Archive for the ‘Resor’ category

COVID-19-UPPDATERING 17 APRIL

April 17th, 2020

Antalet rörelser på Arlanda har sjunkit kraftigt och motsvarar just nu endast tre procent av den ordinarie trafiken. IATA har kommit med en ny dyster prognos där flygbolagens intäkter för 2020 hyvlas rejält, men samtidigt ser American Airlines att bokningarna för flygningar under senare delen av året nu ökar.

Uppdatering kring COVID-19 coronavirusets påverkan på flygbranschen den 17 april.

  • IATA säger att flygbolagens intäkter under 2020 kan komma att minska med 55 procent. Det är en ökning från tidigare prognoser i mars då endast 44 procent av intäkterna prognostiserades att försvinna. Effekterna av coronakrisen på det globala BNP förväntas nu också bli dubbelt så stora jämfört med finanskrisen 2008-2009 uppger IATA. Enbart den globala nedgången som syntes innan coronakrisen skulle innebära ett fall på åtta procent av intäkter för flygbolagen.
  • Antalet rörelser på Arlanda flygplats har släpat efter passagerarutvecklingen då flygbolagen under en tid fortsatte att flyga men med mycket få resenärer ombord. Nu syns dock även coronakrisen på antalet starter och landningar på landets största flygplats. Antalet starter och landningar är idag cirka tre procent av vad de normalt är. Just nu är det ett 20-tal starter och landningar på Arlanda dagligen jämfört med normalt 600.
  • Samtidigt som IATA och flera flygbolag spår en långsam återgång av flygtrafiken efter coronakrisen så tror Ryanairs VD Michael O´Leary på en snabb återhämtning för flygresor. Det största problemet tror O´Leary istället kommer att vara ett stort priskrig bland flygbolagen där traditionella flygbolag som nu behöver statsstöd kommer att få det tufft enligt VD:n på det irländska lågprisflygbolaget.

”Många människor i norra Europa har suttit instängda i sina hem. De kommer att vilja åka på semester innan barnen börjar skola igen så länge de kan göra det på ett relativt säker sätt”, säger Michael O´Leary till Reuters.

  • American Airlines börjar nu se att antalet bokningar ökar igen. Enligt bolagets VD, Doug Parker, så är det bokningar på flygningar utanför de kommande 90 dagarna som man nu kan skönja en positiv trend. American Airlines noterar också att affärsresandet har börjat boka och efterfråga resor för årets fjärde kvartal. Det är dock nåt som inte pågår under årets andra eller tredje kvartal.
  • I ett videomeddelande berättar Airbus VD Guillaume Faury att flygplanstillverkaren fått många förfrågningar från flygbolag gällande att skjuta fram leveranser av flygplan. Faury säger att Airbus diskuterar det hela från fall till fall och flygplan för flygplan för att komma fram till lösningar.
  • Den tjeckiska regeringen vill förstatliga CSA Czech Airlines och kommer att skapa en analys över strategiskt viktiga bolag för Tjeckien där CSA ingår. Landets finansminister, Alena Schillerova, medger dock att det kan uppstå problem med att förstatliga CSA på grund av ett utländskt minoritetsägande i SmartWings Group som äger CSA.

Flygbro ska rädda hem människor från influensan i Kina

January 30th, 2020

Allt fler flygbolag stänger trafiken till Kina. Samtidigt flygs en rad specialcharter från olika länder för att hämta hem det egna landets medborgare. Tyska Luftwaffe är just nu på väg till staden Wuhan.

Listan över flygbolag som ställer in flygningar till Kina blir allt längre med British Airways som en av de senaste i raden. Innan dess har bland andra Korean Air, Asiana, EVA Air, Lion Air, Air India och Roayal Air Maroc ställt in trafiken till olika kinesiska destinationer.
I skrivande stund har SAS ännu inte fattat något besked om att stoppa trafiken till de tre destinationerna, Hong Kong, Shanghai och Beijing.- Vi följer hela tiden utvecklingen noga där arbetsgruppen här hos oss följer de rekommendationer som bland andra WHO, IATA, EASA och olika andra myndigheter ger ut. De löpande besluten är hela tiden sammanvägda av de olika källorna och naturligtvis är säkerheten för passagerare och besättning en avgörande faktor, säger Presschefen Freja Annamatz till Flygtorget.
I takt med det minskande antalet reguljära linjer till och från Kina har allt fler länder nu börjat planera för att skicka in specialchartrade flygningar för att hämta det egna landets medborgare. Det gäller i första hand till staden Wuhan, där Coronasmittan av allt att döma har sitt ursprung.
I början av veckan lättade en B747-400 från fraktbolaget Kalitta Air därifrån med 240 stolar i lastutrymmet, fyllda till sista plats. Den var chartrad av amerikanska State Department och när maskinen landade i Anchorage genomgick alla passagerare medicinsk undersökning innan maskinen fortsatte till Kalifornien.
Lågkostnadsbolaget Scoot har redan flugit ett par specialflygningar mellan Singapore och Wuhan och genomför idag och i morgon ytterligare två rundor. Liknande åtgärder har andra flygbolag i Asen genomfört medan andra står stand-by för att kunna genomföra flygningar med kort varsel.
I Europa är det hittills Tyskland som fattat beslut om evakueringsflygningar. I går flög en av Luftwaffes A310-maskiner till Wuhan där det redan väntar en tysk besättning som ska flyga maskinen hem igen i kväll med uppskattningsvis 90 personer ombord.
Samtidigt byggs karantäner upp för att ta hand om passagerarna när de kommer till hemlandet. I Frankrike, som ännu inte skickat några specialflighter till Kina, har man redan bestämt att om och när det görs ska samtliga passagerare sättas i karantän i 14 dagar.

AIRBUS BYTER A380 MOT A321

January 28th, 2020

När Airbus lägger ner sin produktion av A380-flygplan får man mycket kapacitet i fabriken på Toulouses flygplats över och denna ska användas till att producera A321-flygplan som blivit mycket populära.

År 2021 ska Airbus avsluta sin tillverkning av superjumbon Airbus A380 och när detta görs så lämnas en produktionslina tom på tillverkarens anläggning i Toulouse. Produktionslinan som idag producerar två A380 i månaden ska sedan göras om för att kunna tillverka Airbus populära A321-flygplan.

Airbus har endast en slutproduktionsplats för A321-flygplan i Europa idag och det är i Hamburg, men med ytterligare en produktionslina i Frankrike ska man behålla sin produktion i framkanten av teknikutveckling och samtidigt öka kapaciteten samt flexibiliteten. Den ökade kapaciteten ska dock, enligt tidigare rapporter, inte innebära att Airbus ska tillverka fler A321-flygplan utan antalet leveranser från Toulouse-anläggningen av narrowbody-flygplan kommer att ligga kvar på samma nivå som tidigare.

Airbus tillverkar även A321-flygplan på sin fabrik i Mobile, Alabama och den nya produktionslinan för A321 i Toulouse kommer att göra Alabamafabriken och Hamburg sällskap under år 2022 då den ska vara i full drift. Dock skulle detta kunna ske tidigare då tillverkningen av A380-flygplan hade kunnat avslutats redan i år då tillverkningen av superjumbon just nu går på halvfart.

Här ska svenska elflygplan testflygas

January 25th, 2020

Flygplatsen i Örnsköldsvik blir under de närmaste åren en testbädd för små elflygplan. Bland de första aktörerna är de svenska startupföretagen Katla och Heart Aerospace. ”Det Tesla och Einride gjort de senaste åren kommer att hända i luften de närmaste årtiondena”, säger Katlas medgrundare Gustav Borgefalk.

Rolls-Royce visar elflygplan

January 24th, 2020

Ett elflygplan som ska slå nytt hastighetsrekord. Rolls-Royce har nu premiärvisat en modell som de hoppas ska ta sig in i rekordböckerna i vår.

Motortillverkaren Rolls-Royce har storstilade ambitioner när det kommer till elektrifiering. Och ett av projekten vill de visa upp i vår – detta i form av ett elflygplan de hoppas ska slå nytt hastighetsrekord. Planet, som är en del av projektet “Acceleration the Electrification of Flight” (ACCEL), har målet att bryta 300 mph-gränsen vilket motsvarar att det ska flyga snabbare än 480 km/h.

Avtäckningen av planet skedde på Gloucestershire Airport. Enligt Rolls-Royce ska ACCEL sitta på flera tekniska nyheter. Bland annat så påstås det att batteriet har den högsta energidensitet som någonsin satts i ett flygplan. Exakt vad det innebär specificeras inte, men tillverkaren säger att det räcker för att flyga 200 miles (321 km) på en laddning. 

 Att bygga världens snabbaste elflygplan är inget mindre än en revolutionär förändring inom flyget. Det här är inte bara ett viktigt steg mot ett världsrekord, utan även ett sätt att hjälpa Rolls-Royce att utveckla kompetens och försäkra oss om att vi ligger i framkanten av teknikutveckling samt att vi spelar en fundamental roll i övergången till en global ekonomin med låga utsläpp, säger Rob Watson, chef för Rolls-Royce Electrical, i ett uttalande.

Flygplanets propeller drivs av tre elektriska axialmotorer och jämfört med ett konventionellt plan så snurrar propellern på mycket lägre varvtal. 

Tillsammans levererar de maximalt 750 hästkrafter (500 hk i marschgång) och under rekordförsöket utlovas en energieffektivitet på 90 procent.Rekordförsöket kommer att ske under våren 2020, och fram till dess kommer alla system att testas.

Gripenplan har flugit med Saabs nya störkapsel

November 10th, 2019

Den nya störkapseln med förmåga att blockera även lågfrekvent radar har för första gången varit luftburen.

Försvarsmaterialtillverkaren Saab meddelar nu att den nya störkapseln Electronic Attack Jammer Pod (EAJP) har varit luftburen för första gången. Det skedde den 4 november.

– Vi genomförde flygproven med ett Gripenplan och den nya störkapseln är en viktig del i utvecklingen av vår nya förmåga inom elektronisk attack, säger Anders Carp, chef för Saabs affärsområde Surveillance, i ett uttalande.

Kapseln kan användas för att störa ut motståndarens radar och på så sätt undgå upptäckt. Det kan ske genom att ett stort antal falska mål skapas vilket mättar fiendens radar. 

EAJP är särskilt utvecklad för att även kunna hantera lågfrekventa radarfrekvenser under 1 GHz, vilket har blivit vanligare i takt med att smygteknik införts.

Störkapseln väger 350 kilo

Funktionen kommer att ingå förmågan hos den nya generationen Gripen, kallad E/F, men utvecklas även för att kunna installeras i andra stridsflygplan, i form av den cirka 350 kilo tunga kapseln EAJP.

Under provflygningen testades kapselns gränssnitt mot flygplanets hård- och mjukvara, liksom övervakning och kontroll från cockpit.

Kapseln kan användas för att störa ut motståndarens radar och på så sätt undgå upptäckt. Det kan ske genom att ett stort antal falska mål skapas vilket mättar fiendens radar. 

EAJP är särskilt utvecklad för att även kunna hantera lågfrekventa radarfrekvenser under 1 GHz, vilket har blivit vanligare i takt med att smygteknik införts.

Level utmanar Norwegian på långlinjerna

November 18th, 2018

Norwegian är fortsatt först och störst med långlinjer till lågkostnad över Atlanten. Men nu skuggar Level och lägger upp en framtidsplan som på allvar ska ta sig an Norwegian.

IAG är intresserade av Norwegian, det har den senaste tiden visat. Dels har flygbolagsgruppen med British Airways och Iberia i spetsen, köpt in sig med ett par procent i Norwegian, dels finns fortsatt rykten om ett köp av hela flygbolaget. Hur det ska utveckla sig är oklart men kan man inte ta över går det alltid att konkurrera.
IAG’s egen lågkostnadsverksamhet Level påbörjar nu en kraftfull expansion och redan nästa år ska flottan ökas med 19 långlinjemaskiner och år 2023 ska det finnas 43 flygplan i flottan. Det är en tydlig skillnad mot dagens sammanlagt nio flygplan, fem A330-s00 och fyra A321-200. Men det är en tillväxt som ska ske under mycket kontrollerade former. Hela Level drivs idag av en styrka på 13 personer och den nya vd:n Vincent Hodder har slagit fast att han vill ha en ”anorektisk organisation”. Det syns bland annat i det faktum att det ännu bara finns ett AOC, att alla A321-maskinerna flygs av en underleverantör och att ytterligare ett flygbolag har namnet Level på franchise-basis. Level är alltså mer ett varumärke än ett konkret flygbolag.
– En affärsmodell för framtiden, säger Vincent Hodder till brittiska media.
Det är också ett sätt att driva flygbolag som inspirerats av Norwegian som av allt att döma också är den främsta konkurrenten och orsaken till att Level bildats. Det var när Norwegian satte upp sin långlinjebas på Gatwick som British Airways inte längre kunde låtsas om att det inte fanns någon konkurrens.
Levels linjenät skuggar till del det som Norwegian har och är fokuserat på trafik över Atlanten. De fem A330-maskinerna flyger från Paris-Orly till bland annat New York och Västindien men det är Barcelona, där Norwegian har en viktig bas, som är i fokus. Dels är det trafik till Los Angeles och San Francisco, dels Buenos Aires där Norwegian bygger sin stora sydamerikanska bas. Likt Norwegian planerar Level också att starta fler långlinjebaser i Europa, i första hand i Wien där den europeiska trafiken och koncentrerad och alltså kan mata in passagerare till långlinjer.

Hjulbytet på största passagerarplanet tog 14 dagar

May 30th, 2018

Att byta hjul från vinterdäck till sommarditon på bilen kan ta en kvart. Att byta hjul på världens största flygplan är en helt annan sak.

Airbus A380 är världens största passagerarflygplan och det används i dag av 13 flygbolag. Planet är en jätte som när det lyfter med fulla tankar kan väga upp till 570 ton.

Under sig har flygplanet fem landningsställ med sammanlagt 22 hjul. När dessa ska bytas tar det något längre tid än att byta på den egna bilen – 14 dagar.

 

SAS satsar miljarder på nya flygplan – beställer 50 Airbus A320

April 10th, 2018

Flygbolaget SAS har lagt en stororder om 50 nya flygplan till 2023. En avgörande affär för att bolaget fortsatt ska vara konkurrenskraftiga på en tuff marknad, enligt bolagets vd Rickard Gustafson.

 

SAS beställer 50 nya flygplan av typen Airbus A320 neo med leveranser från våren 2019 till 2023, en order i mångmiljardklassen. Enligt vd Rickard Gustafson är beställningen oumbärlig för SAS.

– För oss är det här helt nödvändigt att byta ut den existerande flottan mot mer moderna, effektiva och hållbara flygplan.

Landar senast 2023

De första 15 planen med leverans från våren 2019 till 2021, har säkrats genom avsiktsförklaringar med leasinggivare. De resterande 35 kommer att levereras direkt från Airbus fram till 2023.

Listpriset på de 35 flygplanen, inklusive motorer, som beställs från Airbus uppgår till strax under fyra miljarder dollar (cirka 33 miljarder kronor). Men från det kommer det att dras rabatter som överenskommits mellan SAS och Airbus.

Leasar flygplan

Hur stor del av ordern som flygbolaget finansierar ur egen ficka, genom eget genererat kassaflöde vill dock inte Rickard Gustafson gå in på i nuläget.

– Än så länge är det något som vi får utvärdera. Men jag kan säga att leasinglösningen har varit en attraktiv finansieringsmöjlighet för oss tidigare.

På frågan om miljardsatsningen kommer att gå ut över bolagets kunder svarar Gustafson att investeringen krävs för att SAS fortsatt ska vara konkurrenskraftiga på den tuffa marknaden.

Effekterna av ny skatt

Angående flygskattens konsekvenser för SAS, som började gälla från och med den 1 april, kan den medföra höjda biljetpriser, enligt vd:n.

– Det är lite för tidigt att dra några slutsatser men om konkurrensen tillåter det vill vi lägga det på konsumenten. Den är tänkt som en avgift.

Tretusen meter upp i luften utan emissioner

June 22nd, 2017

För tolv år sedan fick Josef Kallo en vision om emissionsfria transporter med bränsleceller. I höstas flög bränslecellsplanet HY4 för första gången.

HY4 är ett fyrsitsigt flygplan utformat med framdrivningssystemet i mitten och två separata sittutrymmen på vardera sida med plats för två personer i varje. Det drivs av bränsleceller på 45 kW och ett batteri med samma effekt. Marschfarten är 145 km/h och räckvidden mellan 750 och 1 500 kilometer beroende på om vätet lagras som gas eller vätska.

Planet visades upp på tyska centret för luft- och rymdfart (DLR) i Stuttgart av innovatören Josef Kallo. Det flög för första gången i höstas.

– Vi har visat att emissionsfri flygning är möjlig. Frågan är nu hur stora vi kan göra planen, sa han.

En av de största utmaningarna ligger i att lufttrycket på hög höjd skiljer sig från det vid marken. HY4 når 3 000 meter. Genom experiment i laboratoriet har visats att det är teoretiskt möjligt att nå 11 500 meter, men det ligger ännu ett antal år bort i praktiken, sa Josef Kallo. På samma vis är en hastighet på 600 km/h möjlig, men också det ligger många år framåt.

En del av projektet är att undersöka vilka olika storlekar på planet som är möjliga. Ett plan för tio passagerare hade kunnat nå en räckvidd mellan 1 000 och 2 000 kilometer. En uppskalning till 40 passagerare är möjlig men då behövs en bränslecell på 1,3 MW vid normal gång i luften. Vid start behövs ytterligare 0,7 MW från batteriet. Räckvidden för ett sådant plan hade blivit mellan 400 till 1 000 kilometer.