Archive for May, 2013

May 25th, 2013

FlygplansMC2_468En tysk entusiast har byggt en motorcykel där motorn är av liknande typ som användes av stridsplan under första världskriget.

 

“Red Baron” är det passande namnet för Frank Ohles hembyggda motorcykel. Den har en stjärnmotor liknande dem som användes av jaktplan under första världskriget där Manfred “Röda baronen” von Richthofen var det mest kända flygaresset.

Men motorn i Frank Ohles MC är en nytillverkad Rotec R3600 som främst används som drivkälla i repliker av plan från första världskriget som brittiska Sopwith Camel. Den har nio cylindrar och ger 150 hp. På tillverkarens webbplats anges inget pris men hos återförsäljare på webben kostar den omkring 150 000 kronor.

På webben skriver Frank Ohle att det tog omkring 18 månader att färdigställa motorcykeln som i varje detalj fick modifieras för att ge plats för flygplansmotorn.

I en video på Youtube visar Frank Ohle att hans Red Baron är i körbart skick och producerar ett mäktigt buller.

Stealthplanet lyfter rakt upp

May 24th, 2013

Det amerikanska stridsplanet F-35B har nu visat att det kan starta vertikalt.

För första gången har ett stridsplan med stealthteknik i operativt skick lyft från marken rakt upp.

I en video från tillverkaren Lockheed Martin startar deras F-35B Lightning II vertikalt och landar även rakt ned efter en kort hovring på låg höjd.

Planet är av typ STOVL vilket står för Short Take-Off and Vertical Landning.

Det betyder att planet främst är avsett för att kunna starta på en kort bana och landa vertikalt. Men F-35B kan alltså även lyfta helt vertikalt.

Det kan emellertid bara utnyttjas när planet lättats och har lite bränsle i tankarna och det mesta av beväpningen avlägsnad. Enligt Lockheed Martin är syftet att snabbt kunna omgruppera planet när det landat eller av annat skäl befinner sig på en plats utan startbana.