Archive for August, 2010

Dödstyst om Gripen i Brasilien

August 25th, 2010

Miljardaffären om Brasiliens nya stridsflygplan fortsätter att dra ut på tiden.  Allt tal om att affären redan är vikt för Frankrike har tystnat och på Saab tolkar man tystnaden till Gripens

Brasiliens planerade köp av nya stridsflygplan har hamnat i en riktig långbänk. Det har gått tio år sedan den första upphandlingen inleddes och sedan avbröts utan resultat.

Och den nu pågående andra upphandlingen,  där tre leverantörer är med och bjuder, är snart ett år försenad – och kan bli ännu mer försenad.

Något besked före presidentvalet i oktober är det ingen som längre tror på. Det spekuleras snarare i att beslutet inte kommer förrän in på nästa år, när den nya presidenten blivit varm i kläderna.

Den nuvarande presidenten, Lula da Silva, har gjort två perioder och får inte ställa upp till omval. Favorit i den nu inledda valkampanjen är Lulas partikamrat Dilma Rousseff. Om hon vinner blir hon Brasiliens första kvinnliga president.

Flygplansaffären står mellan franska Dassault med flyplanet Rafale och svenska Saab med en brasiliansk version av nästa generation Gripen NG där Brasiliens skulle få ensamrätt att sälja planet i Sydamerika.

President Lula och försvarsminister Nelson Jobim har tidigare förordat en affär med Dassault medan flygvapnets egen utvärdering och den brasilianska flygindustrin favoriserar Saab.

Att president Lula så här nära valet skulle fatta ett kontroversiellt beslut som kan ge oppositionen valbränsle anses nu uteslutet.

Möjligen skulle ett besked kunna komma i november-december innan den nya presidenten hunnit tillträda och Lula fortfarande bestämmer.

Men beslutet kan lika gärna dra över in på nästa år, vilket kan vara till Saabs fördel.

Saab har fått industrin i Sao Paolo-området med på sin båt och man gör en gemensam ansträngning att skapa opinion hos allmänheten för en svensk lösning som ger många fler arbetstillfällen än om Brasilien köpt franskt.