Archive for April, 2014

Utrusta Jas med kryssningsrobotar

April 27th, 2014

gripen

Försvarsminister Karin Enström tycker att kryssningsrobotar på nya Jas Gripen blir avskräckande. Planet på bilden är från världscuptävlingarna i Falun, mars 2014. Foto: TT

 

Regeringen vill att Sverige ska utrusta den nya generationen Gripenplan med kryssningsrobotar, säger försvarsminister Karin Enström till Ekot.

 

Det ger ju en ny förmåga i och med att det blir en längre räckvidd, man kan alltså bekämpa mål längre bort och det är också en hög precision och det blir ju avskräckande.

Utrikesminister Carl Bildt konstaterade i höstas att vapentypen aldrig varit aktuell för Sverige, eftersom ”vårt försvar är ett försvar”.

Kryssningsrobotar anses kontroversiella, eftersom de kan användas till att anfalla mål och länder på stora avstånd, och försvarsmaktens uppdrag är att skydda och försvara Sverige. Robotarna kan även utrustas med kärnvapen.

Men eftersom flera länder runt Östersjön, bland annat Ryssland, satsar på kryssningsrobotar bör även Sverige ha samma förmåga, anser försvaret.

Det visar en presumtiv motståndare att vi kan bekämpa på stora avstånd och därför tror vi att det är avskräckande, säger överstelöjtnant Johan Hansson till Ekot.

Satsningen ingår i det förslag som regeringspartierna presenterade i tisdags, inför riksdagens försvarsbeslut nästa år.

Se den djärva flygningen

April 14th, 2014

Med sju meter från vingspetsarna till bergväggarna flög testpiloten Peter Besenyei genom en ravin i Grekland.

 

På det smalaste stället är Korintkanalen bara 21 meter bred och kantas av vertikala nästan 90 meter höga bergssidor. Den sammanbinder Korintiska viken och Saroniska bukten i Grekland och byggdes i slutet av 1800-talet men påbörjades redan år 67 av kejsar Nero.

Nu har ravinen som kantar kanalen för första gången passerats med ett flygplan, skriver Wired. I en video på Youtube finns den djärva flygturen förevigad där den ungerska testpiloten Peter Besenyei flyger sitt sju meter breda plan genom den smalaste passagen. Planet han flög var en Zivko Edge 540 med en motor på 300 hästkrafter som bland annat används i tävlingen Red Bull Air Race som Peter Besenyei varit med och skapat