruerades dels höjden på landningsställen om, dels sitter motorerna tätare mot vingen, något som påverkar stabiliteten på hela flygplanet.
Men Boeing valde att inte informera piloter och flygbolag om hur den ändrade konstruktionen påverkar flygplanets rörelser i luften. Istället var beskedet att Boeing 737-800 och den nya MAX-familjen hade identiska flygegenskaper.
Inte heller de amerikanska flygmyndigheterna FAA, Federal Aviation Administration, som också kände till problemen, ansåg det nödvändigt att informera piloterna. Även de dras nu med i kritiken från flygbranschen.

Se när drönaren kolliderar med en flygplansvinge

October 14th, 2018

Här kolliderar en drönare med en flygplansvinge. ”Du kommer inte att överleva”, säger kollisionsfysikern Kevin Poormon.

 

Vad händer om en drönare kolliderar med ett flygplan? Det är av förklarliga skäl inte helt enkelt att testa, annat än i simulationer. Såvida man inte heter Kevin Poormon och har en luftkanon till sitt förfogande.

Kevin Poormon arbetar med kollisionsfysik vid Dayton-universitetets forskningscenter i delstaten Ohio. Han laddade en av forskningscentrets luftkanoner med en drönare av typen DJI Phantom 2. Sedan sköt han den mot en vinge från ett Mooney M20-plan. Drönaren kolliderade med vingen i 383 kilometer i timmen: en uppskattad kombinerad hastighet av en drönares fart och ett plan som är på väg att landa.

 

Delar av vingen slets sönder och drönaren penetrerade vingen så djupt att ett bärande element tog skada.

– Hela flygplanets vikt vilar på de bärande elementen. Om det bärande elementet skadas tillräckligt mycket på den sidan så kommer du inte att överleva. Flygplanet skulle krascha, säger Kevin Poormon, till tidskriften Wired.

Poormon vet förmodligen vad han pratar om: han har mångårig erfarenhet av studera vad som händer när fåglar kolliderar med luftfarkoster.

En DJI Phantom 2 väger strax under ett kilo så Kevin Poormon lät också avlossa ett geléaktigt material, som sägs kunna motsvara en fågel, med ungefär samma vikt.

– Fågeln orsakade till synes mer skada längs vingens kant, men Phantom-drönaren gick djupare. Fågeln skadade inte det bärande elementet.

På forskningscentret anser man nu att det behövs fler liknande tester, i takt med att drönarna blir allt fler i luftrummet.

– Vi vill hjälpa de som jobbar inom luftfart och drönarindustrin att förstå farorna som till och med drönare avsedda för konsumentbruk innebär. Innan något allvarligt händer, säger Kevin Poormon, till universitetets hemsida.

På centret har man tillgång till flera luftkanoner, som kan avfyra objekt i hastigheter upp till 36000 kilometer i timmen

Autopiloten räddar planet

September 19th, 2016

I en nyligen släppt video från amerikanska luftvapnet visas hur autopiloten räddar situationen efter att piloten förlorat medvetandet. Läs mer på

June 5th, 2016

image

Den europeiska luftfartsmyndigheten EASA har utfärdat flygförbud för två modeller av helikoptertypen Super Puma, efter den svåra kraschen i Norge.

 

Den norska haverikommission som utreder olyckan i slutet av april har i en preliminär rapport kommit fram till att en utmattningsspricka i växellådan kan ha orsakat olyckan. Helikoptern störtade på väg från en oljeplattform utanför Bergen och alla 13 ombord omkom.

Strax efter händelsen togs helikoptertypen ur passagerartrafik i Norge och Storbritannien, men nu får den inte heller användas för sök- och räddningsuppdrag i Norge, enligt beslutet.
På torsdagen beslöt EASA att helikoptertypen ska tas ur trafik i hela Europa för inspektioner och nödvändiga reparationer. Enligt tillverkaren Airbus finns runt 179 helikoptrar av samma modell som olyckshelikoptern i Norge i trafik. Beslutet om flygstopp gäller även en tidigare modell.

EASA:s medlemsländer är EU samt Schweiz, Norge, Island och Liechtenstein.

Norska Luftfartstilsynet påpekar att händelsen fortfarande är under utredning och att någon slutgiltig orsak ännu inte är fastslagen.

Pilotfel kan ligga bakom kraschen

July 7th, 2013

 

Lördagens flygkrasch i San Francisco orsakades inte av tekniska problem, enligt flygbolaget Asian Airlines.

 

flygkrachflygkrach

 

– I nuläget bekräftar vi att det inte var några problem som orsakades av 777-200-planet eller dess motorer, sade vd:n Yoon Young-Doo vid en presskonferens i Seoul på lördagen, skriver nyhetsbyrån Reuters.

Uttalandet antyder att kraschen orsakades av den mänskliga faktorn. En haverikommission ska utreda vad som orsakat olyckan.

 

 

Förinta asteroiderna med laser

February 21st, 2013

Asteroidslakt2_468

Forskare i USA vill bygga en rymdbaserad soldriven laserkanon som kan förstöra asteroider som hotar jorden.

 

Fredag 15 februari passerade den 45 meter stora asteroiden 2012 DA14 jorden på ett avstånd av 27 700 kilometer. Alltså närmare än var våra geostationära väder- och telesatelliter befinner sig.

Enligt Nasa finns det omkring en halv miljon asteroider i samma storlek som potentiellt kan kollidera med jorden. Färre än en procent av dessa har upptäckts.

En krock med jorden skulle kunna få katastrofala följder. Därför har amerikanska forskare vid University of California Santa Barbara och California Polytechnic State University föreslagit ett rymdvapen som kan eliminera hoten. Vapnet heter Directed Energy Solar Targeting of Asteroids and Exploration, DE-STAR, och är en rymdbaserad laserkanon som får all sin energi från solen.

Tanken är att DE-STAR ska kunna byggas i olika utföranden från några meter stora till konstellationer som mäter tio kilometer.

En DE-STAR i samma storlek som den internationella rymdstationen ISS skulle kunna knuffa ut en komet eller asteroid från dessa bana och en konstruktion med 10 km diameter skulle kunna leverera 1,4 megaton energi per dag och utplåna en 500 meter stor asteroid på ett år, skriver universitetet UCSB i ett pressmeddelande.

– Det här är inga vilda idéer som vi lånat från Star Trek. Alla komponenter finns i stort sett redan framme. Kanske inte i den storlek vi behöver så utmaningen är uppskalning, säger forskaren Gary Hughes i pressmeddelandet.

Den största laserkanonen som forskarna skissat skulle även kunna bli en kraftkälla för interstellär rymdfart och kunna accelerera upp en tio ton tung rymdfarkost till hastigheter i närheten av ljushastigheten.

 

Regeländringar krävs för rymdturism

February 13th, 2013

spaceport+sweden+koncept

 

Företaget Spaceport Sweden jobbar för att starta rymdturism från Kiruna. Men regeländringar krävs i både USA och Sverige. Nu åker företagets vd till USA för att lobba för förändringarna.

 

Spaceport Sweden försöker dra igång bemannade rymdfärder för turister i Sverige och bygga upp en rymdhamn i Kiruna. I första hand tänker sig företaget ett samarbete med amerikanska rymdoperatörer, till exempel Virgin Galactic eller Xcor Aerospace.

Men för att det ska bli möjligt måste det dels finnas tydliga riktlinjer för vilka krav rymdoperatörerna måste uppfylla i Sverige, dels måste det vara tillåtet i USA för operatörerna att exportera sina farkoster.

I dag är farkosterna hindrade från export på grund av regelverket Itar, International Traffic in Arms Regulation.

-Det som har hänt nu är att man har flyttat satelliter och besläktade komponenter från Itar-listan till Department of Commerce, och vi ska fortsätta lobba för att rymdfarkosterna också flyttas från listan, säger Karin Nilsdotter, vd på Spaceport Sweden.

Under torsdagen kommer hon att tala i Washington DC på konferensen Federal Aviation Administrations Commercial Space Transportation Conference, som samlar höjdare från Vita huset, kongressen, Nasa och rymdindustrin.

Hon har också nyligen träffat representanter från flera av den svenska regeringens departement för att påtala vikten av ett tydligt svenskt regelverk.

-Vi upplever att vi har fått ett mycket positivt bemötande. Det är en fråga man prioriterar, man inser vilka möjligheter som finns för Sverige, säger Karin Nilsdotter.

Hittills erbjuder Spaceport Sweden rymdskutt på upp till 10 000 meters höjd i Frankrike. Det franska företaget Novespace ska börja ta upp privatpersoner i ett specialdesignat Airbusplan från och med i mars i år, och Spaceport Sweden är återförsäljare i Norden.

Flygningarna kallas för parabelflygningar och låter passagerarna uppleva känslan av tyngdlöshet under några minuter. Flygplanet flyger upp och ner i mjuka kurvor, och känslan av tyngdlöshet uppstår på vägen ner från kurvans topp.

Äventyret kostar ungefär 51 000 kronor och Spaceport Sweden har hittills sålt sex flygningar.

-Det har faktiskt varit jättestor efterfrågan. Nu jobbar vi för att kunna erbjuda det i Sverige också, säger Karin Nilsdotter.

I Kiruna erbjuder företaget också norrskensflygningar, där kunderna tas upp till ungefär 8 000 meters höjd för att komma nära norrskenet.

Spaceport Sweden ägs av ishotellet i Jukkasjärvi, riskkapitalbolagen Norrskenet och Inlandsinnovation, samt Lapland Resorts som driver skidanläggningen Björkliden.

Flera svårt skadade vid tågkrock i Wien

January 21st, 2013

secondColumnWIEN. Fem människor skadades svårt och sju fick lindrigare skador, då två pendeltåg krockade i Österrikes huvudstad Wien, uppger räddningstjänsten.

 

Krocken skedde strax före nio på morgonen i Penzing i västra Wien, enligt Sarah Nettel, taleskvinna för Österrikes järnvägar.

– De allvarligt skadade togs omedelbart till sjukhus, säger Gigler.

En person uppges vara fast inne i tågvraket.

Många ska ha chockats av olyckan. Enligt Gigler vet man i nuläget inte vad som orsakade krocken.

 

 

Helikopterkrasch i centrala London

January 16th, 2013

helicopter-batters_2452930b

En helikopter har krockat med en lyftkran och störtat till marken i centrala London. Bilar på gatan nedanför har träffats av den havererade flygfarkosten. Det brinner kraftigt i området.

 

Olyckan skedde mitt i rusningen vid åttatiden på morgonen (nio svensk tid) vid en byggarbetsplats just intill Vauxhalls busstation, en stor pendlarstation nära floden Themsen.

Ett stort räddningspådrag har satts i gång. MInst 22 brandbilar och andra räddningsfordon finns på plats.

Två bilar tros också vara inblandade i olyckan, men helikoptern ska inte ha haft några passagerare utöver piloten.

På tv-bilder ser man att det brinner kraftigt på gatorna närmast olycksplatsen, genomfartslederna Wandsworth Road och South Lambeth Road. En bensinstation finns i närheten, men den ska vara ur bruk.

Det uppges finnas skadade eller döda i de två bilar som träffats av den störtande helikoptern. En person på plats skriver på Twitter att en av de bilar som träffats av helikoptern ”närmast förkolnats”.

Molnen ligger mycket lågt och flygsikten är dålig. Byggkranen som träffades av helikoptern har kapats. Den har använts i byggandet av en hög byggnad, St George Wharf Tower.

Vittnet Sarah-Beth Casey såg helikoptern krocka med kranen.

– Ibland när jag tittat på tornet (St George Wharf Tower) har jag tänkt på att helikoptrarna går väl nära, och kranen gick upp ännu högre, säger hon till Sky News.

Ett annat ögonvittne, Matt Harverson, säger till samma nyhetskanal:

– Vi jobbade intill och hörde en krasch. Vi gick ut och såg en kraftig rökplym. Bilar stod i lågor. Det var bitar av kranen över hela gatan. Det var otroligt.