Archive for May, 2012

Miljontals falska kretsar hos militären

May 29th, 2012

 

Förfalskade elektronikkretsar är ett stort problem för den amerikanska militären. Flygplan, helikoptrar och missiler finns bland de drabbade systemen. Marinhelikoptern SH 60B är ett exempel. Foto: U.S. Navy photo Joshua Wayne LeGrand

Mer än en miljon förfalskade elektronikkretsar har upptäcks hos den amerikanska militären. Flygplan, helikoptrar och missiler finns bland de drabbade systemen.

En kommitté i den amerikanska senaten har i ett års tid undersökt hur förfalskade elektronikkretsar nästlar sig in i militära system. Nu publiceras rapporten, och kommittén slår fast att problemet är utbrett.

Cirka 1 800 olika komponenter med misstänkta förfalskningar har upptäckts. Totalt innehåller de mer än en miljon falska kretsar. Och då har bara en del av leveransförsörjningen under 2009 och 2010 granskats.

Utredarna har följt över 100 av falsifikaten till källan och konstaterar att mer än 70 procent härrör från Kina. Många av fuskkomponenterna värms bort från importerat elektronikskrot. De putsas upp, förpackas, märks ibland om och säljs som nya. Men elektroniken kan ta stryk i hanteringen.

Här är några exempel på försvarsmaterial där misstänkta förfalskningar har upptäckts:

-Marinhelikoptern SH 60B. Falska kretsar i elektromagnetiska filter som behövs för ett så kallat flir-system för mörkerseende.

-Fraktflygplanet C-130J. Falska minneskretsar i en bildskärm som ger piloten viktig information, bland annat om bränsleförbrukning och varningsmeddelanden.

-Flygplanet P-8Q Poseidon. En falsk komponent i en modul för att upptäcka is på flygplanet, som är en modifierad version av passagerarplanet Boeing 737 avsett för marinen.

Fuskkretsarna innebär inte bara en säkerhetsrisk. De orsakar även stora kostnader när en upptäckt förfalskning ska ersättas, varnar kommittén. Rapporten avslöjar också att flera underleverantörer underlåtit att rapportera upptäckta förfalskningar till försvarsdepartementet.

I en artikel i februari beskriver Ny Teknik hur även svenska företag drabbats av förfalskade komponenter. Ett exempel är försvarskoncernen Saab där förfalskningar upptäcktes i sluttester av ett militärt radarsystem för några år sedan. Sedan dess har företaget stramat upp rutinerna för hur elektronik ska köpas.

________________________________________________________________________________

FAKTA Fyra sorters falska kretsar

Begagnade. Komponenterna värms bort från kretskort i skrotad elektronik. De fräschas upp, förpackas och säljs som nya.

Piratkopior. Bedragare tillverkar nya kretsar som liknar produkter från etablerade varumärken. Ibland är det tomma kapslar utan innehåll.

Felmärkningar. Komponenter märks om så att de liknar en dyrare version. De kan därmed se ut att ha mer kapacitet eller bättre tålighet mot värme och strålning till exempel.

Kasserade. Seriösa halvledartillverkare kasserar komponenter som inte håller måttet. De smugglas ut från fabriken och säljs som prima

Helikopter fick nödlanda på södra Gran Canaria

May 28th, 2012

Under en inspektionsrunda med helikopter av en högspenningsledning kom helikoptern för nära en ledning med rotorbladen och tvingades nödlanda.
Enligt källor på flygbolaget är piloten och två personer oskadda.
Piloten lyckades styra enheten trots att det visat sig att bakre propellern snuddat kabeln och fått en liten skada. Piloten landade i ett bergsområde cirka 300 meter från Gran Canarias motorväg GC1, bredvid Las Burras i kommunen San Bartolomé de Tirajana, har källorna indikerat .

Enligt ett uttalande från koordinerande center, Emergency & Säkerhet, aktiverades räddningstjänsten efter att ha fått ett larm vid 10.30 (lokal tid). En person rapporterade att han hade sett en helikopter som kolliderat med en högspänningskabel nära motorvägen GC-1, och var på väg mot berget.
Helikoptern hade flugit över andra delar av bebyggelsen på låg höjd, vilket orsakade många invånare att ringa den lokala polisen i San Bartolome de Tirajana, oroad över att helikoptern flög på så låg höjd över sina hus i närheten av Playa del Inglés och San Fernando de Maspalomas.
Kommunens ansvariga tycker att man varit oansvariga genom att flyga på så låg höj att man kolliderat med ledningarna.

Det var skickligt av piloten att kunna sätta ner helikoptern trots att styrpropellern var skadad.

Polis bevakar Arjeplogsfjällen från helikopter

May 27th, 2012

Under söndagen kommer polisen att flyga med helikopter över Arjeplogsfjällen och hålla ögonen öppna.

Anledningen är att det kommit in flera rapporter om att skotrar körs utanför skoterlederna. Det fina vädret ska ha dragit många skoteråkare till fjällen. Polisen uppmanar skoterförare att hålla sig på lederna och att ta hänsyn till djur och natur.

Ryskt svar på USAs supersnabba missiler

May 27th, 2012

USAs utveckling av scramjetdrivna missiler är ett hot mot Ryssland anser vice premiärminister Dmitry Rogozin.

I samband med ett besök hos missilkonstruktören Raduga utanför Moskva gav Rogozin uttryck för sin oro över de forskningsprogram i USA som strävar efter att ta fram missiler som färdas i högre hastigheter än dagens missiler. Ett sådant projekt är X-51, där en testfarkost nådde Mach 5 i maj 2010.

Från dagens försök med demonstratorer är vägen inte lång till att utveckla supersnabba missiler efter 2015, säger Rogozin till nyhetstjänsten Ria Novosti.

Rogozin har ansvar för det ryska militärindustriella komplexet. Han menar att utvecklingen av ett en rysk motsvarighet måste diskuteras på högsta nivå i landet.

Indien bad tidigare i år det ryska företaget NPO Mashinostroeniye om hjälp med utvecklingen av en supersnabb missil.

Företagen Raduga och NPO Mashinostroeniye bedrev forskning kring supersnabba missiler under sovjetperioden. Något fungerande vapen togs dock aldrig fram.

Zeppelinaren som mäter Europas luft

May 26th, 2012
                               Zeppelinaren utrustas hos Forschungszentrum Jülich, som leder projektet.
                               Foto: Forschungszentrum Jülich
 

De närmaste dagarna lyfter ett luftskepp fulladdat med mätutrustning. Zeppelinaren ska analysera luftkvaliteten över Europa. Första resan går till Nederländerna. Nästa år är det Sveriges tur.

Mätningarna görs inom EU-projektet Pegasos, som ska studera luftkvaliteten i tre stycken flera veckor långa expeditioner. Luftskeppet, en 75 meter lång Zeppelin NT, är lastat med drygt ett ton mätinstrument och ska flyga på en höjd av 100 till 1?000 meter.

Projektet ska studera förekomsten av småpartiklar och hur föroreningar bryts ner kemiskt i detta atmosfärskikt.

Första resan går från Friedrichshafen till Cabauw, strax söder om Ams­terdam. I juni startar nästa expedition, en fem veckors resa söderut till Bologna. Som Ny Teknik tidigare berättat blir det Sveriges tur nästa år, som en del av en två månader lång resa som slutar i Hyytiälä i Finland.

Enligt ledningen för projektet har zeppelinaren flera fördelar. Den kan röra sig upp och ner genom lufthavet över samma fläck på marken, den är lastdryg och kan vara uppe i luften i ett dygn i sträck.

T-50 till flygvapnet nästa år

May 25th, 2012

Ryska flygvapnet får de första exemplaren av det avancerade stridsflygplanet Sukhoi T-50 nästa år.

Sukhoi T-50 är det första stridsflygplan som konstruerats efter Sovjetunionens upplösning.

Det är ett s k femte generationens stridsflygplan med långt utvecklade smygegenskaper.

Det första exemplaret gjorde sin premiärflygning i januari 2010.  Hittills har tre flygplan kommit upp i luften för tester och ett fjärde är under byggnad.

Enligt nyhetstjänsten Ria Novosti lovar generalöverste Alexander Zelin att flygvapnet ska få ett antal plan redan nästa år för test under militära förhållanden.

2015 är det meningen att 14 plan ska finnas färdiga för test.

Planet har utvecklats med ekonomisk hjälp från Indien, som letar efter ett avancerat stridsflygplan, i ett program som kallas PAK FA (Future Aviation System for Tactical Air Force).

Planet jämförs närmast med amerikanska F-22 Raptor men ska enligt ryska uppgifter kunna byggas till en kostnad som är mindre än hälften av vad F-22 värderas till.