Archive for the ‘utomhus’ category

COVID-19-UPPDATERING 17 APRIL

April 17th, 2020

Antalet rörelser på Arlanda har sjunkit kraftigt och motsvarar just nu endast tre procent av den ordinarie trafiken. IATA har kommit med en ny dyster prognos där flygbolagens intäkter för 2020 hyvlas rejält, men samtidigt ser American Airlines att bokningarna för flygningar under senare delen av året nu ökar.

Uppdatering kring COVID-19 coronavirusets påverkan på flygbranschen den 17 april.

  • IATA säger att flygbolagens intäkter under 2020 kan komma att minska med 55 procent. Det är en ökning från tidigare prognoser i mars då endast 44 procent av intäkterna prognostiserades att försvinna. Effekterna av coronakrisen på det globala BNP förväntas nu också bli dubbelt så stora jämfört med finanskrisen 2008-2009 uppger IATA. Enbart den globala nedgången som syntes innan coronakrisen skulle innebära ett fall på åtta procent av intäkter för flygbolagen.
  • Antalet rörelser på Arlanda flygplats har släpat efter passagerarutvecklingen då flygbolagen under en tid fortsatte att flyga men med mycket få resenärer ombord. Nu syns dock även coronakrisen på antalet starter och landningar på landets största flygplats. Antalet starter och landningar är idag cirka tre procent av vad de normalt är. Just nu är det ett 20-tal starter och landningar på Arlanda dagligen jämfört med normalt 600.
  • Samtidigt som IATA och flera flygbolag spår en långsam återgång av flygtrafiken efter coronakrisen så tror Ryanairs VD Michael O´Leary på en snabb återhämtning för flygresor. Det största problemet tror O´Leary istället kommer att vara ett stort priskrig bland flygbolagen där traditionella flygbolag som nu behöver statsstöd kommer att få det tufft enligt VD:n på det irländska lågprisflygbolaget.

”Många människor i norra Europa har suttit instängda i sina hem. De kommer att vilja åka på semester innan barnen börjar skola igen så länge de kan göra det på ett relativt säker sätt”, säger Michael O´Leary till Reuters.

  • American Airlines börjar nu se att antalet bokningar ökar igen. Enligt bolagets VD, Doug Parker, så är det bokningar på flygningar utanför de kommande 90 dagarna som man nu kan skönja en positiv trend. American Airlines noterar också att affärsresandet har börjat boka och efterfråga resor för årets fjärde kvartal. Det är dock nåt som inte pågår under årets andra eller tredje kvartal.
  • I ett videomeddelande berättar Airbus VD Guillaume Faury att flygplanstillverkaren fått många förfrågningar från flygbolag gällande att skjuta fram leveranser av flygplan. Faury säger att Airbus diskuterar det hela från fall till fall och flygplan för flygplan för att komma fram till lösningar.
  • Den tjeckiska regeringen vill förstatliga CSA Czech Airlines och kommer att skapa en analys över strategiskt viktiga bolag för Tjeckien där CSA ingår. Landets finansminister, Alena Schillerova, medger dock att det kan uppstå problem med att förstatliga CSA på grund av ett utländskt minoritetsägande i SmartWings Group som äger CSA.

Jessica Meir har återvänt till jorden

April 17th, 2020
Jessica Meir undersöks av läkare på plats efter att ha landat i Kazakstan, efter över 200 dagar i rymden. Astronauterna möttes av fint väder med klar himmel och 16 grader i luften. Foto: Roscosmos/AP/TT

Den svensk-amerikanska astronauten Jessica Meir har landat på jorden efter 205 dagar i rymden. Den planet som hon nu återvänder till är inte densamma längre – virusfarsoten har vänt upp och ned på det mesta i världen.

Strax efter klockan 7 på morgonen svensk tid utlöstes farkostens fallskärm, och efter några minuters lugnt dalande ned mot jorden landade Jessica Meir klockan 7.16 på en stäpp i Kazakstan, allt enligt plan.

Ressällskapet i den ryska kapseln var ryssen Oleg Skripotjka och amerikanen Andrew Morgan, och de återvände till fint väder med blå himmel och 16 grader på plats i Kazakstan.

Farkosten landade inte upprätt utan på sidan, en inte helt ovanlig företeelse vid dylika nedslag, enligt Nasa. Besättningen verkade dock vara vid gott mod, och först ut ur kapseln var Oleg Skripotjka.

Han togs emot av personal som samtliga bar munskydd.

– Oleg, du känner säkert inte igen någon med alla de här maskerna på, sade en ur personalen.

Cirka 20 minuter efter landningen kom även Jessica Meir ut. Svensk-amerikanskan bars ut med ett stort leende på läpparna och mottogs med hurrarop från personalen på plats.

Skrev rymdhistoria

Meir och Skripotjka, från Nasa respektive Roscosmos, lämnade jorden den 25 september för att bli besättningsmedlemmar på Internationella rymdstationen (ISS).

Avfärden skedde från kosmodromen Bajkonur i Kazakstan, där Rysslands rymdteknikcentrum hyr in sig.

Den 18 oktober blev Meir historisk. Då gjorde hon tillsammans med amerikanskan Christina Koch den första helt kvinnliga rymdpromenaden. Det hann de upprepa ytterligare två gånger innan Koch återvände till jorden i februari.

På ISS har astronauterna tagit del av rapporterna om coronavirusets framfart.

“Det är väldigt surrealistiskt för oss att följa det som händer på jorden och se det utvecklas när vi har varit här uppe under hela tiden. Det känns som vi kommer tillbaka till en helt annan planet”, sade Jessica Meir i ett pressmeddelande från Rymdstyrelsen.

Hennes mamma är från Sverige och pappan från Israel. Hon är uppväxt i USA-delstaten Maine, men har också svenskt medborgarskap, och blev därmed första svenskan i rymden någonsin. Hennes rymdresa på 205 dagar är den sjätte längsta i Nasas historia.

Vana vid isolering

Direkt efter att ha fått fast mark under fötterna genomgår de hemvändande rymdfararna medicinska tester. Under flera månader följer läkare upp deras hälsa. Det handlar som alltid om återanpassning till gravitation, men den här gången även om skydd från coronaviruset.

“Efter mer än sex månader i isolering på rymdstationen är Meir, Morgan och Skripotjka väl förberedda för att leva i karantän på jorden”, konstaterar Rymdstyrelsen.

Fakta: Jessica Meir

Född i Caribou, i USA-delstaten Maine, den 1 juli 1977. Hennes mamma är från Västerås och hon har därför svenskt medborgarskap. Hennes pappa är från Israel.

Har avlagt biologiexamen vid det välrenommerade Brown University i Rhode Island, och en examen vid International Space University i Frankrike. Har senare doktorerat och forskat i marinbiologi och dykarfysiologi. 2012 blev hon forskningsassistent vid Harvard University i Massachusetts och undersökte där djurs fysiologi i extrema miljöer. Tidigare har hon också studerat en termin vid Stockholms universitet.

Forskade i USA:s rymdstyrelse Nasas regi, bland annat om hur människan påverkas vid rymdfärder och undervattensresor. 2013 valdes hon ut till Nasas astronaututbildning bland över 6 000 sökande. 2015 blev hon formellt astronaut och i april 2019 valdes hon ut till sin första rymdresa, som inleddes den 25 september samma år.

Källa: Nasa, Rymdstyrelsen

Fakta: Detta är ISS

ISS-programmet involverar USA, Ryssland, Kanada, Japan, och via ESA (Europeiska rymdorganisationen) elva europeiska länder, däribland Sverige.

Stationen började byggas på 1990-talet och väntas vara i bruk åtminstone till 2030.

Med en hastighet av cirka 28 000 kilometer i timmen tar rymdstationen ett varv runt jorden på en och en halv timme.

Höjden över jordytan varierar mellan ungefär 34 och 40 mil.

Tusentals vetenskapliga försök har utförts på stationen.

Källa: Nasa

Miljardförlust för Norwegian

February 14th, 2020

Flygförbudet för Boeings olycksdrabbade 737 Max-plan har stått även Norwegian dyrt. Det norska flygbolaget går back för tredje året i rad, och för fjärde kvartalet är siffrorna sämre än väntat. Trafiken ska minska ännu mer än vad tidigare sagts.

Norwegian redovisar ett minus för förra året på 1,6 miljarder norska kronor.

”Siffrorna för 2019 påverkades negativt av utmaningarna med Boeings 737 Max-flyg samt Rolls-Royce-motorerna på bolagets Dreamliner. Resultatet för året blev ett tapp på 1,6 miljarder (norska) kronor”

Under fjärde kvartalet blev underskottet 1,9 miljarder norska kronor. Det är en rejäl förbättring jämfört med samma period 2018, då bolaget gick 3 miljarder kronor back. Men marknaden hade väntat sig bara 1,35 miljarder i förlust, enligt en enkät från företaget Refinitiv.

737 Max-serien, som Norwegian beställt ett antal av, har globalt flygförbud efter två katastrofala krascher som krävde sammanlagt 346 liv.

Skandalen bidrog till att den amerikanska flygjätten nyligen redovisade förlust för ett helår för första gången sedan 1997.

Norwegian har lagt ned ett antal rutter på senare tid, bland annat alla långdistanslinjer till USA och Thailand från Sverige och Danmark. Och i årsrapporten aviseras att kapaciteten ska fortsätta minska i ännu högre takt än tidigare sagt. Enligt måttet ASK (available seat kilometres) ska trafiken minskas med 13–15 procent under 2020, jämfört med tidigare beräknade 10 procent.

Huruvida den omtalade ”flygskammen” bidragit till motvinden går inte Norwegian in på i sin rapport. Men företaget försöker putsa sin miljöimage, och framhåller att en ”yngre och mer bränsleeffektiv flygflotta” bidrar till mindre utsläpp än branschsnittet.

Norwegian skriver också att sedan kunderna i december, via samarbete med företaget Chooose, fick möjlighet att koldioxidkompensera sitt klimatavtryck har 123 000 passagerare utnyttjat den möjligheten.

Flygande trekant över Sverige – fortfarande olöst fall

February 3rd, 2020

UFO-Sverige klassade i fjol 18 flygande föremål som oförklarade – och ytterligare 26 observationer undersöks av organisationen. En februarikväll fick till exempel ett Eskilstunapar se något de aldrig sett förut.

Paret berättar att de satt i sin bubbelpool när de klockan 22 fick se ett triangelformat föremål som färdades rakt emot dem i hög fart. Föremålet var enligt paret försett med blinkande lampor undertill och stannade till en kort stund ovanför dem innan det försvann igen.

Paret ritade av föremålet och rapporterade om händelsen till UFO-Sverige, som samlar alla rapporter om oidentifierade föremål i landet.

Träffat vittnen

Förra året rapporterades 237 iakttagelser in till UFO-Sverige, och av dem bedöms 140 som identifierade eller IFO:n (identified flying objects).

Den flygande triangeln är ett av 26 fall som fortfarande är under utredning. Representanter för UFO-Sverige har inspekterat platsen och träffat vittnena.

Parets skiss över det lysande triangelformad föremål som en kväll kom emot dem över himlen. Ur en rapport från UFO Sverige. Foto: UFO-Sverige/TT

Bland materialet finns den bild som paret tecknat. Att de inte tog ett fotografi utan enbart ritade av föremålet är inte ovanligt för vittnen av ufo-observationer.

– Att personer som själva ser något som de uppfattar som påtagligt och nära inpå inte tar någon bild – sådant händer massor med gånger, säger Johan Gustavsson på UFO-Sveriges rapportcentral.

Försvarets radarsystem

Med hjälp av försvarets radarsystem, som registrerar alla objekt i luften ner till ett par hundra meter, har UFO-Sverige upptäckt två flygplan som skulle kunna vara det objekt paret såg. Men Johan Gustavsson är tveksam till att det skulle vara något av flygplanen.

– Det kräver en väldigt påtaglig misstolkningsfaktor från observatörerna och dessutom har det skett i form av två vittnen, säger Gustavsson.

Den ökande användningen av drönare har gjort dem till ett naturligt inslag i luften. De flyger väldigt lokalt och inte på höga höjder, men drönarna har ändå inte gett upphov till fler misstänkta ufo-observationer. De är snarare underrepresenterade i rapporterna från 2019.

– Det är fortfarande vanligare att folk tar fel på stjärnor, planeter, satelliter och flygplan, sådant som alltid har förkommit, säger Johan Gustavsson.

Efter att en rapport kommit in analyseras den av en så kallad fältundersökare som finns runt om i landet. Många ärenden avskrivs direkt eftersom nödvändig information saknas.

Fakta: UFO-Sverige

UFO-Sverige är en ideell organisation som bildades 1970. Ambitionen är bland annat att studera och arbeta med ufo-frågan utifrån ett objektivt, kritiskt granskande och vetenskapligt synsätt.

Rapportcentralen har sitt säte i det omfattande biblioteket Archives for the unexplained i Norrköping.

UFO-Sverige ordnar kurser och föredrag för medlemmarna, samt ger ut två publikationer, UFO-aktuellt och Rapportnytt. Organisation driver även podcasten UFO-Sveriges Radio.

Här ska svenska elflygplan testflygas

January 25th, 2020

Flygplatsen i Örnsköldsvik blir under de närmaste åren en testbädd för små elflygplan. Bland de första aktörerna är de svenska startupföretagen Katla och Heart Aerospace. ”Det Tesla och Einride gjort de senaste åren kommer att hända i luften de närmaste årtiondena”, säger Katlas medgrundare Gustav Borgefalk.

Rolls-Royce visar elflygplan

January 24th, 2020

Ett elflygplan som ska slå nytt hastighetsrekord. Rolls-Royce har nu premiärvisat en modell som de hoppas ska ta sig in i rekordböckerna i vår.

Motortillverkaren Rolls-Royce har storstilade ambitioner när det kommer till elektrifiering. Och ett av projekten vill de visa upp i vår – detta i form av ett elflygplan de hoppas ska slå nytt hastighetsrekord. Planet, som är en del av projektet “Acceleration the Electrification of Flight” (ACCEL), har målet att bryta 300 mph-gränsen vilket motsvarar att det ska flyga snabbare än 480 km/h.

Avtäckningen av planet skedde på Gloucestershire Airport. Enligt Rolls-Royce ska ACCEL sitta på flera tekniska nyheter. Bland annat så påstås det att batteriet har den högsta energidensitet som någonsin satts i ett flygplan. Exakt vad det innebär specificeras inte, men tillverkaren säger att det räcker för att flyga 200 miles (321 km) på en laddning. 

 Att bygga världens snabbaste elflygplan är inget mindre än en revolutionär förändring inom flyget. Det här är inte bara ett viktigt steg mot ett världsrekord, utan även ett sätt att hjälpa Rolls-Royce att utveckla kompetens och försäkra oss om att vi ligger i framkanten av teknikutveckling samt att vi spelar en fundamental roll i övergången till en global ekonomin med låga utsläpp, säger Rob Watson, chef för Rolls-Royce Electrical, i ett uttalande.

Flygplanets propeller drivs av tre elektriska axialmotorer och jämfört med ett konventionellt plan så snurrar propellern på mycket lägre varvtal. 

Tillsammans levererar de maximalt 750 hästkrafter (500 hk i marschgång) och under rekordförsöket utlovas en energieffektivitet på 90 procent.Rekordförsöket kommer att ske under våren 2020, och fram till dess kommer alla system att testas.

Gripenplan har flugit med Saabs nya störkapsel

November 10th, 2019

Den nya störkapseln med förmåga att blockera även lågfrekvent radar har för första gången varit luftburen.

Försvarsmaterialtillverkaren Saab meddelar nu att den nya störkapseln Electronic Attack Jammer Pod (EAJP) har varit luftburen för första gången. Det skedde den 4 november.

– Vi genomförde flygproven med ett Gripenplan och den nya störkapseln är en viktig del i utvecklingen av vår nya förmåga inom elektronisk attack, säger Anders Carp, chef för Saabs affärsområde Surveillance, i ett uttalande.

Kapseln kan användas för att störa ut motståndarens radar och på så sätt undgå upptäckt. Det kan ske genom att ett stort antal falska mål skapas vilket mättar fiendens radar. 

EAJP är särskilt utvecklad för att även kunna hantera lågfrekventa radarfrekvenser under 1 GHz, vilket har blivit vanligare i takt med att smygteknik införts.

Störkapseln väger 350 kilo

Funktionen kommer att ingå förmågan hos den nya generationen Gripen, kallad E/F, men utvecklas även för att kunna installeras i andra stridsflygplan, i form av den cirka 350 kilo tunga kapseln EAJP.

Under provflygningen testades kapselns gränssnitt mot flygplanets hård- och mjukvara, liksom övervakning och kontroll från cockpit.

Kapseln kan användas för att störa ut motståndarens radar och på så sätt undgå upptäckt. Det kan ske genom att ett stort antal falska mål skapas vilket mättar fiendens radar. 

EAJP är särskilt utvecklad för att även kunna hantera lågfrekventa radarfrekvenser under 1 GHz, vilket har blivit vanligare i takt med att smygteknik införts.

Formtoppad Gripen firar 30 år i luften

December 9th, 2018
FOTO: FREDRIK SANDBERG/TT
Stig Holmström, testpilot vid den första flygningen med Gripen, den 9 december 1988, poserar vid ett Gripenplan.

Saabs stridsflygplan Gripen firar jubileum med en formtoppad version som företaget hoppas att fler länder ska köpa och som lovordas av piloterna.


Jag var väldigt väl förberedd så jag var inte nervös på något vis, men jag var väldigt fokuserad, säger Stig Holmström om premiärturen den 9 december 1988.

Hans hållning skvallrar om militär bakgrund. Den i dag 78-årige Holmström blev stridspilot 1959. Han har flugit samtliga Saabs stridsflygplan liksom flera utländska och har 4 000–5 000 flygtimmar på meritlistan.

Inför premiären 1988 var han chef för provflygningen på Saab och fick ta upp den allra första Jas 39 Gripen i luften. Holmström jämför med föregångaren 37 Viggen, som var större och tyngre än Gripen.

– Den här är mindre och smidigare och med mer respons. Den vill flyga, den vill svänga och den vill manövrera. Den är riktigt härlig att flyga för den ger så mycket tillbaka till piloten, säger han.

Kritik i början

NGripen hade jämfört med tidigare modeller många nya datoriserade funktioner, däribland styrsystemet. Det var också det som ledde till ett par spektakulära krascher – i Linköping 1989 och i Stockholm 1993.

– Det var läxor som vi fick ganska tidigt, men det är ju sådant som provflygningar är till för – att man ska hitta sådant tidigt, säger Holmström.

I början fick Gripen kritik för miljardrullning med skattepengar. Fredsrörelsen och organisationer för mänskliga rättigheter har genom åren också rasat mot försvarsindustrin. Morranden har även hörts från officerare i andra truppslag än flygvapnet över att Gripen genom åren tuggat i sig stora delar av Försvarsmaktens budget och omöjliggjort andra satsningar.

Motsidan har svarat med att Sverige måste ha ett flygvapen och att Gripen är ett förhållandevis mycket ekonomiskt plan.

Smidig utprovning

Den senaste versionen, Gripen E/F (en- eller tvåsitsiga) är större, starkare, snålare, elektroniskt smartare och kan bära mer vapen än föregående C/D. Gripen E/F ska under nästa år börja levereras till Sverige och Brasilien.

En annan testpilot som skrivit historia med Gripen är 38-årige Marcus Wandt. Han var den förste att flyga E-versionen – den 15 juni i fjol. Han beskriver en väldigt smidig utprovning av planet, som nu flugit omkring 75 gånger.

– Det går väldigt smärtfritt. Flygplanet flyger ju hela tiden och vi bockar ju av saker snarare än att hålla på och fundera över hur vi ska lösa något, säger Wandt.

Han säger sig vara imponerad av hur väl simulatorernas modeller stämmer med hur planet faktiskt uppför sig. Men siffror i datorer är en sak – när väl människor blandas in i ekvationerna kan svaren ändå i viss mån bli andra, påpekar Wandt. Han understryker att hans primära jobb är att se till att planet går att strida med.

TT: Och går det att strida med?

– Ja, tveklöst går det att strida med det, svarar Wandt med ett leende.

“Måste utvecklas”

Förutom Sverige flyger ytterligare fyra andra länder redan Gripen, och Brasilien tillkommer alltså. Men Saab har som mål att exportera ytterligare 400–450 Gripen. Utveckling av stridsflygplan är väldigt dyrt. Därför är behovet stort av att hitta exportmarknader för att dela på utvecklingskostnaderna med fler länder.

Jonas Hjelm, affärsområdeschef för Saabs flygverksamhet, hoppas på att både versionen C och versionen E ska köpas av länder som visat intresse.

Det finns de som kommer att fortsätta tycka att Gripen C passar perfekt för deras behov medan andra har behov av att bära mera vapen, flyga längre och stanna uppe längre tid – och då är Gripen E och F perfekt för det.

Hur ser då framtiden ut, efter 30 år, för Saabs utveckling av stridsflygplan? Blir det något flygplan som kallas 41 – efter 29 Tunnan, 35 Draken, 37 Viggen och 39 Gripen?

– Jag är inte säker på att det blir något plan med beteckningen 41. Att Gripen E och F kommer att utvecklas framåt, det är alldeles säkert. Den måste utvecklas för att vara relevant, kanske i ett 2045–2060-perspektiv. Man kommer att byta ut mycket av intelligentian i planet, så ja – i något motto kommer det att finnas ett Gripen 41, svarar Hjelm.


Hjulbytet på största passagerarplanet tog 14 dagar

May 30th, 2018

Att byta hjul från vinterdäck till sommarditon på bilen kan ta en kvart. Att byta hjul på världens största flygplan är en helt annan sak.

Airbus A380 är världens största passagerarflygplan och det används i dag av 13 flygbolag. Planet är en jätte som när det lyfter med fulla tankar kan väga upp till 570 ton.

Under sig har flygplanet fem landningsställ med sammanlagt 22 hjul. När dessa ska bytas tar det något längre tid än att byta på den egna bilen – 14 dagar.

 

Flygbolaget stoppar beställning av Airbus – köper Boeingplan i stället

April 11th, 2018

American Airlines avbokar en beställning på 22 plan av modell A350 från franska Airbus, som lades 2013.

 

I stället väljer flygbolaget att köpa plan från konkurrenten, amerikanska Boeing. Flygbolaget beställer flygplan av modellen Dreamliner, dels 22 av typ 787-8, som ska börja levereras 2020, dels 25 stycken 787-9 med tänkt leveransstart 2023.

Den ursprungliga ordern lades av US Airways, som köptes upp av American Airlines 2013.

– Till slut var vårt mål att förenkla flottan, vilket gjorde 787 till ett mer attraktivt val, säger American Airlines chef Robert Isom, som beskriver valet som tufft, och att båda konkurrenterna gjort ”aggressiva ansträngningar”.

Listpriset på beställningen från Boeing är 12 miljarder dollar, motsvarande 100 miljarder svenska kronor.