Archive for the ‘Försvaret’ category

USA godkänner F16-försäljning till Taiwan

August 23rd, 2019
F16-affären beräknas vara värd 8 miljarder dollar. Foto: Greg Mathieson/REX

Det amerikanska utrikesdepartementet har godkänt en försäljning av 66 stridsflygplan av modellen F16 till Taiwan. Vita huset informerade förra veckan kongressen om försäljningen, men för att affären ska bli av måste även senaten godkänna den.

Affären beräknas vara värd 8 miljarder dollar, motsvarande drygt 77 miljarder kronor.Kina har redan reagerat på affären och varnat för icke preciserade motåtgärder.Utrikesminister Mike Pompeo säger till tv-kanalen Fox News att affären följer tidigare amerikansk policy och att “USA bara fullföljer de åtaganden USA tidigare förbundit sig till gentemot alla parter”.

Formtoppad Gripen firar 30 år i luften

December 9th, 2018
FOTO: FREDRIK SANDBERG/TT
Stig Holmström, testpilot vid den första flygningen med Gripen, den 9 december 1988, poserar vid ett Gripenplan.

Saabs stridsflygplan Gripen firar jubileum med en formtoppad version som företaget hoppas att fler länder ska köpa och som lovordas av piloterna.


Jag var väldigt väl förberedd så jag var inte nervös på något vis, men jag var väldigt fokuserad, säger Stig Holmström om premiärturen den 9 december 1988.

Hans hållning skvallrar om militär bakgrund. Den i dag 78-årige Holmström blev stridspilot 1959. Han har flugit samtliga Saabs stridsflygplan liksom flera utländska och har 4 000–5 000 flygtimmar på meritlistan.

Inför premiären 1988 var han chef för provflygningen på Saab och fick ta upp den allra första Jas 39 Gripen i luften. Holmström jämför med föregångaren 37 Viggen, som var större och tyngre än Gripen.

– Den här är mindre och smidigare och med mer respons. Den vill flyga, den vill svänga och den vill manövrera. Den är riktigt härlig att flyga för den ger så mycket tillbaka till piloten, säger han.

Kritik i början

NGripen hade jämfört med tidigare modeller många nya datoriserade funktioner, däribland styrsystemet. Det var också det som ledde till ett par spektakulära krascher – i Linköping 1989 och i Stockholm 1993.

– Det var läxor som vi fick ganska tidigt, men det är ju sådant som provflygningar är till för – att man ska hitta sådant tidigt, säger Holmström.

I början fick Gripen kritik för miljardrullning med skattepengar. Fredsrörelsen och organisationer för mänskliga rättigheter har genom åren också rasat mot försvarsindustrin. Morranden har även hörts från officerare i andra truppslag än flygvapnet över att Gripen genom åren tuggat i sig stora delar av Försvarsmaktens budget och omöjliggjort andra satsningar.

Motsidan har svarat med att Sverige måste ha ett flygvapen och att Gripen är ett förhållandevis mycket ekonomiskt plan.

Smidig utprovning

Den senaste versionen, Gripen E/F (en- eller tvåsitsiga) är större, starkare, snålare, elektroniskt smartare och kan bära mer vapen än föregående C/D. Gripen E/F ska under nästa år börja levereras till Sverige och Brasilien.

En annan testpilot som skrivit historia med Gripen är 38-årige Marcus Wandt. Han var den förste att flyga E-versionen – den 15 juni i fjol. Han beskriver en väldigt smidig utprovning av planet, som nu flugit omkring 75 gånger.

– Det går väldigt smärtfritt. Flygplanet flyger ju hela tiden och vi bockar ju av saker snarare än att hålla på och fundera över hur vi ska lösa något, säger Wandt.

Han säger sig vara imponerad av hur väl simulatorernas modeller stämmer med hur planet faktiskt uppför sig. Men siffror i datorer är en sak – när väl människor blandas in i ekvationerna kan svaren ändå i viss mån bli andra, påpekar Wandt. Han understryker att hans primära jobb är att se till att planet går att strida med.

TT: Och går det att strida med?

– Ja, tveklöst går det att strida med det, svarar Wandt med ett leende.

“Måste utvecklas”

Förutom Sverige flyger ytterligare fyra andra länder redan Gripen, och Brasilien tillkommer alltså. Men Saab har som mål att exportera ytterligare 400–450 Gripen. Utveckling av stridsflygplan är väldigt dyrt. Därför är behovet stort av att hitta exportmarknader för att dela på utvecklingskostnaderna med fler länder.

Jonas Hjelm, affärsområdeschef för Saabs flygverksamhet, hoppas på att både versionen C och versionen E ska köpas av länder som visat intresse.

Det finns de som kommer att fortsätta tycka att Gripen C passar perfekt för deras behov medan andra har behov av att bära mera vapen, flyga längre och stanna uppe längre tid – och då är Gripen E och F perfekt för det.

Hur ser då framtiden ut, efter 30 år, för Saabs utveckling av stridsflygplan? Blir det något flygplan som kallas 41 – efter 29 Tunnan, 35 Draken, 37 Viggen och 39 Gripen?

– Jag är inte säker på att det blir något plan med beteckningen 41. Att Gripen E och F kommer att utvecklas framåt, det är alldeles säkert. Den måste utvecklas för att vara relevant, kanske i ett 2045–2060-perspektiv. Man kommer att byta ut mycket av intelligentian i planet, så ja – i något motto kommer det att finnas ett Gripen 41, svarar Hjelm.


Säkerhetsklassad förbjuds arbeta i Saudiarabien

August 25th, 2017

En svensk pilot har arbetat i den hårdföra diktaturen Saudiarabien samtidigt som han haft en skyddsklassad tjänst på Försvarets materielverk. Nu stoppar Arbetsdomstolen hans extraknäck.

Mannen har tagit anställning hos det privatägda flygbolaget Alpha Star, som enligt honom ägs av personer i regeringsställningen och tillhörande kungahuset. Piloten uppger att han flyger samma typ av personer som det svenska regeringsflygplanet och har en skattefri månadslön på 15 000 dollar, motsvarande nära 130 000 kronor i månaden.

Samtidigt har han haft en säkerhetsklassad tjänst på Försvarets materielverk, FMV, och arbetat med att analysera svenska och utländska flygsystem.

– Dessa kunskaper bedöms ha mycket stort värde för såväl främmande makt som kommersiella aktörer, vilka i vissa fall kan vara en industri men även en stat, skriver FMV i en inlaga till Arbetsdomstolen.

Men mannen är inte bara säkerhetsklassad i Sverige. Av domstolens handlingar framgår att han även blivit säkerhetsprövad av den saudiska regimen och ”befunnits lojal mot i vart fall Alpha Stars intressen innan han anlitades av flygbolaget”.

Ärendet hamnade i Arbetsdomstolen sedan FMV förbjudit mannens extraknäck, enligt lagen om offentlig anställning, LOA. En bisyssla som kan skada myndighetens arbete eller förtroende för den är inte tillåten.

Redan i november 2015 började piloten flyga för det saudiska bolaget och anmälde sin bisyssla. I juni i år när FMV hade fått mer detaljerade uppgifter om bisysslans innehåll förbjuds piloten att fortsätta arbeta i Saudiarabien.

På FMV hade säkerhetschefen gjort en förnyad säkerhetsprövning av mannen och kommit fram till att han inte kunde kvarstå på sin tjänst om han fortsatte att flyga i Saudiarabien.

Alternativet till att förbjuda bisysslan var att säga upp mannen, enligt FMV.

– Blotta misstanken att en anställd med dessa kunskaper samtidigt är i beroendeställning till en annan part, skulle kunna få långtgående konsekvenser för Sveriges framtida materielförsörjning, hävdar FMV också.

Pilotens fack, Sveriges Ingenjörer, har tagit fallet till Arbetsdomstolen. Bland annat hävdar facket att bisysslan inte får förbjudas ”i syfte att skydda uppgifter om rikets säkerhet eller myndigheters relation till kunder och samarbetsparter”.

Sveriges Ingenjörer ger delvis en annan bild av pilotens arbete och påstår att Alpha star inte ägs av kungafamiljen eller personer i regeringsställning. Fackets säger också att lönen bara är 10 000 dollar, motsvarande 81 000 kronor i månaden.

Dessutom poängterar Sveriges Ingenjörer att FMV fick vetskap om bisysslan när piloten tog tjänstledigt för snart två år sedan.

Arbetsdomstolen konstaterar att piloten har kvalificerade arbetsuppgifter inom en myndighet som är en del av det svenska totalförsvaret.

En bisyssla kan inte vara förenlig med anställningen om den medför att en person inte uppfyller kraven på lojalitet och pålitlighet från säkerhetssynpunkt för den säkerhetsklassade anställning som han eller hon har, enligt domstolen.

Arbetsdomstolen slåar fast i sitt avgörande att FMV:s beslut om att förbjuda bisysslan till vidare ska gälla. Beslutet är interimistiskt och gäller till parterna har förhandlat i frågan och meddelat domstolen vad de kommit fram till.

Saudiarabien är en av världens mest hårdföra diktaturer och är ett av de länder i världen som verkställer flest avrättningar. Enligt Amnesty International avrättades 150 personer i landet förra året.

Enligt Utrikespolitiska institutet är all makt samlad i kungasläkten Al Saud. De flera tusen prinsarna dominerar både näringsliv och offentliga ämbeten på alla nivåer. Politisk verksamhet är förbjuden och yttrandefriheten kraftigt beskuren.

Saabs hetaste Gripen-spekulanter

March 18th, 2017

Kontraktet med Brasilien har gjort att Colombia nu visar intresse för Jas 39 Gripen. Landet är ett av många som Saab hoppas kunna sälja flygplan till i framtiden.

 

Saab arrangerade på onsdagen för femte året i rad sitt Gripenseminarium i World Trade Center i Stockholm. Några nyheter var inte utlovade utan seminariet hade snarare karaktären av en lägesuppdatering.

Plan finns för närvarande i Sverige, Tjeckien, Ungern, Sydafrika och Thailand. Kontrakt har också slutits med Brasilien om utveckling och produktion av 36 Gripenplan.

För snart ett år sedan presenterades den nya generationen plan, det enkelsitsiga Gripen E som även kommer i en dubbelsitsig F-variant. Flygtester väntas ske under andra kvartalet 2017, och företaget håller tidsplanen, berättade Saabs Gripenchef Jerker Ahlqvist. Brasilien och Sverige har lagt beställningar.

– Vi rör oss gradvis mot flygtester och första leveranserna sker 2019, sa han.

Samtidigt betonade han att den befintliga C/D-generationen kommer fortsätta att utvecklas och marknadsföras under åtskilliga år framöver. Dessutom sker utvecklingsarbete på förstudienivå kring att lansera en hangarvariant av Gripen, kallad Maritime. Arbetet sker i samarbete med brasilianska ingenjörer.

– Vi har också en begäran om information från Indien på hangarvarianten, sa han.

Marknadschefen Richard Smith berättade att fokus nu ligger på att utvidga ”Saabs globala fotavtryck” för att på så sätt sälja ännu fler plan.

I Europa hoppas man att Finland ska ersätta sina F/A-18 Hornet med Gripen E/F.

– Vi svarade på en begäran om information från Finland i slutet av förra året. Det här året har vi börjat demonstrera planet.

Saab inväntar just nu svar från Belgien som vill byta ut sina F-16-plan samt övervakar läget i Schweiz som kan vara på väg att köpa in nya plan.

Tack vare kontraktet i Brasilien har också Colombia visat intresse för E/F, enligt Smith. Näringsminister Mikael Damberg undertecknade på tisdagen ett avtal om försvarssamarbete på plats i Colombia, enligt Sveriges Radio.

– Vi har börjat öppna upp en dialog med Colombia, sa Richard Smith på presskonferensen.

Givetvis nämnde han också det som han menar kan bli en ”game changer” för Gripen-programmet – Indien.

– Framför allt på grund av antalet plan. Vi talar om 150 plan eller fler. Vi arbetar aktivt där.

Läs mer: Nya Gripen utmanar ryska stridsflygplanen

Gällande C/D-generationen har företaget förhoppningar om att sluta kontrakt med åtskilliga länder:

– Genom att bygga vidare på framgångarna i Tjeckien och Ungern arbetar vi nu hårt i centrala och östra Europa. Kroatien har behov av att byta ut sina plan. Sverige fortsätter sin dialog med Slovakien. Vi är fortsatt optimistiska om att vi kan sluta ett avtal. Vi skickade i veckan ett svar på offertförfrågan från Bulgarien gällande C/D-plan, sa han och rörde sig senare över till Asien:

– Vi måste bygga vidare på framgången i Thailand. Vi har befunnit oss i marknadsföringsfasen några år i Indonesien. Vi har öppnat ett kontor i Filippinerna. I Malaysia har vi varit ganska aktiva i flera år. Vi har personer på plats i Kuala Lumpur som ska hjälpa oss att öppna den marknaden.

Sverige för också diskussioner med Botswana.

Den stora skillnaden mellan försäljning av C/D kontra E/F handlar främst i antalet plan kunderna är intresserade av, fortsatte han.

– Gällande C/D tenderar det att handla om 8–14 plan. Gällande E/F handlar det snarare om 30–60 plan, sa han.

Avslutningsvis menade Richard Smith att marknaden just nu ser ljus ut.

– Nu behöver vi få in fler affärsförslag för att säkra framtiden men också sluta de kontrakt vi har möjlighet att sluta, sa han.

Video visar snabbskjutande kanon för ryskt smygplan

September 19th, 2016

1800 skott i minuten avlossar den snabbskjutande kanon som det nya ryska smygplanet T-50 ska beväpnas med. En video visar provskjutning.

 

Det nya ryska stridsflygplanet Sukhoi T-50, även kallat Pak-Fa, ett femte generationens stridsflygplan, ska utrustas med en uppgraderad 30 millimeters automatkanon som har kapaciteten 1800 skott i minuten.

Kanonen har beteckningen 9-A1-4071K och är en uppgraderad version av kanonen GSh-30-1, skriver nyhetstjänsten Ria Novosti.

 

Autopiloten räddar planet

September 19th, 2016

I en nyligen släppt video från amerikanska luftvapnet visas hur autopiloten räddar situationen efter att piloten förlorat medvetandet. Läs mer på

USA spände militära muskler mot Nordkorea

September 14th, 2016

bigoriginal

 

Två amerikanska överljudsbombplan av typen B-1s flög över Sydkorea under tisdagen.  Aktionen var en styrkedemonstration riktad till Nordkorea, enligt den amerikanska försvarsmakten.

 

Två stora amerikanska bombplan gjorde under tisdagen en ovanlig uppvisning. Tillsammans med ett antal amerikanska och sydkoreanska jaktplan gjorde de två bombplanen, som är av typen B-1s som har kapaciteten att flyga i överljudshastighet, en lågflygning över sydkoreanskt territorium, cirka 10 mil ifrån gränsen till Nordkorea, enligt CNN.

Avsikten ska ha varit att visa amerikansk närvaro i regionen efter att Nordkorea under natten mot fredagen den 9 september troligen genomförde ett femte kärnvapenprov.

– Dagens demonstration visar bara ett exempel på den uppsättning militära förmågor bland de stora resurser som den här starka alliansen har, säger Vincent K Brooks, USA:s befälhavare för Koreastyrkorna, enligt CNN.

Han syftade på det faktum att USA tydligt har deklarerat sitt stöd till alliansnationen Sydkorea.

– Nordkoreas kärnvapentest är en farlig upptrappning som innebär ett oacceptabelt hot, säger Vincent K Brooks vidare, enligt CNN.

Flygshow 2016, 90 års jubileum Malmen Linköping

August 24th, 2016

HUVUDFLYGDAG 2016

2016 firar flygvapnet i Sverige 90 år. Som en del i firandet blir det två flygdagar på Malmen i Linköping 27 och 28 augusti.

fly2016

Det kommer att bli två heldagar med fokus på flygvapnets och luftstridskrafternas förmågor och hur de bidrar till Försvarsmaktens övergripande förmåga att lösa sina uppgifter. Du kommer att få se det arbete vi gör på marken samt – naturligtvis – många häftiga flyguppvisningar.

Malmen har ett militärt förflutet som sträcker sig minst tillbaka till 1600-talet. Flyget kom redan 1911 och två år senare startade den första militära flygskolan. I dag är Malmen också Linköpings garnison och här finns bland annat Helikopterflottiljen, Flygskolan samt delar av transport- och specialflygenheten, Luftstridsskolans taktisk utveckling, Flyg- och försvarsmedicinskt centrum.

Under fliken Program i navigeringsfältet kommer vi fortlöpande informera om vilka uppvisningsgrupper, flygplan och helikoptrar som kommer att delta i uppvisningar.

Titta även gärna på flikarna “Att tänka på” och “Hitta till Malmen/Trafikinformation“. Där hittar du både bra saker att veta innan och under ditt besök, samt viktig information om vilka vägar som är öppna respektive avstängda.

Grindarna står öppna mellan 09:00-16:00.

Flygprogrammet pågår mellan 09:30-15:30.

Välkommen!

FLYGPROGRAM

* Ändringar kan ske i sista minuten.

Tid Uppvisare
09:30 JAS 39 Gripen, överflygning
Ö1 Tummelisa
Saab B 17
Rote HKP 5B samt rote HKP 6B
HKP16 UH60-M Blackhawk
Team 50, 4-grupp SK 50
10:30 Öppningsceremoni
JAS 39 Gripen
Sk 11 Tiger Moth
Mi-24 Hind, Tjeckien
F-16AM, Belgien
Mustang (J 26)
F/A-18 Hornet, Schweiz
SK 60
12:00 Breitling Wingwalkers, Storbritannien
Vampire (J 28)
Rote L-159, Tjeckien
SK 61 Bulldog
13:00 AJS 37 Viggen
Helikopter luftlandsättning
J 29 Tunnan
Spitfire (S 31)
SK 35 C Draken
2x Sk 16 Harvard
A 109, Belgien
F/A-18 Hornet, Finland
Hawker Hunter (J 34)
15:00 3-grupp Sk 12, Sk 15B, Sk 25
4-grupp JAS 39 Gripen
TP 84 Hercules lufttankning
5-grupp Saab-flygplan

 

Kanadas försvar intresserat av Gripen

July 16th, 2016

gripen-e-700-394

Saab är ett av fem företag som är med och tävlar om en jätteupphandling av stridsflygplan i Kanada när landet stressar för att ersätta sin åldrande flygflotta.

När Kanada beställde 138 F-18 Hornet 1980 var tanken att de skulle vara i bruk i ungefär 20 år. 20 år senare satsades stora summor på att uppgradera flygplanen, för att de skulle hålla till 2020. Men nu börjar tiden rinna ut för planen.

Enligt källor till nyhetsbyrån Reuters vill Kanada fatta ett snabbt beslut och har skickat ut ett frågeformulär som de fem bolagen ska svara på före den 29 juli.

 

– Nu säger Kanada till oss att det är ett jämnt startfält mellan oss och de övriga, säger vd Håkan Buskhe till Svenska Dagbladet.

De andra fyra alternativen är Lockheed Martin, Boeing, Eurofighter och Dassault.

Enligt Håkan Buskhe råder det bråda dagar på företaget.

– Så många besöker oss, vi har antagligen aldrig haft så många. Det är ett extremt starkt intresse i hur vi kan förse den kapaciteten (vi kan) och samtidigt vara så nätta, säger han till Flight Global.com och tillägger att hela utvecklingen av Gripen E kostar cirka 2 miljarder dollar.

– Jämför du det med våra konkurrenter får du inte ens stjärnfenan, säger han.

Kanada är ett av länderna som bidragit till utvecklingen av Lockheed Martins F-35. Tanken var att landet skulle köpa 65 plan men den höga utvecklingskostnaden har gjort att Liberalerna under sin lyckade valkampanj lovat att inte köpa planet, utan hålla en öppen upphandling.

Just priset brukar lyftas fram som en av konkurrensföredelarna för Gripen, så också i Kanadas fall, enligt Defence Industry Daily, som nämner för- och nackdelar med de aktuella planen.

Det som talar för Gripen är också att den är kompatibel med Kanadas existerande arsenal, är utrustad för att klara det kalla klimatet och har låga underhållskostnader. Flera Natoländer (Tjeckien och Ungern) använder också redan planet.

Främsta konkurrenten är enligt sajten antagligen Super Hornet som för ungefär samma kostnad är utrustad med två motorer, uppgraderingslöften på lång sikt och intensiv lobbyverksamhet från världens största flygtillverkare Boeing.

HELIKOPTER 14 (NH90)

May 28th, 2016

Försvarsmakten behövde en modern ersättare till helikopter 3 och helikopter 4, och hittade det i den högteknologiska NH90. Kompositskrov och hel elektronisk styrning gör Helikopter 14 till en framtidssäkrad maskin i den medeltunga klassen.

www.SoldF.com

För tunga transporter och räddningsaktioner i svårtillgängliga områden och till sjöss är helikoptern oslagbar, och med Helikopter 14 utrustas Försvarsmakten med en av världens modernaste maskiner i klassen.

Det europeiska samarbetet Helikopter 14, internationellt kallad NH90, är världens första serieproducerade helikopter med ett helt elektroniskt styrsystem. Det består av två digitala och två analoga datorer* som hela tiden gör oberoende beräkningar och ignorerar resultat som inte stämmer med “majoritetens” åsikt. Detta eliminerar i det närmaste risken för att styrsystemet slås ut på grund av datorhaveri.

En annan innovation är kompositskorovet av glasfiber och kolfiber i stället för aluminium för att spara vikt. Helikopter 14 är också svår att upptäcka på radar tack vare sitt sexkantiga skrov. Den avanceradeväderradarn gör också farkosten tillräckligt väderokänslig för att kunna operera i exempelvis hård fjällmiljö med kraftiga vindar och risk för isbildning.

Av de 18 helikoptrar som Sverige har beställt är nio rent markoperativa och kallas HKP 14E. Resterande nio kallas HKP 14F och utrustas med sonarutrustning och taktisk radar som kan användas vid ubåtsjakt. I samband med beställningen bad Försvarsmakten också att arbetshöjden i kabinen på de svenska helikoptrarna skulle höjas från 157 centimeter till 182, en modifiering som tillverkaren nu marknadsför som HCV (High Cabin Version).

Enligt tidsplanen ska samtliga 18 exemplar av HKP 14 vara levererade till Försvarsmakten under 2019.

*) Kallas analoga datorer eftersom de hämtar sin information från analoga system.