Archive for September, 2013

Bonds undervattensbil såld

September 15th, 2013

bondbil-468

 

Ubåtsversionen av James Bonds vita Lotus Esprit från filmen Älskade Spion, såldes på måndagen för 5,6 miljoner kronor.

 

“Bilen”, som är en fullt fungerande ubåt men som dock inte kan köras på väg, såldes på auktion för 500 000 pund, eller 5,6 miljoner kronor, till en anonym person som bjöd via telefon. Med avgifter blev priset totalt 616 000 pund eller motsvarande 6,3 miljoner kronor. Det rapporterar Sky News.

Bonds Lotus Esprit kallades också för Wet Nellie. Den användes i filmen Älskade Spion från 1977 och förekom i sex versioner i filmen, men bara en av dem hade byggts om till ubåt.

Ombyggnaden gjordes av Floridabaserade Perry Oceanographic och ska ha kostat över 100 000 dollar eller omkring 650 000 kronor, rapporterar The Telegraph.

Under vatten drivs ubåtsbilen av fyra propellrar, i sin tur drivna av elmotorer vars batterier ligger i vattentäta behållare. Bilen i sig är dock inte vattentät utan kördes under filminspelningen av en förare i dykardräkt. Bubblorna som i filmen sipprar ut från bilen kom enligt The Telegraph från Alka-Seltzer-tabletter, och alltså inte bara från dykaren.

Bilen har fyra fenor på sidorna som vrids mekaniskt av föraren, och har en vändradie under vatten på omkring sju meter. Mekaniska öppningar finns för en missilramp i framändan, ett rökutsläpp bak samt en minlucka undertill. Stigning och dykning regleras med ballasttankar.

I samband med filmens premiär 1977 visades bilen upp på bilutställningar och transporterades sedan till Long Island vid New York, där den ställdes upp i ett slutet förvaringsutrymme. När hyran för utrymmet inte hade betalts i tid 1989 såldes innehållet i det stängda utrymmet på auktion, i blindo. Ett lokalt par som ropade in innehållet ska ha blivit förvånat när den berömda ubåtsbilen visade sig finnas där.

Här är avsnittet ur filmen där bilen används – en biljakt som övergår i ubåtsjakt när Bond dyker ner med bilen i havet. Inspelningen gjordes i Italien:

 

Black Hawk ska hjälpa svenska polisen

September 14th, 2013

black_hawk_234

 

Efter Brevik-dådet: Nu kan försvarets Black Hawk-helikoptrar sättas in vid terrorhändelser i Sverige.

 

Efter terrordådet i Norge sommaren 2011 stod det klart att en helikopterinsats hade kunnat hejda mördaren Anders Breivik från att skjuta fler ungdomar och vuxna. Men en sådan saknades.

Nu uppdrar den svenska regeringen åt Försvarsmakten här hemma att stötta polisen med helikoptrar vid liknande händelser i Sverige.

Militära helikoptrar ska kunna sättas in vid terrorism eller grov brottslighet, enligt regeringen. Samarbetet mellan polisen och Försvarsmakten ska påbörjas den 1 januari 2014.

I första hand är det den medeltunga transporthelikoptern Black Hawk som regeringen vill ska kunna användas polisärt.

En insats kan enligt justitieminister Beatrice Ask (M) få stor betydelse:

– Vid allvarliga brottsliga angrepp kan en snabb transport av relevant polisiär enhet vara avgörande för händelsernas utveckling, säger hon.

Black Hawk tillverkas av Amerikanska Sikorsky och är byggd och anpassad för krigssituationer. Sverige beslutade 2010 att köpa in 15 helikoptrar av modellen UH-60M, som i Sverige fått den nationella beteckningen Helikopter 16.

Köpet löste bristen på medeltunga helikoptrar i det svenska försvaret, efter att det europeiska samarbetsprojektet Helikopter 14 försenats i flera år.

Enligt Henrik Hedberg, försvarsminister Karin Enströms pressekreterare, kan dock även Helikopter 14 (NH90) bli aktuell i sammanhanget.

-När de är operativa, uppger han.

FXM: Därför blev Gripen billigare för Tjeckien

September 13th, 2013

 

gripen-468-180

 

Det är bra för oss och ett affärsmässigt sunt kontrakt. Det säger FXM:s kommunikationschef Sofia Karlberg om att Tjeckien kan få jätterabatt när man ska fortsätta leasa Gripen.

 

En superdeal för tjeckerna – eller inte? Ja, det är bra fråga.

När Tjeckiens försvarsminister Vlastimil Picek i veckan presenterade regeringsbeslutet att fortsätta leasa 14 Gripenplan från Sverige berömde han sig inför journalister med att det nya avtalet blir så mycket som 30 procent billigare än ursprungskontraktet.

Enligt Sofia Karlberg på Försvarsexportmyndigheten, FXM, är dock en orsak att tjeckerna inte nu behöver investera i grundläggande infrastruktur kring Gripen och utbildning såsom tidigare. Det nya kontraktet, uppger hon, innehåller inte kostnader för sådana delar, vilket det gamla avtalet gör.

Samtidigt är hon osäker på om kostnadsminskningen fullt ut motsvarar en 30 procentig prissänkningen för tjeckerna.

– Det är iallafall i en delförklaring, säger Sofia Karlberg.

Kommer Tjeckien att betala mindre för själva leasingen efter 2015 än i dag? Får man rabatt?

– Den frågan kan jag tyvärr inte kommentera eftersom förhandlingarna inte är avslutade än, säger Sofia Karlberg.

Hon uppger dock att Sverige inte kommer att gå back på kontraktet.

– Alla våra kostnader kommer att täckas, betonar hon.

Det nu gällande leasingavtalet kostar Tjeckien omkring 7 miljarder svenska kronor och varar åren 2005-2015.

Landets regering godkände i veckan en offert från FXM, som innebär att planen hyrs ut i ytterligare 12 år, samt eventuellt i två år till därefter. Samtidigt är detaljerna i erbjudandet ännu föremål för förhandling.

Landets nästa regering som väljs i slutet av oktober ska godkänna uppgörelsen, enligt landets försvarsdepartement.