Archive for the ‘Rymden’ category

Jessica Meir har återvänt till jorden

April 17th, 2020
Jessica Meir undersöks av läkare på plats efter att ha landat i Kazakstan, efter över 200 dagar i rymden. Astronauterna möttes av fint väder med klar himmel och 16 grader i luften. Foto: Roscosmos/AP/TT

Den svensk-amerikanska astronauten Jessica Meir har landat på jorden efter 205 dagar i rymden. Den planet som hon nu återvänder till är inte densamma längre – virusfarsoten har vänt upp och ned på det mesta i världen.

Strax efter klockan 7 på morgonen svensk tid utlöstes farkostens fallskärm, och efter några minuters lugnt dalande ned mot jorden landade Jessica Meir klockan 7.16 på en stäpp i Kazakstan, allt enligt plan.

Ressällskapet i den ryska kapseln var ryssen Oleg Skripotjka och amerikanen Andrew Morgan, och de återvände till fint väder med blå himmel och 16 grader på plats i Kazakstan.

Farkosten landade inte upprätt utan på sidan, en inte helt ovanlig företeelse vid dylika nedslag, enligt Nasa. Besättningen verkade dock vara vid gott mod, och först ut ur kapseln var Oleg Skripotjka.

Han togs emot av personal som samtliga bar munskydd.

– Oleg, du känner säkert inte igen någon med alla de här maskerna på, sade en ur personalen.

Cirka 20 minuter efter landningen kom även Jessica Meir ut. Svensk-amerikanskan bars ut med ett stort leende på läpparna och mottogs med hurrarop från personalen på plats.

Skrev rymdhistoria

Meir och Skripotjka, från Nasa respektive Roscosmos, lämnade jorden den 25 september för att bli besättningsmedlemmar på Internationella rymdstationen (ISS).

Avfärden skedde från kosmodromen Bajkonur i Kazakstan, där Rysslands rymdteknikcentrum hyr in sig.

Den 18 oktober blev Meir historisk. Då gjorde hon tillsammans med amerikanskan Christina Koch den första helt kvinnliga rymdpromenaden. Det hann de upprepa ytterligare två gånger innan Koch återvände till jorden i februari.

På ISS har astronauterna tagit del av rapporterna om coronavirusets framfart.

“Det är väldigt surrealistiskt för oss att följa det som händer på jorden och se det utvecklas när vi har varit här uppe under hela tiden. Det känns som vi kommer tillbaka till en helt annan planet”, sade Jessica Meir i ett pressmeddelande från Rymdstyrelsen.

Hennes mamma är från Sverige och pappan från Israel. Hon är uppväxt i USA-delstaten Maine, men har också svenskt medborgarskap, och blev därmed första svenskan i rymden någonsin. Hennes rymdresa på 205 dagar är den sjätte längsta i Nasas historia.

Vana vid isolering

Direkt efter att ha fått fast mark under fötterna genomgår de hemvändande rymdfararna medicinska tester. Under flera månader följer läkare upp deras hälsa. Det handlar som alltid om återanpassning till gravitation, men den här gången även om skydd från coronaviruset.

“Efter mer än sex månader i isolering på rymdstationen är Meir, Morgan och Skripotjka väl förberedda för att leva i karantän på jorden”, konstaterar Rymdstyrelsen.

Fakta: Jessica Meir

Född i Caribou, i USA-delstaten Maine, den 1 juli 1977. Hennes mamma är från Västerås och hon har därför svenskt medborgarskap. Hennes pappa är från Israel.

Har avlagt biologiexamen vid det välrenommerade Brown University i Rhode Island, och en examen vid International Space University i Frankrike. Har senare doktorerat och forskat i marinbiologi och dykarfysiologi. 2012 blev hon forskningsassistent vid Harvard University i Massachusetts och undersökte där djurs fysiologi i extrema miljöer. Tidigare har hon också studerat en termin vid Stockholms universitet.

Forskade i USA:s rymdstyrelse Nasas regi, bland annat om hur människan påverkas vid rymdfärder och undervattensresor. 2013 valdes hon ut till Nasas astronaututbildning bland över 6 000 sökande. 2015 blev hon formellt astronaut och i april 2019 valdes hon ut till sin första rymdresa, som inleddes den 25 september samma år.

Källa: Nasa, Rymdstyrelsen

Fakta: Detta är ISS

ISS-programmet involverar USA, Ryssland, Kanada, Japan, och via ESA (Europeiska rymdorganisationen) elva europeiska länder, däribland Sverige.

Stationen började byggas på 1990-talet och väntas vara i bruk åtminstone till 2030.

Med en hastighet av cirka 28 000 kilometer i timmen tar rymdstationen ett varv runt jorden på en och en halv timme.

Höjden över jordytan varierar mellan ungefär 34 och 40 mil.

Tusentals vetenskapliga försök har utförts på stationen.

Källa: Nasa

Fjärran småplaneten Arrokoth kullkastar teori om planeternas uppkomst

February 13th, 2020

SEATTLE. Arrokoth, den mest avlägsna himlakropp som studerats på nära håll, visar att den tidigare dominerande teorin om hur planeterna uppkom inte stämmer

Nya data från solsystemets utkant visar att planeter byggs upp ihop lugnt och försiktigt, inte våldsamt och kaotiskt som astronomerna tidigare trodde.  

– Det här är ett paradigmskifte för planetvetenskapen. Resultaten är helt avgörande. Det är mycket spännande och väldigt viktigt, säger Alan Stern från Southwest Research Institute, vetenskaplig ledare för Nasas rymdsond New Horizons.

Rymdsonden Nu har sonden åkt vidare ut i Kuiperbältet, ett område med många små himlakroppar bortanför Neptunus.

På nyårsdagen 2019 passerade New Horizons småplaneten Arrokoth, den mest avlägsna himlakropp som undersökts på nära håll. Nya resultat från mötet med planeten presenterades vid en presskonferens på vetenskapskonferensen AAAS i Seattle på torsdagen.

Arrokoth, vars namn betyder himmel på den nordamerikanska Powhatanstammens språk, är bara 36 kilometer lång.

– Den är ungefär lika stor som Seattle, där vi är nu, säger Alan Stern.

Ute i Kuiperbältet är himlakropparna bevarade som de var i solsystemets barndom. Arrokoth består av två delar, eller lober, som hänger ihop.

– De rör bara lätt vid varandra, som om de kysser varandra, eller, om de vore rymdskepp, som om de dockar med varandra, säger William McKinnon vid Washington University, ledare för New Horizons team för geologi och geofysiska undersökningar.

Den etablerade teorin var länge att planeterna i solsystemet bildades av småsten och andra partiklar från olika håll som krockat och sammanfogats under kaotiska former och med hög hastighet. Men Arrokoth visar att det inte kan stämma. Småplanetens enhetliga färg och form visar att den skapats från två mindre himlakroppar som bildats i samma moln, och smält ihop med mycket låg hastighet.

– De två platta delarna är nästan perfekt linjerade med varandra. Det visar att de har gått i bana runt varandra mycket länge tills de till slut smälte ihop, säger John Spencer vid Southwest Research Institute.

Flygande trekant över Sverige – fortfarande olöst fall

February 3rd, 2020

UFO-Sverige klassade i fjol 18 flygande föremål som oförklarade – och ytterligare 26 observationer undersöks av organisationen. En februarikväll fick till exempel ett Eskilstunapar se något de aldrig sett förut.

Paret berättar att de satt i sin bubbelpool när de klockan 22 fick se ett triangelformat föremål som färdades rakt emot dem i hög fart. Föremålet var enligt paret försett med blinkande lampor undertill och stannade till en kort stund ovanför dem innan det försvann igen.

Paret ritade av föremålet och rapporterade om händelsen till UFO-Sverige, som samlar alla rapporter om oidentifierade föremål i landet.

Träffat vittnen

Förra året rapporterades 237 iakttagelser in till UFO-Sverige, och av dem bedöms 140 som identifierade eller IFO:n (identified flying objects).

Den flygande triangeln är ett av 26 fall som fortfarande är under utredning. Representanter för UFO-Sverige har inspekterat platsen och träffat vittnena.

Parets skiss över det lysande triangelformad föremål som en kväll kom emot dem över himlen. Ur en rapport från UFO Sverige. Foto: UFO-Sverige/TT

Bland materialet finns den bild som paret tecknat. Att de inte tog ett fotografi utan enbart ritade av föremålet är inte ovanligt för vittnen av ufo-observationer.

– Att personer som själva ser något som de uppfattar som påtagligt och nära inpå inte tar någon bild – sådant händer massor med gånger, säger Johan Gustavsson på UFO-Sveriges rapportcentral.

Försvarets radarsystem

Med hjälp av försvarets radarsystem, som registrerar alla objekt i luften ner till ett par hundra meter, har UFO-Sverige upptäckt två flygplan som skulle kunna vara det objekt paret såg. Men Johan Gustavsson är tveksam till att det skulle vara något av flygplanen.

– Det kräver en väldigt påtaglig misstolkningsfaktor från observatörerna och dessutom har det skett i form av två vittnen, säger Gustavsson.

Den ökande användningen av drönare har gjort dem till ett naturligt inslag i luften. De flyger väldigt lokalt och inte på höga höjder, men drönarna har ändå inte gett upphov till fler misstänkta ufo-observationer. De är snarare underrepresenterade i rapporterna från 2019.

– Det är fortfarande vanligare att folk tar fel på stjärnor, planeter, satelliter och flygplan, sådant som alltid har förkommit, säger Johan Gustavsson.

Efter att en rapport kommit in analyseras den av en så kallad fältundersökare som finns runt om i landet. Många ärenden avskrivs direkt eftersom nödvändig information saknas.

Fakta: UFO-Sverige

UFO-Sverige är en ideell organisation som bildades 1970. Ambitionen är bland annat att studera och arbeta med ufo-frågan utifrån ett objektivt, kritiskt granskande och vetenskapligt synsätt.

Rapportcentralen har sitt säte i det omfattande biblioteket Archives for the unexplained i Norrköping.

UFO-Sverige ordnar kurser och föredrag för medlemmarna, samt ger ut två publikationer, UFO-aktuellt och Rapportnytt. Organisation driver även podcasten UFO-Sveriges Radio.

Gripen E sätter nytt rekord och flyger i 9g

August 23rd, 2019

Hittills har Gripen E flugit 110 timmar. Under den tiden har ett nytt hastighetsrekord satts och 9g uppnåtts.

Star Trek-prylarna som blev till verklighet

September 19th, 2016

TEKNIKHISTORIA. Star Trek fyller 50 år. En del av seriens science fiction-innovationer har blivit verklighet. Andra kommer för alltid att stanna i fantasins värld. Teknikhistoria har gått igenom tekniken i serien.

År 1966 började en obskyr science fiction-serie sändas i amerikansk television.

Besättningen på rymdskeppet USS Enterprise, med William Shatner och Leonard Nimoy i huvudrollerna, löste både världsproblem och problem i andra världar. Till sin hjälp hade de maskiner och apparater som, i vissa fall, blivit verklighet under de 50 åren som gått sedan premiären.

En del av de tekniska lösningarna var idéer som redan var allmängods inom science fiction-litteraturen. Annat hade inspirerats av spekulationer baserade på 1960-talets senaste vetenskapliga rön. Och en hel del hade kommit till på grund av de begränsningar som fanns för ett entimmesprogram, både när det gällde budget och berättarteknik.

Ett exempel på det senare var teleportationsutrustningen, skeppets ”transporter”, som kan skicka människor och utrustning från en plats till en annan utan längre restid än det tar för specialeffekten att klinga ut. (Den bestod av fallande aluminiumspån som filmats upp och ner.) Att använda mer realistiska landare hade blivit för tidskrävande och spräckt seriens minimala budget. Nu kunde handlingen gå vidare direkt från bryggan till främmande planeters yta utan extra kostsamma scener och specialeffekter.

Besättningens uppdrag var att upptäcka och utforska. Till sin hjälp hade de ett universalinstrument, en ”tricorder”. Den används för att undersöka omgivningarna och har breda och inte alltför tydligt definierade funktioner.

Det fanns även en specialvariant för att göra medicinska diagnoser. Just den ligger nära verkligheten. Bland annat bärbara masspektrometrar banar väg för bärbara ”tricorders” som kan användas i fält för att ställa diagnoser.

I den första tv-serien kommunicerade USS Enterprises besättning med ”communicators”. De var slående lika vikbara telefoner, men använde inte radiovågor utan ”subspace transmissions”, en fiktiv innovation som gjorde det möjligt för karaktärerna  att samtala utan tidsfördröjningar eller reläsatelliter. I senare serier har apparaten byggts in i uniformsmärket som rymdflottans personal bär på bröstet.

Ingenjören Martin Cooper som utvecklade den första mobiltelefonen hade den ursprungliga, handhållna Star Trek-telefonen som förebild.  Men subspace är fortfarande en fantasi.

Star Trek: The Next Generation började sändas 1987. Den nya serien introducerade en ny besättning. Där ingick bland annat androiden Data, spelad av Brent Spiner. Hans stränga logiska tänkande och sökande efter en egen identitet bland de biologiska varelserna runt honom var ett återkommande tema i serien. Flera projekt, främst i Japan, försöker i dag skapa människolika robotar. Men dessa maskiner är långt ifrån självständiga, filosofiska officerare i flottan.

Ett av de viktigaste verktygen ombord på Next Generation-seriens USS Enterprise var PADD, Personal Access Data Device. Det var en bärbar platt dator som var tunn, rektangulär och hade pekskärm med ett avancerat grafiskt gränssnitt. Den var slående lik en Ipad eller andra surfplattor som låg 15 år i framtiden när Next Generation började sändas. PADD var helt enkelt rymdålderns Ipad. Originalserien hade en föregångare, en slags digital journal i tjocklek som en pärm där löjtnant Uhura kunde mata in information med en stylus.

Idén med pekskärmar uppstod som så mycket annat av budgetskäl. Det var billigare att göra skärmarnas gränssnitt med specialeffekter än att bygga manöverpaneler med knappar och rattar.

Men vissa delar av serien är inte möjliga att bygga. Det främsta exemplet är kanske själva skeppet, USS Enterprise. Ombord behålls rätt sida upp av artificiell gravitation. För att flytta på saker i omgivningen används en ”tractor beam”, en stråle eller kraftfält som till och med kan fånga in rymdskepp. Begreppet myntades av science fiction-författaren E.E. Smith på 1930-talet. Experiment i miniatyr har lyckats flytta mikroskopiska partiklar, bland annat med laser.

Skeppet kan färdas snabbare än ljusets hastighet med en så kallad ”warp drive”. Seriens skapare var fullt medvetna om ljushastigheten som begränsning, men det var inte vettigt att ha en serie där det tar åratal för besättningen att färdas mellan sina äventyr. Men ljushastigheten är något som så vitt vi vet inte går  att överskrida i verkligheten, hur mycket vi  än kräver av Scotty och de andra i maskinrummet.

Förinta asteroiderna med laser

February 21st, 2013

Asteroidslakt2_468

Forskare i USA vill bygga en rymdbaserad soldriven laserkanon som kan förstöra asteroider som hotar jorden.

 

Fredag 15 februari passerade den 45 meter stora asteroiden 2012 DA14 jorden på ett avstånd av 27 700 kilometer. Alltså närmare än var våra geostationära väder- och telesatelliter befinner sig.

Enligt Nasa finns det omkring en halv miljon asteroider i samma storlek som potentiellt kan kollidera med jorden. Färre än en procent av dessa har upptäckts.

En krock med jorden skulle kunna få katastrofala följder. Därför har amerikanska forskare vid University of California Santa Barbara och California Polytechnic State University föreslagit ett rymdvapen som kan eliminera hoten. Vapnet heter Directed Energy Solar Targeting of Asteroids and Exploration, DE-STAR, och är en rymdbaserad laserkanon som får all sin energi från solen.

Tanken är att DE-STAR ska kunna byggas i olika utföranden från några meter stora till konstellationer som mäter tio kilometer.

En DE-STAR i samma storlek som den internationella rymdstationen ISS skulle kunna knuffa ut en komet eller asteroid från dessa bana och en konstruktion med 10 km diameter skulle kunna leverera 1,4 megaton energi per dag och utplåna en 500 meter stor asteroid på ett år, skriver universitetet UCSB i ett pressmeddelande.

– Det här är inga vilda idéer som vi lånat från Star Trek. Alla komponenter finns i stort sett redan framme. Kanske inte i den storlek vi behöver så utmaningen är uppskalning, säger forskaren Gary Hughes i pressmeddelandet.

Den största laserkanonen som forskarna skissat skulle även kunna bli en kraftkälla för interstellär rymdfart och kunna accelerera upp en tio ton tung rymdfarkost till hastigheter i närheten av ljushastigheten.

 

Det var definitivt inte ett flygplan

February 15th, 2013

Panik utbröt när en meteorsvärm på fredagen träffade centrala Ryssland. Över 400 människor har skadats i Tjeljabinskregionen och byggnader har skadats i sex städer, uppger ryska inrikesdepartementet enligt Interfax.

 

– Det var definitivt inte ett flygplan, sade en talesperson för räddningstjänsten till nyhetsbyrån Reuters strax efter explosionen, utan att utveckla resonemanget.

Senare bekräftades det att smällarna som skakade flera städer vid 9.20-tiden, lokal tid, härrörde från flera meteoriter som exploderade när de i hög hastighet föll mot jorden, vilket bland annat orsakade urblåsta fönster och strömavbrott.

Den ryska nyhetskanalen Russia Today rapporterar att meteoriten, när den befann sig på 20 kilometers höjd, sköts sönder av militären, men påpekar att uppgifterna inte bekräftats.

Ett ögonvittne i Tjeljabinsk berättar för nyhetsbyrån Reuters att en hög smäll följdes av en chockvåg som fick en 19-våningar hög byggnad att gunga stadens centrum.

– Jag körde mot jobbet, det var rätt så mörkt, men plötsligt blev det ljust som mitt på dagen. Det kändes som om jag bländades av strålkastare, säger Viktor Pkofjev som bor i Jekaterinburg i Uralbergen.

Chockvågen krossade fönsterrutor i området och fick bilalarm att ljuda.

Bitar av meteoriten har hittats i en sjö i närheten av Tjebarkul, väster om Tjeljabinsk, uppger regionens guvernör enligt ryska medier.

Myndigheter i Ural-regionen har försatts i höjd beredskap, och invånare i Tjeljabinsk-regionen uppmanas att hålla sig inomhus och borta från fönster.

De senaste uppgifterna talar om 400 skadade. Ett tiotal har fått läggas in på sjukhus med skärsår från fönster som krossats av tryckvågen.

Regeländringar krävs för rymdturism

February 13th, 2013

spaceport+sweden+koncept

 

Företaget Spaceport Sweden jobbar för att starta rymdturism från Kiruna. Men regeländringar krävs i både USA och Sverige. Nu åker företagets vd till USA för att lobba för förändringarna.

 

Spaceport Sweden försöker dra igång bemannade rymdfärder för turister i Sverige och bygga upp en rymdhamn i Kiruna. I första hand tänker sig företaget ett samarbete med amerikanska rymdoperatörer, till exempel Virgin Galactic eller Xcor Aerospace.

Men för att det ska bli möjligt måste det dels finnas tydliga riktlinjer för vilka krav rymdoperatörerna måste uppfylla i Sverige, dels måste det vara tillåtet i USA för operatörerna att exportera sina farkoster.

I dag är farkosterna hindrade från export på grund av regelverket Itar, International Traffic in Arms Regulation.

-Det som har hänt nu är att man har flyttat satelliter och besläktade komponenter från Itar-listan till Department of Commerce, och vi ska fortsätta lobba för att rymdfarkosterna också flyttas från listan, säger Karin Nilsdotter, vd på Spaceport Sweden.

Under torsdagen kommer hon att tala i Washington DC på konferensen Federal Aviation Administrations Commercial Space Transportation Conference, som samlar höjdare från Vita huset, kongressen, Nasa och rymdindustrin.

Hon har också nyligen träffat representanter från flera av den svenska regeringens departement för att påtala vikten av ett tydligt svenskt regelverk.

-Vi upplever att vi har fått ett mycket positivt bemötande. Det är en fråga man prioriterar, man inser vilka möjligheter som finns för Sverige, säger Karin Nilsdotter.

Hittills erbjuder Spaceport Sweden rymdskutt på upp till 10 000 meters höjd i Frankrike. Det franska företaget Novespace ska börja ta upp privatpersoner i ett specialdesignat Airbusplan från och med i mars i år, och Spaceport Sweden är återförsäljare i Norden.

Flygningarna kallas för parabelflygningar och låter passagerarna uppleva känslan av tyngdlöshet under några minuter. Flygplanet flyger upp och ner i mjuka kurvor, och känslan av tyngdlöshet uppstår på vägen ner från kurvans topp.

Äventyret kostar ungefär 51 000 kronor och Spaceport Sweden har hittills sålt sex flygningar.

-Det har faktiskt varit jättestor efterfrågan. Nu jobbar vi för att kunna erbjuda det i Sverige också, säger Karin Nilsdotter.

I Kiruna erbjuder företaget också norrskensflygningar, där kunderna tas upp till ungefär 8 000 meters höjd för att komma nära norrskenet.

Spaceport Sweden ägs av ishotellet i Jukkasjärvi, riskkapitalbolagen Norrskenet och Inlandsinnovation, samt Lapland Resorts som driver skidanläggningen Björkliden.

Så snabbt var hoppet

February 10th, 2013

 

Hoppet genom ljudvallen snabbare än man trott

 

Nu finns en 71 sidor lång rapport som beskriver när Felix Baumgartner blev första människan att spränga ljudvallen i fritt fall.

Ny upptäckt är störst i universum

January 12th, 2013

rymden_500

 

Astronomer har gjort en upptäckt som kan komma att rubba uppfattningen om universums struktur. Den upptäckta kvasargruppen är den största struktur som hittills setts i hela universum.

 

– De har hittat bevis på en ansamling av galaxer som är så otroligt stor att man inte hade väntat sig det enligt våra teorier om hur strukturen i universum uppstod i Big Bang för 13,7 miljarder år sedan, säger Robert Cumming vid Onsala rymdobservatorium.

Upptäckten är den hittills största kända ansamlingen extremt ljusstarka kvasarer, unga galaxer med aktiva svarta hål. En sådan kvasargrupp kallas Large qasar group (LQG), vilket på svenska blir stor kvasargrupp.

”Även om det är svårt att förstå storleken på denna LQG kan vi ganska säkert säga att det är den största struktur som hittills setts i hela universum”, säger Roger Clowes, som lett forskargruppen, i ett uttalande på brittiska Royal Astronomical Societys hemsida.

”Detta är oerhört spännande, inte minst eftersom det går emot vår nuvarande uppfattning om universums storlek”, säger Roger Clowes.

Det skulle ta fyra miljarder år att ta sig förbi kvasargruppen – om det gick att färdas i ljusets hastighet. Avståndet är ungefär 1.600 gånger större än distansen mellan vår egen galax Vintergatan till närmaste grannen Andromedagalaxen.

– Om de har rätt så kan det bli tillbaka till skrivbordet för kosmologerna, säger Robert Cumming.

Upptäckten kan även komma att rubba den kosmologiska principen om att universum ser ungefär likadant ut varhelst man befinner sig, vilket är en hörnsten inom modern kosmologi.

– Ett av våra mest fundamentala antagande om universum, att galaxerna är jämt utspridda, kanske är fel, säger Cumming.