Archive for the ‘Båtar’ category

Nya atomubåtar till ryska flottan

January 24th, 2013

Ryska flottan fick på torsdagen den första nya atomubåten av åtta som år 2020 blir kärnan i den nya atomubåtsflottan.

 

Yury_Dolgoruky_pilot_strizhi_info_

 

 

Ubåten ‘Yury Dolgoruky’ överlämnades av Sevmashvarvet i Severodvinsk i norra Ryssland till försvarsminister Sergei Shoigu vid en ceremoni på torsdagen. Men flottan har redan haft ubåten i drift sedan 29 december förra året.

Ubåten är den första i den s k Boreyklassen som ska ersätta de äldre Typhoon och Deltaklasserna. År 2020 ska totalt åtta Boreyubåtar ha levererats till den ryska strategiska flottan. Den andra i serien, ‘Alexandr Nevskiy’, genomför redan sjöprov och ska levereras till flottan nästa år.

Ubåtarna i Boreyklassen har ett deplacement på 24000 ton i undervattensläge. De 170 meter långa farkosterna drivs av beprövade kärnreaktorer av typen OK-650, som använts i tidigare ubåtsgenertioner. De ger effekten 190 MW, vilket ger en toppfart på 29 knop i u-läge.

164490834

 

 

Ubåtarna får en besättning på 107 personer och kan dyka till max 450 meters djup. Beväpningen utgörs av 16 ballistiska Bulavamissiler. Dessutom finns sex torpedtuber.

Som jämförelse kan nämnas att den svenska ubåten Gotland har ett deplacement på 1599 ton i u-läge och är 60 meter lång. Gotland är utrustad med luftoberoende Stirlingmotorer och gör 20 knop i u-läge. Besättningen uppgår till omkring 30 personer.

Ryssland skrotar plan på egna Mistralfartyg

December 23rd, 2012

Den ryska marinen har skrotat planerna på att bygga två egna amfibieattackfartyg baserade på de franska Mistral som beställts.

Det uppger affärstidningen Vedomosti med hänvisning till regeringskällor.

Ryssland beställda förra året två amfibieattackfartyg av Mistralklass från Frankrike. I kontraktet infick att Frankrike skulle bygga dessa två fartyg. Sedan skulle ryska varv bygga ytterligare två fartyg till 80 procent, och Frankrike skulle stå för 20 procent av bygget.

Enligt uppgift anser nu ryska militärledningen att kostnadsreduktionen för de två ryskbyggda fartygen blir försumbar, och att kostnaden för de fyra fartygen blir tung för den samlade ryska militärbudgeten.

Dessutom har det tidigare uttryckts skepsis mot så många som fyra amfibieattackfartyg i den ryska flottan.

Beslutet att inte bygga fartygen anses komma sedan den förre försvarsministern Anatoly Serdyukov fick sparken. Efterträdaren Sergei Shoigu satte omedelbart efter sitt tillträde igång ett besparingsprogram för krigsmakten.

Fartyg i Mistralklassen kan bära med sig 16 helikoptrar och ett flertal landstigningsfartyg samt stridsfordon. De är även utrustade med ett komplett sjukhus för över 90 patienter.

Norge öppnar för svenskt ubåtsköp

November 16th, 2012

Norge kan komma att köpa nya svenska ubåten A26 från Kockums. Nästa år avgörs mångmiljardaffären.

Amerikanska tidningen Seapower International, som har kopplingar till amerikanska marinen, uppger i senaste numret att nästa generations svenska ubåt A26 ligger bra till när Norge överväger att köpa nya ubåtar.

Kockums uppges vara ett av sex ubåtsvarv i världen som får lämna in informationsunderlag till den norska marinen.

A26 är under konstruktion och ska börja byggas nästa år i två exemplar av Kockums i Karlskrona på order av svenska försvaret. Enligt tidningen passar det svenska programmet tidsmässigt väl in i de norska planerna.

Norge har i dag sex ubåtar i den så kallade Ula-klassen. De togs i tjänst i början av 90-talet och måste antingen moderniseras eller ersättas med nya ubåtar senast 2025.

– Vilket alternativ det blir avgörs under 2013, säger Lars Gjemble, senior rådgivare på norska försvarsdepartementet, till Ny Teknik.

Han bekräftar att Kockums är ett av de sex varv som valts ut i arbetet med projektet ”Ny ubåt 6346”.

Kockums, som ägs av tyska Thyssenkrupp, kommer att svara inom kort.

– Vi hoppas vara aktuella som leverantör den dag som Norge samlar sig till beslut i frågan om sitt framtida ubåtsvapen, säger bolagets presschef John Ahlmark.

Enligt Lars Gjemble ska ubåtsvarven svara senast vid årsskiftet. Norrmännen vill bland annat kartlägga ubåtarnas kostnader, operativa förmågor och produktionstid inför det kommande stora investeringsbeslutet.

Även Thyssenkrupps andra ubåtsvarv, HDW i Kiel, ombeds lämna information liksom varven DCNS i Frankrike, Fincantieri i Italien, Navantia i Spanien och DSME i Sydkorea.

Modell av Kockums ubåt A26 som är under konstruktion och ska börja byggas nästa år.

Här är svenska skeppet som ska krossa piraterna i Somalia

July 8th, 2012

HMS Carlscrona. Foto: Försvarsmakten

Försvarsmaktens örologsfartyg är redo att åka till Somalia och bekämpa pirateri, erfar Rapport. Skeppet är självförsörjande och är utrustat med flera lätta kulsprutor.

 

Sveriges försvarsmakt är redo att skicka örlogsfartyget HMS Carlscrona till Adenviken, erfar Rapport.

Området ligger utanför Somalias kust och har sedan flera år hög pirataktivitet.

Regeringen uppges fatta beslut i en ny insats angående svenskt deltagande i Operation Atlanta vid ett sammanträde i Visby på Gotland i dag.

Operation Atlanta har stöd i en FN-resolution och ämnar skydda civil sjöfart samt livsmedelstransporter.

Sveriges potentiella bidrag till att bekämpa somailiska pirater utgörs av HMS Carlscrona. Fartyget har tidigare, under 8 månader år 2010, deltagit i den EU-ledda operationen Atlanta.

Fartyget har 40 millimeters- och 57 millimeterskanoner och är på många sätt självförsörjande, har en modern sjukavdelning med möjlighet till intensivvård samt egen operationssal,uppger Försvarsmakten.

Inför första resan till Somalias kust utrustades fartyget bland annat med fler lätta och tunga kulsprutor, ny stridsledningscentral och utbyggd sattelitkommunikation.

För att borda andra fartyg finns en större RIB-båt ombord. Fartyget har även helikopterplatta.

FAKTA HMS Carlscrona

  • Längd: 105,7 meter
  • Bredd: 15,2 meter
  • Djupgående: 4 meter
  • Deplacement: 3 150 ton
  • Fart: 20 knop
  • Beväpning: 40 millimeter och 57 millimeter allmålskanoner och kulsprutor.
  • Besättning: Under operation Atalanta 2010 tjänstgjorde 104 officerare och sjömän i nyckelbesättningen.

Källa: Försvarsmakten