Archive for the ‘inomhus’ category

Nakenkameror tas bort från flygplatser i USA

January 23rd, 2013

skan_naken

Den amerikanska myndigheten TSA tar bort 174 nakenkameror från flygplatser i USA. Orsak: De avslöjade för mycket kroppsliga detaljer.

 

Tjänstemän vid amerikanska flygplatser kan se för mycket under kläderna på passagerare och besättningar som passerar säkerhetskontroller vid amerikanska flygplatser.

Efter protester i Kongressen har den amerikanska myndigheten för transportsäkerhet, TSA, bestämt sig för att ta bort 174 kroppskanners, tillverkade av företaget Rapiscan, från flygplatser i USA. Det uppger media i USA. Målet var att scannrarna skulle underlätta säkerhetspersonalens sökande av dolda vapen.

Bolaget ombads först att programmera om tekniken så att den visade mindre nakenhet, men Rapiscan meddelade nyligen att man inte kommer att lyckas med detta innan den utfärdade tidsgränsen i juni i sommar.

TSA har därför nu sagt upp kontraktet med företaget och börjat ersätta skannrarna med kameror som använder millimetervågsteknik (radiovågor), från L-3 Communications, enligt Los Angeles Times. Dessa kommer visa kroppar mer avbildade som figurer.

Enligt media kommer Rapiscan, som svarade för hälften av alla flygplatsskanners i USA, att få stå för alla kostnader i samband med avlägsnat av maskinerna. Bolagets kroppsskannrar har också tidigare kritiserats för att bidra till ökad exponeringen av röntgenstrålning. Särskilt besättningar och flygplatspersonal som dagligen passerar kontrollerna har varit utsatta.

Världens största flygplats-modell

July 10th, 2012

Knuffingen Airport tog sju år och 23,5 miljoner att bygga

Spänn fast säkerhetsbältet och häng med till världens största flygplats i miniformat!

På Knuffingen Airport ser allt ut som i verkliga livet.

Flygplan lyfter och landar i en strid ström och människor promenerar omkring.

Men allt är bara på låtsas.

Modellflygplatsen ligger i ”Speicherstadt” i Hamburg och beräknas locka en miljon besökare varje år.

Knuffingen Airport har tagit sju år att bygga och, håll i er nu, kostat 23,5 miljoner.

Den är världens största modellflygplats, 150 kvadratmeter, och där 40 flygplan och 90 bilar ständigt rör sig i takt med ett datastyrt program.

Tusentals detaljer

Människor promenerar omkring i terminalerna och bilarna är försedda med blinkande ljus. Övriga ljus på flygplatsen gör att den framstår som i ett blått skimmer.

Flygplanen är allt från Airbus A380 till små Cessnas och när de startar och landar gör de det med hjälp av tunna trådar som givetvis också är dataprogrammerade.

Sammanlagt finns här också:

40 000 lampor.

15 000 figurer.

500 bilar.

10 000 träd.

50 tåg med 1 000 vagnar.

100 signalljus.

200 strömbrytare.

300 byggnader.

Någon som undrar över att det tog sju långa år att bygga underverket?

 

Byggde flygsimulator – av en riktig 737:a

June 12th, 2012

Förverkligade sin dröm hemma i villans garage

Han började med att kapa av nospartiet på ett gammalt jetplan.

Tolv år och en miljon kronor senare står drömbygget äntligen klart hemma i garaget:

En helt egen flygsimulator.

Amerikanen James Price älskar flyg. Vid sidan av jobbet som flygledare i Oakland, Kalifornien, så är han också pilot på fritiden.

Men det räcker inte.

År 2000 började projektet med att bygga en egen flygsimulator, en av få i världen som är inrymd i ett riktigt flygplansskal.

Flög för Lufthansa

– Jag ville förverkliga min dröm att få flyga jetplan över hela världen. Alla måste få ha sin egen galna hobby, säger James Price.

Nospartiet på en gammal Boeing 737-100, byggd 1969 och som varit i tyska Lufthansas tjänst, blev utgångspunkten. Till en början fick den stå i en hangar men för tre år sedan flyttade James Price sitt hobbyprojekt hem till garaget – som normalt rymmer tre bilar – i villan i Pleasanton, Kalifornien.

”Blir aldrig helt klar”

Nu kan han äntligen sitta vid spakarna och få den hett efterlängtade känslan av att flyga över hela världen.

Men så har drömmen också kostat honom runt 150000 dollar, cirka en miljon kronor, uppger lokaltidningen San José Mercury News.

– Men jag tror inte att simulatorn någonsin blir helt klar, säger James Price till tidningen.

– Det kommer alltid ny teknik som jag inte kan låta bli att installera i den.

Byggde Airbus i garaget

Price är inte den enda flygentusiasten som pysslat med spektakulära hembyggen i garaget.

Distansarbetare hoppar över flygtornen

March 4th, 2011

Det påminner om ett vanligt flygledartorn, men istället för fönster har flygledaren stora bildskärmar runtomkring sig där hon eller han kan följa alla plan på flygplatsen. Det gör att flygledaren kan sitta långt från själva flygplatsen. Sundsvall/Örnsköldsvik blir först ut med den nya tekniken som är en del av omställningen av flygtrafiken i hela Europa

 

FRAMTIDENS LEDARE Behöver en flygledare verkligen vara på plats när flygplanet landar? Saab och Luftfartsverket tror inte det. Nu bygger de ett nytt system som gör det möjligt att leda planen i Örnsköldsvik från flygplatsen i Sundsvall.

 

Under finanskrisen när alla företag tvingades till stora besparingar framstod videokonferenser som ett bra alternativ till flyget. Nu har flygandet satt fart igen och den här gången är det istället flyget som tar hjälp av kameror, sensorer och datanät för att få ned kostnaderna och klara driften av flygplatser i glesbygd.

Tekniken är intressant även i mer tätbefolkade områden och har testats i Skåne. Men nu är det skarp drift som gäller. Det nya systemet har redan börjat byggas på flygplatsen i Örnsköldsvik och målet är att man ska vara i gång under 2013.

Då ska flygledarna sitta i ett rum på flygplatsen i Sundsvall och ha full kontroll över vad som sker i Örnsköldsvik. Till sin hjälp har de kameror och sensorer på flygplatsen i Örnsköldsvik som registrerar allt som händer.

Ett plan som kommer in för landning fångas upp av kamerorna och bilderna förs via ett datanät över till Sundsvall där flygledarna ser allt som händer på stora skärmar.

Skärmarna finns runtom där fönstren i flygledartornet brukar sitta och meningen är att det ska kännas som om man sitter i ett torn och ser ut över flygplatsen.

–Det här är ett paradigmskifte för oss. Arbetet i flygledartornen har varit väldigt traditionellt där man bara tagit små tekniksteg. Nu gör vi något helt nytt, säger Mikael Henriksson, ansvarig för de operativa delarna när LFV (Luftfartsverket) inför det nya systemet i Sundsvall/Örnsköldsvik.

Vinsten ligger bland annat i lägre kostnader. På en flygplats där man behöver bygga ett nytt flygledartorn blir prislappen bara en fjärdedel så stor om man istället väljer ett system med kameror och sensorer som sedan sköts från en annan plats.

En annan besparing ligger på personalsidan. Det innebär i värsta fall att folk kan bli av med jobbet. Men man kan också se det som att systemet gör det möjligt att fortsätta flyga till ställen som har så lite trafik att de normalt inte kan betala för verksamheten i ett vanligt flygledartorn.

Mikael Henriksson, som själv har arbetat med flygledning i 35 år, lyfter fram ytterligare en fördel: arbetsmiljön.

På små flygplatser kan det i dag vara en person åt gången som sköter flygledningen. Eftersom säkerhetskraven är höga får inga obehöriga vara där och det innebär att flygledaren kan få jobba ensam i fem–sex timmar.

–Det är väldigt tungt att arbeta på det sättet. Med det här systemet får vi dessutom betydligt bättre uppbackning om det skulle hända något, säger han.

Nu finns det fler fördelar än så. Eftersom man använder bildskärmar för att visa vad som händer på flygplatsen går det också att lägga till information direkt på skärmen.

Om det är disigt ute kan kamerorna förbättra sikten och så kan man lägga in markeringar som visar exakt var landningsbanorna ligger, trots att de i själva verket är dolda i diset. Och när flygplanet syns på skärmen kan flygledarna också få en markering som ger information om planet.

Det hela påminner mycket om hur det är för flygvapnets piloter som får mycket information, till exempel om andra plan, direkt på skärmen. Likheten med den militära sidan är ingen tillfällighet. Tekniken kommer från Saab som använt mycket av den i bland annat stridsflygplanet Jas Gripen.

Genom att införa ny teknik för flygledningen hoppas LFV och Saab också att hela det civila flygsystemet ska fungera bättre.

–Tillverkare som Airbus och Boeing har gjort fantastiska innovationer när det gäller flygplanen. Men flygledarna använder sin gamla teknik och därför kan man heller inte utnyttja allt det nya som finns inbyggt i flygplanen och få till en bättre samordning mellan plan och mark, säger Per Ahl, försäljningschef för flygledningssystem på Saab.

Teoretiskt skulle den här typen av system helt kunna ersätta flygledartornen. Men Per Fröberg tror att det dröjer länge. Tornen har trots allt fördelar som att flygledarna även kan se i djupled hur flygplanen rör sig.

För att få samma effekt i den digitala världen behöver man tredimensionella skärmar. Fast det är förstås inget märkvärdigt med tanke på hur mycket kraft teknikföretagen just nu satsar på att sälja in 3D-tv.

2010 års hetaste pryl – iPhonestyrd helikopter

January 8th, 2010

Nu finns den ultimata leksaken för alla oss tekniknördar. Eller vad sägs om en helikopter som styrs med hjälp av en iPhone?

En av de häftigaste prylarna som visats upp på årets CES-mässa i Las Vegas är Parrots iPhonestyrda helikopter “AR.Drone”. Ta en titt på nedanstående reklamfilm så kanske du förstår varför:

AR.Drone kommunicerar med din iPhone (eller iPod Touch) med hjälp av Wi-Fi. Tack vare en inbyggd kamera i helikoptern kan du se dig omkring ur ett fågelperspektiv.
Som en extra bonus finns möjlighet att spela så kallade “augmented reality games”, till exempel kan du kriga mot virtuella drönare. AR.Drone kommer börja säljas senare i år, vad prislappen blir är en väl förborgad hemlighet, men det lär inte bli direkt billigt. Mer information om AR.Drone finns hos amerikanska Macworld och på Parrots webbsida.

Torshargs gympasal inomhusflygning

November 29th, 2009

Så var det dax igen för lite depronflygning igen denna gång i Torsharg.

Lite foton från träffen:

Björn kör hårt med sin helikopter

Roger sitter och limmar lite, känner man igen

LG med Micke passar på och fikar och snacka lite

En av klubbens juniorer (Simon) demonstrerar hur man flyger

utan att hålla i radion

Skicklig kille 🙂

Ja.. Ska man ta cola eller något kanske..

Inomhusflygning

November 20th, 2009

Lite bilder från förra lördagen