Archive for May, 2016

HELIKOPTER 14 (NH90)

May 28th, 2016

Försvarsmakten behövde en modern ersättare till helikopter 3 och helikopter 4, och hittade det i den högteknologiska NH90. Kompositskrov och hel elektronisk styrning gör Helikopter 14 till en framtidssäkrad maskin i den medeltunga klassen.

www.SoldF.com

För tunga transporter och räddningsaktioner i svårtillgängliga områden och till sjöss är helikoptern oslagbar, och med Helikopter 14 utrustas Försvarsmakten med en av världens modernaste maskiner i klassen.

Det europeiska samarbetet Helikopter 14, internationellt kallad NH90, är världens första serieproducerade helikopter med ett helt elektroniskt styrsystem. Det består av två digitala och två analoga datorer* som hela tiden gör oberoende beräkningar och ignorerar resultat som inte stämmer med “majoritetens” åsikt. Detta eliminerar i det närmaste risken för att styrsystemet slås ut på grund av datorhaveri.

En annan innovation är kompositskorovet av glasfiber och kolfiber i stället för aluminium för att spara vikt. Helikopter 14 är också svår att upptäcka på radar tack vare sitt sexkantiga skrov. Den avanceradeväderradarn gör också farkosten tillräckligt väderokänslig för att kunna operera i exempelvis hård fjällmiljö med kraftiga vindar och risk för isbildning.

Av de 18 helikoptrar som Sverige har beställt är nio rent markoperativa och kallas HKP 14E. Resterande nio kallas HKP 14F och utrustas med sonarutrustning och taktisk radar som kan användas vid ubåtsjakt. I samband med beställningen bad Försvarsmakten också att arbetshöjden i kabinen på de svenska helikoptrarna skulle höjas från 157 centimeter till 182, en modifiering som tillverkaren nu marknadsför som HCV (High Cabin Version).

Enligt tidsplanen ska samtliga 18 exemplar av HKP 14 vara levererade till Försvarsmakten under 2019.

*) Kallas analoga datorer eftersom de hämtar sin information från analoga system.

Soldrivet plan närmar sig målet

May 22nd, 2016

image

Det solcellsdrivna planet Solar Impulse 2 har nått ytterligare ett delmål på vägen mot att genomföra den första världsomflygningen på bara solkraft.

Natten till lördagen landade André Borschberg, som tillsammans med Bertrand Piccard turas om att flyga planet runt jorden, i Dayton, USA. Platsen har särskild betydelse eftersom det var där som flygpionjärerna Orville och Wilbur Wright drev sin verksamhet.

– Folk sade både till bröderna Wright och till oss att det vi ville uppnå var omöjligt. De hade fel, sade Bertrand Piccard efter att planet tagit mark i Dayton.
Färden startade i Abu Dhabi i Förenade arabemiraten i mars förra året, och det är också slutmålet. Totalt var den 35 000 kilometer långa resan tänkt att ta fem månader, varav 25 dygn i luften, men skador på batteriet gjorde att planet blev stillastående i nio månader.

Gripenplan med flygförbud lyfter igen

May 4th, 2016

image

De Jas Gripenplan som blivit stående på verkstad sedan två veckor kan lyfta igen. Detta sedan Försvarets materielverk (FMV) återfått sitt tillstånd att godkänna tillsynen på planen, rapporterar P4 Blekinge.

FMV miste tillfälligt detta tillstånd eftersom Flygsäkerhetsinspektionen ansåg att det fanns säkerhetsbrister, men dessa har nu rättats till. Flera plan har blivit stående på verkstad, men nu har restriktionerna för FMV hävts.

– Jag är övertygad om att FMV i fortsättningen kommer att respektera den rollfördelning som måste råda i förhållande till chefen för Flygverkstäderna, och att pressen på verkstäderna kommer att minskas så att inte säkerheten för planen hotas, säger flygsäkerhetsinspektör Anders Janson till radion.

Helikopter 15 flyger stolt vidare

May 4th, 2016

image

I dagarna har FMV tecknat avtal med SAAB om helhetsåtagande vad gäller support och underhåll av Försvarsmaktens samtliga Helikopter 15 för 2018-2019. Det rör sig om en förlängning då SAAB levererat detta sedan 2012.
Helhetsåtagandet omfattar en komplett paketlösning inkluderande bl a ledning, planering, administration, teknisk personal samt logistik- och materielförsörjning. ”Vi bidrar till en hög operativ tillgänglighet hos vår kund”, säger Jonas Hjelm, chef för Support and Services på SAAB.

Helikopter 15 är en Light Utility Helicopter av typen Agusta Westland AW109 och förekommer i två versioner för mark- respektive sjöoperationer. Försvarsmakten har 20 stycken vilka levererats in 2006-2009. I grundutförande har Hkp15 plats för 2 besättningsmän och sex passagerare.