Archive for January, 2011

JAS 39 Gripen uppfångad av utrullningshinder

January 18th, 2011

Vid landning efter ett flygpass på Blekinge flygflottilj åket en JAS 39 Gripen av i banans förlängning och fångades upp av utrullningshindret.

Under onsdagseftermiddagen kl. 15.20 åkte en JAS 39 Gripen av i banans förlängning vid F 17, Blekinge flygflottilj.
Avåkningen skedde vid landning efter genomfört flygpass. Flygplanet fångades upp av utrullningshindret. Den oskadda flygföraren klev själv ur planet och mår efter omständigheterna väl.

F 17:s räddningstjänst var först på plats och säkrade platsen varpå polis anlände.

Utredning om orsaken är påbörjad.

Har Sverige råd med Super-Jas?

January 12th, 2011

Gripen Demo visar upp vad den kan på en flyguppvisning i Linköping i maj förra året.

Det svenska försvaret behöver ett nytt stridsflygplan efter Jas 39 Gripen – en Super-Jas, större och starkare än den gamla. Men har Sverige råd? Den frågan ska debatteras på ett extrainsatt försvarsseminarium i dag.

Den kommande helgen äger den årliga konferensen Folk och Försvar rum på Högfjällshotellet i Sälen.

Men redan i dag tjuvstartar Folk och Försvar med en halvdagskonferens i Stockholm, enbart ägnad det svenska luftförsvaret och framtiden för det helsvenska stridsflygplanet Jas 39 Gripen.

Det kommer att bli en ekonomisk rysare. Ett helt nytt stridsflygplan kostar minst en halv miljard styck. Det är det priset som Saab offererar Brasilien för ett nytt Super-Jas och som är lägst av de tre konkurrerande offerterna.

Det svenska behovet bedöms till 60-80 nya plan, vilket ger en totalkostnad på 30-40 miljarder kronor minst, troligen uppemot 60 miljarder kronor, om försvaret beställer helt nya plan.

Men det finns också en möjlighet att bygga om nuvarande plan till ny standard och då blir det roligen billigare.

”Det är ett komplicerat och viktigt beslut som regeringen och riksdagen kommer att ställas inför under våren”, skriver Folk och Försvar i sin inbjudan till konferensen.

– Det har betydelse inte bara för luftförsvaret utan även för sysselsättning, arbetstillfällen och teknikutveckling, säger Lars Ekman, generalsekreterare i Folk och Försvar.

På konferensen kommer till exempel Pontus Kallén från Saab att tala om Saab, framtiden och Jas Gripen och Staffan Zackrisson från Volvo Aero, som byggt motorn till nuvarande Jas 39 Gripen, ska tala om Volvo Aero, framtiden och Jas Gripen.

Flygexperten Gunnar Lindqvist kommer att redogöra för erfarenheterna från den ursprungliga beställningen av Jas 39 Gripen och Odd Werin, ansvarig för Gripen inom Försvarsmakten, kommer att tala om luftförsvarets operativa behov.

Med på konferensen är också riksdagspolitikerna Håkan Juholt, socialdemokrat, och Allan Widman, folkpartist.

Försvarsmakten håller just nu på att ta fram ett förslag om hur en ny, modernare version av Jas Gripen ska se ut – en Super-Jas med starkare motor, längre räckvidd, bättre radar, fler vapen för att slå ut fienden och bättre motmedel för sitt eget försvar.

I månadsskiftet februari-mars lägger ÖB fram sin budget för försvaret och där kommer förslaget om ett nytt stridsflygplan att konkretiseras.

En starkare och slagkraftigare prototyp har byggts i ett enda exemplar av Saab och FMV i samarbete och testflugits under ett år med gott resultat.

Projektet heter Gripen Demo och är nu avslutat.

– Vi har visat att det går att vidareutveckla Jas Gripen. Gripen Demo-projektet har varit som att bygga en konceptbil. Vi har visat att det går att ge Gripen nya förmågor, men det är inte säkert att ett nytt plan kommer att se ut exakt som demonstratorn, säger Oscar Hull, ansvarig för Gripen Demo-projektet.