Archive for the ‘Länder’ category

Norwegian handelsstoppat efter nyemission

May 25th, 2021

Flygbolaget Norwegians aktie är handelsstoppad på Oslobörsen. Det efter att bolaget före börsöppningen meddelade resultatet av nyemissionen som ger bolaget 6 miljarder norska kronor i nytt kapital. Nyemissionen var kraftigt övertecknad, enligt ett pressmeddelande.

I och med emissionen blir den norska miljardären John Fredriksen, via bolaget Geveran Trading, storägare i det krisande flygbolaget. Geveran Trading tilldelades 139,8 miljoner aktier i nyemissionen och den totala köpesumman beräknas till 875 miljoner norska kronor.

Norwegian lade fram prospektet med villkoren för nyemissionen i början på maj. Emissionen är en del av bolagets senaste krisplan för att försöka överleva pandemin.

Samtidigt uppger DI att Norwegians svenska bolag har ansökt om konkurs i Stockholms tingsrätt. Bolaget var under rekonstruktion.

– Men tyvärr finns skulder kvar som vi inte har kunnat reglera, och då har det inte funnits något annat alternativ än att ansöka om konkurs för det här svenska bolaget.

Amerikanskt stridsflyg har störtat i Nordsjön

June 18th, 2020

Ett amerikanskt stridsflygplan av typen F-15 har störtat i Nordsjön, uppger USA:s flygvapen.

Uppdaterad)

Piloten som flög det amerikanska F-15-plan som tidigare under måndagen störtade i Nordsjön, utanför Englands östkust, har hittats död.

Det bekräftar USA:s flygvapen strax efter klockan 19 på måndagskvällen, svensk tid.

“Våra djupaste kondoleanser går till pilotens familj”, skriver den omkomnes flygförband på Twitter.

Stridsflygplanet, som lyfte från den brittiska flygbasen RAF Lakenheath i grevskapet Suffolk, var ute på ett träningsuppdrag när det kraschade omkring klockan 10.40 svensk tid.

Några timmar innan dödsbeskedet meddelades att brittisk kustbevakning lokaliserat vraket av stridsflygplanet, men inte hittat piloten. Arbetet med att bärga flygplanskroppen pågick på måndagskvällen fortfarande.

Planet, som lyfte från brittiska flygvapnets bas RAF Lakenheath, var ute på ett träningsuppdrag och kraschade omkring klockan 10.40 svensk tid utanför Englands kust, enligt uttalandet.

– Anledningen till kraschen är okänd i nuläget, och vi har bett brittisk räddningstjänst om stöd, säger Miranda T Simmons, kapten i det amerikanska flygvapnet.

Fakta:

F-15 är ett tvåmotorigt stridsflygplan utvecklat av Boeing som togs i bruk av det amerikanska flygvapnet 1979. Av de totalt 409 plan som tillverkats är 211 alltjämt i bruk.

I oktober 2014 kraschade ett F-15 som utgått från RAF Lakenheath, vars pilot lyckades skjuta ut sig med katapultstol, på ett fält. I januari samma år dog fyra militärer när en amerikansk helikopter störtade vid Englands ostkust.

Vid 14-tiden på eftermiddagen hade varken pilot eller plan återfunnits, trots sökinsatser, skriver RAF Lakenheath på Twitter.

F-15 Eagle är ett tvåmotorigt jaktplan beställt av det amerikanska flygvapnet och designat av McDonnel Douglas (som sedan 1997 är en del av Boeing).

Flygvapnet bestämde sig för McDonnel Douglas design 1967. 1972 flög planet för första gången och fyra år senare togs det i aktiv tjänst.

Planet har exporterats till Israel, Japan och Saudiarabien. Det byggdes ursprungligen för att ge användaren taktisk överlägsenhet i luften och har sedan dess producerats i flera olika modeller, både enkel- och dubbelsitsiga.

Planet som nu störtat i Nordsjön var av typen F-15C, en uppgraderad variant av den enkelsitsiga ursrprungsmodellen F-15A. F-15C kan bland annat kan bära mer bränsle och har högre startvikt.

Motortypen som används varierar mellan Pratt & Whitney F100-PW-100, 220 och 229.

År 2016 hade 175 stycken F-15-plan förstörts i krascher, men ingen av dem efter att ha förlorat en strid i luften.

Källor: Military.com och Wikipedia

COVID-19-UPPDATERING 17 APRIL

April 17th, 2020

Antalet rörelser på Arlanda har sjunkit kraftigt och motsvarar just nu endast tre procent av den ordinarie trafiken. IATA har kommit med en ny dyster prognos där flygbolagens intäkter för 2020 hyvlas rejält, men samtidigt ser American Airlines att bokningarna för flygningar under senare delen av året nu ökar.

Uppdatering kring COVID-19 coronavirusets påverkan på flygbranschen den 17 april.

  • IATA säger att flygbolagens intäkter under 2020 kan komma att minska med 55 procent. Det är en ökning från tidigare prognoser i mars då endast 44 procent av intäkterna prognostiserades att försvinna. Effekterna av coronakrisen på det globala BNP förväntas nu också bli dubbelt så stora jämfört med finanskrisen 2008-2009 uppger IATA. Enbart den globala nedgången som syntes innan coronakrisen skulle innebära ett fall på åtta procent av intäkter för flygbolagen.
  • Antalet rörelser på Arlanda flygplats har släpat efter passagerarutvecklingen då flygbolagen under en tid fortsatte att flyga men med mycket få resenärer ombord. Nu syns dock även coronakrisen på antalet starter och landningar på landets största flygplats. Antalet starter och landningar är idag cirka tre procent av vad de normalt är. Just nu är det ett 20-tal starter och landningar på Arlanda dagligen jämfört med normalt 600.
  • Samtidigt som IATA och flera flygbolag spår en långsam återgång av flygtrafiken efter coronakrisen så tror Ryanairs VD Michael O´Leary på en snabb återhämtning för flygresor. Det största problemet tror O´Leary istället kommer att vara ett stort priskrig bland flygbolagen där traditionella flygbolag som nu behöver statsstöd kommer att få det tufft enligt VD:n på det irländska lågprisflygbolaget.

”Många människor i norra Europa har suttit instängda i sina hem. De kommer att vilja åka på semester innan barnen börjar skola igen så länge de kan göra det på ett relativt säker sätt”, säger Michael O´Leary till Reuters.

  • American Airlines börjar nu se att antalet bokningar ökar igen. Enligt bolagets VD, Doug Parker, så är det bokningar på flygningar utanför de kommande 90 dagarna som man nu kan skönja en positiv trend. American Airlines noterar också att affärsresandet har börjat boka och efterfråga resor för årets fjärde kvartal. Det är dock nåt som inte pågår under årets andra eller tredje kvartal.
  • I ett videomeddelande berättar Airbus VD Guillaume Faury att flygplanstillverkaren fått många förfrågningar från flygbolag gällande att skjuta fram leveranser av flygplan. Faury säger att Airbus diskuterar det hela från fall till fall och flygplan för flygplan för att komma fram till lösningar.
  • Den tjeckiska regeringen vill förstatliga CSA Czech Airlines och kommer att skapa en analys över strategiskt viktiga bolag för Tjeckien där CSA ingår. Landets finansminister, Alena Schillerova, medger dock att det kan uppstå problem med att förstatliga CSA på grund av ett utländskt minoritetsägande i SmartWings Group som äger CSA.

Jessica Meir har återvänt till jorden

April 17th, 2020
Jessica Meir undersöks av läkare på plats efter att ha landat i Kazakstan, efter över 200 dagar i rymden. Astronauterna möttes av fint väder med klar himmel och 16 grader i luften. Foto: Roscosmos/AP/TT

Den svensk-amerikanska astronauten Jessica Meir har landat på jorden efter 205 dagar i rymden. Den planet som hon nu återvänder till är inte densamma längre – virusfarsoten har vänt upp och ned på det mesta i världen.

Strax efter klockan 7 på morgonen svensk tid utlöstes farkostens fallskärm, och efter några minuters lugnt dalande ned mot jorden landade Jessica Meir klockan 7.16 på en stäpp i Kazakstan, allt enligt plan.

Ressällskapet i den ryska kapseln var ryssen Oleg Skripotjka och amerikanen Andrew Morgan, och de återvände till fint väder med blå himmel och 16 grader på plats i Kazakstan.

Farkosten landade inte upprätt utan på sidan, en inte helt ovanlig företeelse vid dylika nedslag, enligt Nasa. Besättningen verkade dock vara vid gott mod, och först ut ur kapseln var Oleg Skripotjka.

Han togs emot av personal som samtliga bar munskydd.

– Oleg, du känner säkert inte igen någon med alla de här maskerna på, sade en ur personalen.

Cirka 20 minuter efter landningen kom även Jessica Meir ut. Svensk-amerikanskan bars ut med ett stort leende på läpparna och mottogs med hurrarop från personalen på plats.

Skrev rymdhistoria

Meir och Skripotjka, från Nasa respektive Roscosmos, lämnade jorden den 25 september för att bli besättningsmedlemmar på Internationella rymdstationen (ISS).

Avfärden skedde från kosmodromen Bajkonur i Kazakstan, där Rysslands rymdteknikcentrum hyr in sig.

Den 18 oktober blev Meir historisk. Då gjorde hon tillsammans med amerikanskan Christina Koch den första helt kvinnliga rymdpromenaden. Det hann de upprepa ytterligare två gånger innan Koch återvände till jorden i februari.

På ISS har astronauterna tagit del av rapporterna om coronavirusets framfart.

“Det är väldigt surrealistiskt för oss att följa det som händer på jorden och se det utvecklas när vi har varit här uppe under hela tiden. Det känns som vi kommer tillbaka till en helt annan planet”, sade Jessica Meir i ett pressmeddelande från Rymdstyrelsen.

Hennes mamma är från Sverige och pappan från Israel. Hon är uppväxt i USA-delstaten Maine, men har också svenskt medborgarskap, och blev därmed första svenskan i rymden någonsin. Hennes rymdresa på 205 dagar är den sjätte längsta i Nasas historia.

Vana vid isolering

Direkt efter att ha fått fast mark under fötterna genomgår de hemvändande rymdfararna medicinska tester. Under flera månader följer läkare upp deras hälsa. Det handlar som alltid om återanpassning till gravitation, men den här gången även om skydd från coronaviruset.

“Efter mer än sex månader i isolering på rymdstationen är Meir, Morgan och Skripotjka väl förberedda för att leva i karantän på jorden”, konstaterar Rymdstyrelsen.

Fakta: Jessica Meir

Född i Caribou, i USA-delstaten Maine, den 1 juli 1977. Hennes mamma är från Västerås och hon har därför svenskt medborgarskap. Hennes pappa är från Israel.

Har avlagt biologiexamen vid det välrenommerade Brown University i Rhode Island, och en examen vid International Space University i Frankrike. Har senare doktorerat och forskat i marinbiologi och dykarfysiologi. 2012 blev hon forskningsassistent vid Harvard University i Massachusetts och undersökte där djurs fysiologi i extrema miljöer. Tidigare har hon också studerat en termin vid Stockholms universitet.

Forskade i USA:s rymdstyrelse Nasas regi, bland annat om hur människan påverkas vid rymdfärder och undervattensresor. 2013 valdes hon ut till Nasas astronaututbildning bland över 6 000 sökande. 2015 blev hon formellt astronaut och i april 2019 valdes hon ut till sin första rymdresa, som inleddes den 25 september samma år.

Källa: Nasa, Rymdstyrelsen

Fakta: Detta är ISS

ISS-programmet involverar USA, Ryssland, Kanada, Japan, och via ESA (Europeiska rymdorganisationen) elva europeiska länder, däribland Sverige.

Stationen började byggas på 1990-talet och väntas vara i bruk åtminstone till 2030.

Med en hastighet av cirka 28 000 kilometer i timmen tar rymdstationen ett varv runt jorden på en och en halv timme.

Höjden över jordytan varierar mellan ungefär 34 och 40 mil.

Tusentals vetenskapliga försök har utförts på stationen.

Källa: Nasa

Flygande trekant över Sverige – fortfarande olöst fall

February 3rd, 2020

UFO-Sverige klassade i fjol 18 flygande föremål som oförklarade – och ytterligare 26 observationer undersöks av organisationen. En februarikväll fick till exempel ett Eskilstunapar se något de aldrig sett förut.

Paret berättar att de satt i sin bubbelpool när de klockan 22 fick se ett triangelformat föremål som färdades rakt emot dem i hög fart. Föremålet var enligt paret försett med blinkande lampor undertill och stannade till en kort stund ovanför dem innan det försvann igen.

Paret ritade av föremålet och rapporterade om händelsen till UFO-Sverige, som samlar alla rapporter om oidentifierade föremål i landet.

Träffat vittnen

Förra året rapporterades 237 iakttagelser in till UFO-Sverige, och av dem bedöms 140 som identifierade eller IFO:n (identified flying objects).

Den flygande triangeln är ett av 26 fall som fortfarande är under utredning. Representanter för UFO-Sverige har inspekterat platsen och träffat vittnena.

Parets skiss över det lysande triangelformad föremål som en kväll kom emot dem över himlen. Ur en rapport från UFO Sverige. Foto: UFO-Sverige/TT

Bland materialet finns den bild som paret tecknat. Att de inte tog ett fotografi utan enbart ritade av föremålet är inte ovanligt för vittnen av ufo-observationer.

– Att personer som själva ser något som de uppfattar som påtagligt och nära inpå inte tar någon bild – sådant händer massor med gånger, säger Johan Gustavsson på UFO-Sveriges rapportcentral.

Försvarets radarsystem

Med hjälp av försvarets radarsystem, som registrerar alla objekt i luften ner till ett par hundra meter, har UFO-Sverige upptäckt två flygplan som skulle kunna vara det objekt paret såg. Men Johan Gustavsson är tveksam till att det skulle vara något av flygplanen.

– Det kräver en väldigt påtaglig misstolkningsfaktor från observatörerna och dessutom har det skett i form av två vittnen, säger Gustavsson.

Den ökande användningen av drönare har gjort dem till ett naturligt inslag i luften. De flyger väldigt lokalt och inte på höga höjder, men drönarna har ändå inte gett upphov till fler misstänkta ufo-observationer. De är snarare underrepresenterade i rapporterna från 2019.

– Det är fortfarande vanligare att folk tar fel på stjärnor, planeter, satelliter och flygplan, sådant som alltid har förkommit, säger Johan Gustavsson.

Efter att en rapport kommit in analyseras den av en så kallad fältundersökare som finns runt om i landet. Många ärenden avskrivs direkt eftersom nödvändig information saknas.

Fakta: UFO-Sverige

UFO-Sverige är en ideell organisation som bildades 1970. Ambitionen är bland annat att studera och arbeta med ufo-frågan utifrån ett objektivt, kritiskt granskande och vetenskapligt synsätt.

Rapportcentralen har sitt säte i det omfattande biblioteket Archives for the unexplained i Norrköping.

UFO-Sverige ordnar kurser och föredrag för medlemmarna, samt ger ut två publikationer, UFO-aktuellt och Rapportnytt. Organisation driver även podcasten UFO-Sveriges Radio.

AIRBUS BYTER A380 MOT A321

January 28th, 2020

När Airbus lägger ner sin produktion av A380-flygplan får man mycket kapacitet i fabriken på Toulouses flygplats över och denna ska användas till att producera A321-flygplan som blivit mycket populära.

År 2021 ska Airbus avsluta sin tillverkning av superjumbon Airbus A380 och när detta görs så lämnas en produktionslina tom på tillverkarens anläggning i Toulouse. Produktionslinan som idag producerar två A380 i månaden ska sedan göras om för att kunna tillverka Airbus populära A321-flygplan.

Airbus har endast en slutproduktionsplats för A321-flygplan i Europa idag och det är i Hamburg, men med ytterligare en produktionslina i Frankrike ska man behålla sin produktion i framkanten av teknikutveckling och samtidigt öka kapaciteten samt flexibiliteten. Den ökade kapaciteten ska dock, enligt tidigare rapporter, inte innebära att Airbus ska tillverka fler A321-flygplan utan antalet leveranser från Toulouse-anläggningen av narrowbody-flygplan kommer att ligga kvar på samma nivå som tidigare.

Airbus tillverkar även A321-flygplan på sin fabrik i Mobile, Alabama och den nya produktionslinan för A321 i Toulouse kommer att göra Alabamafabriken och Hamburg sällskap under år 2022 då den ska vara i full drift. Dock skulle detta kunna ske tidigare då tillverkningen av A380-flygplan hade kunnat avslutats redan i år då tillverkningen av superjumbon just nu går på halvfart.

Klart: Sverige ska få egna brandflygplan

January 27th, 2020
Ett italienskt brandflygplan i arbetet med att bekämpa den omfattande skogsbranden utanför Ljusdal under sommaren 2018. Foto: Maja Suslin/TT

Frågan om Sverige behöver brandflygplan har dragits i långbänk och fick nytt bränsle efter de omfattande skogsbränderna under 2018. Nu har MSB satt ned foten och påbörjat en upphandling.

Myndigheten för samhällsskydd och beredskap (MSB) har påbörjat upphandling av en tjänst som består av två mindre vattenskopande brandflygplan med tillhörande besättning under 2020–2023, med möjlighet att utöka tjänsten till fyra flygplan under 2021–2023.

Varje flygplan ska kunna släppa minst 3 000 liter vatten per fällning, något som är minimikravet för att kunna bidra till EU:s civilskyddsmekanism. Jakob Wernerman, chef för nationella insatser och civilskydd på MSB, säger att flygplan och helikoptrar endast är ett komplement till insatser på marken, men att de kan spela en avgörande roll för att stoppa bränder i ett så tidigt skede som möjligt.

– Helikoptrarna som vi haft sedan 2019 har kunnat fälla 800–1 300 liter vatten. Flygplanen har en större kapacitet per fällning, och klarar också av att ganska snabbt ta sig över lite längre distanser, säger Wernerman.

Större medvetenhet

Inköp av skopande brandflygplan har varit på tapeten länge. Redan under 1990-talet provades en kanadensisk modell i Sverige men dåvarande Räddningsverket ansåg att planet var för dyrt.

Upphandlingen är ett led i ett regeringsuppdrag att stärka beredskapen och Wernerman förklarar att diskussionen om brandflygplanens vara eller icke vara fick ett uppsving efter sommaren 2018. Då hjälpte inlånade italienska och franska plan till med att släcka de omfattande bränderna.

– Vi ser också en annan medvetenhet både hos myndigheter och hos allmänheten att klimatförändringar leder till att skogsbränder även i vår del av världen kommer att bli mycket vanligare, säger han.

Större flygplan i framtiden

MSB vill att lärdomarna från arbetet med mindre skopande flygplan ska ligga till grund för att eventuellt upphandla större skopande flygplan, som är mer effektiva, i ett nästa steg.

– Vi behöver lära oss att fälla vatten från luften med skopande flygplan, vi har inte den erfarenheten i Sverige. Då tror vi att det lämpar sig ganska väl att använda den här typen av mindre flygplan som kommer att kunna användas enkelt och smidigt och som det är en annan prislapp på än de större skopande flygplanen, säger Wernerman.

Fakta: Så fungerar ett brandflygplan

Det finns olika varianter av skopande flygplan, beroende på vilken teknik de använder för att skopa vatten.

Vanligtvis flyger flygplanet strax ovanför vattenytan och skopar upp tusentals liter vatten på kort tid, därefter leds de till brandområdet av markpersonal och släpper vattnet över lågorna för att släcka dem.

Flygplanen kan landa i vattendrag som sjöar, floder och älvar. Processen försvåras om det är vågigt.

Vattendragen måste utrymmas innan en skopning kan genomföras.

Källa: MSB

Gripenplan har flugit med Saabs nya störkapsel

November 10th, 2019

Den nya störkapseln med förmåga att blockera även lågfrekvent radar har för första gången varit luftburen.

Försvarsmaterialtillverkaren Saab meddelar nu att den nya störkapseln Electronic Attack Jammer Pod (EAJP) har varit luftburen för första gången. Det skedde den 4 november.

– Vi genomförde flygproven med ett Gripenplan och den nya störkapseln är en viktig del i utvecklingen av vår nya förmåga inom elektronisk attack, säger Anders Carp, chef för Saabs affärsområde Surveillance, i ett uttalande.

Kapseln kan användas för att störa ut motståndarens radar och på så sätt undgå upptäckt. Det kan ske genom att ett stort antal falska mål skapas vilket mättar fiendens radar. 

EAJP är särskilt utvecklad för att även kunna hantera lågfrekventa radarfrekvenser under 1 GHz, vilket har blivit vanligare i takt med att smygteknik införts.

Störkapseln väger 350 kilo

Funktionen kommer att ingå förmågan hos den nya generationen Gripen, kallad E/F, men utvecklas även för att kunna installeras i andra stridsflygplan, i form av den cirka 350 kilo tunga kapseln EAJP.

Under provflygningen testades kapselns gränssnitt mot flygplanets hård- och mjukvara, liksom övervakning och kontroll från cockpit.

Kapseln kan användas för att störa ut motståndarens radar och på så sätt undgå upptäckt. Det kan ske genom att ett stort antal falska mål skapas vilket mättar fiendens radar. 

EAJP är särskilt utvecklad för att även kunna hantera lågfrekventa radarfrekvenser under 1 GHz, vilket har blivit vanligare i takt med att smygteknik införts.

USA godkänner F16-försäljning till Taiwan

August 23rd, 2019
F16-affären beräknas vara värd 8 miljarder dollar. Foto: Greg Mathieson/REX

Det amerikanska utrikesdepartementet har godkänt en försäljning av 66 stridsflygplan av modellen F16 till Taiwan. Vita huset informerade förra veckan kongressen om försäljningen, men för att affären ska bli av måste även senaten godkänna den.

Affären beräknas vara värd 8 miljarder dollar, motsvarande drygt 77 miljarder kronor.Kina har redan reagerat på affären och varnat för icke preciserade motåtgärder.Utrikesminister Mike Pompeo säger till tv-kanalen Fox News att affären följer tidigare amerikansk policy och att “USA bara fullföljer de åtaganden USA tidigare förbundit sig till gentemot alla parter”.

Det svenska elflyget som ska vara i luften om två år

February 1st, 2019

Svenska forskare har skissat på ett passagerarplan med åtta platser som ska testflygas inom två år. ”Det är viktigt att vi bygger elflyg redan i dag”, säger projektledare Anders Forslund.


En konceptskiss på Elise prototypplan ska vara i luften inom två år. Det ska ta åtta passagerare och har en räckvidd på uppemot 40 mil. Foto: Kent Zeiron

Modellen är en 3D-printad skalmodell av ett Vertical Take off and Landing-koncept i skala 1:5 för testning i Chalmers Vindtunnel. Här testas ving-tiltning. På de åtta motorerna ska propellrar sitta, men är borttagna av säkerhetskäl. Foto: Klara Andrersson