Archive for September, 2016

Video visar snabbskjutande kanon för ryskt smygplan

September 19th, 2016

1800 skott i minuten avlossar den snabbskjutande kanon som det nya ryska smygplanet T-50 ska beväpnas med. En video visar provskjutning.

 

Det nya ryska stridsflygplanet Sukhoi T-50, även kallat Pak-Fa, ett femte generationens stridsflygplan, ska utrustas med en uppgraderad 30 millimeters automatkanon som har kapaciteten 1800 skott i minuten.

Kanonen har beteckningen 9-A1-4071K och är en uppgraderad version av kanonen GSh-30-1, skriver nyhetstjänsten Ria Novosti.

 

Autopiloten räddar planet

September 19th, 2016

I en nyligen släppt video från amerikanska luftvapnet visas hur autopiloten räddar situationen efter att piloten förlorat medvetandet. Läs mer på

Star Trek-prylarna som blev till verklighet

September 19th, 2016

TEKNIKHISTORIA. Star Trek fyller 50 år. En del av seriens science fiction-innovationer har blivit verklighet. Andra kommer för alltid att stanna i fantasins värld. Teknikhistoria har gått igenom tekniken i serien.

År 1966 började en obskyr science fiction-serie sändas i amerikansk television.

Besättningen på rymdskeppet USS Enterprise, med William Shatner och Leonard Nimoy i huvudrollerna, löste både världsproblem och problem i andra världar. Till sin hjälp hade de maskiner och apparater som, i vissa fall, blivit verklighet under de 50 åren som gått sedan premiären.

En del av de tekniska lösningarna var idéer som redan var allmängods inom science fiction-litteraturen. Annat hade inspirerats av spekulationer baserade på 1960-talets senaste vetenskapliga rön. Och en hel del hade kommit till på grund av de begränsningar som fanns för ett entimmesprogram, både när det gällde budget och berättarteknik.

Ett exempel på det senare var teleportationsutrustningen, skeppets ”transporter”, som kan skicka människor och utrustning från en plats till en annan utan längre restid än det tar för specialeffekten att klinga ut. (Den bestod av fallande aluminiumspån som filmats upp och ner.) Att använda mer realistiska landare hade blivit för tidskrävande och spräckt seriens minimala budget. Nu kunde handlingen gå vidare direkt från bryggan till främmande planeters yta utan extra kostsamma scener och specialeffekter.

Besättningens uppdrag var att upptäcka och utforska. Till sin hjälp hade de ett universalinstrument, en ”tricorder”. Den används för att undersöka omgivningarna och har breda och inte alltför tydligt definierade funktioner.

Det fanns även en specialvariant för att göra medicinska diagnoser. Just den ligger nära verkligheten. Bland annat bärbara masspektrometrar banar väg för bärbara ”tricorders” som kan användas i fält för att ställa diagnoser.

I den första tv-serien kommunicerade USS Enterprises besättning med ”communicators”. De var slående lika vikbara telefoner, men använde inte radiovågor utan ”subspace transmissions”, en fiktiv innovation som gjorde det möjligt för karaktärerna  att samtala utan tidsfördröjningar eller reläsatelliter. I senare serier har apparaten byggts in i uniformsmärket som rymdflottans personal bär på bröstet.

Ingenjören Martin Cooper som utvecklade den första mobiltelefonen hade den ursprungliga, handhållna Star Trek-telefonen som förebild.  Men subspace är fortfarande en fantasi.

Star Trek: The Next Generation började sändas 1987. Den nya serien introducerade en ny besättning. Där ingick bland annat androiden Data, spelad av Brent Spiner. Hans stränga logiska tänkande och sökande efter en egen identitet bland de biologiska varelserna runt honom var ett återkommande tema i serien. Flera projekt, främst i Japan, försöker i dag skapa människolika robotar. Men dessa maskiner är långt ifrån självständiga, filosofiska officerare i flottan.

Ett av de viktigaste verktygen ombord på Next Generation-seriens USS Enterprise var PADD, Personal Access Data Device. Det var en bärbar platt dator som var tunn, rektangulär och hade pekskärm med ett avancerat grafiskt gränssnitt. Den var slående lik en Ipad eller andra surfplattor som låg 15 år i framtiden när Next Generation började sändas. PADD var helt enkelt rymdålderns Ipad. Originalserien hade en föregångare, en slags digital journal i tjocklek som en pärm där löjtnant Uhura kunde mata in information med en stylus.

Idén med pekskärmar uppstod som så mycket annat av budgetskäl. Det var billigare att göra skärmarnas gränssnitt med specialeffekter än att bygga manöverpaneler med knappar och rattar.

Men vissa delar av serien är inte möjliga att bygga. Det främsta exemplet är kanske själva skeppet, USS Enterprise. Ombord behålls rätt sida upp av artificiell gravitation. För att flytta på saker i omgivningen används en ”tractor beam”, en stråle eller kraftfält som till och med kan fånga in rymdskepp. Begreppet myntades av science fiction-författaren E.E. Smith på 1930-talet. Experiment i miniatyr har lyckats flytta mikroskopiska partiklar, bland annat med laser.

Skeppet kan färdas snabbare än ljusets hastighet med en så kallad ”warp drive”. Seriens skapare var fullt medvetna om ljushastigheten som begränsning, men det var inte vettigt att ha en serie där det tar åratal för besättningen att färdas mellan sina äventyr. Men ljushastigheten är något som så vitt vi vet inte går  att överskrida i verkligheten, hur mycket vi  än kräver av Scotty och de andra i maskinrummet.

USA spände militära muskler mot Nordkorea

September 14th, 2016

bigoriginal

 

Två amerikanska överljudsbombplan av typen B-1s flög över Sydkorea under tisdagen.  Aktionen var en styrkedemonstration riktad till Nordkorea, enligt den amerikanska försvarsmakten.

 

Två stora amerikanska bombplan gjorde under tisdagen en ovanlig uppvisning. Tillsammans med ett antal amerikanska och sydkoreanska jaktplan gjorde de två bombplanen, som är av typen B-1s som har kapaciteten att flyga i överljudshastighet, en lågflygning över sydkoreanskt territorium, cirka 10 mil ifrån gränsen till Nordkorea, enligt CNN.

Avsikten ska ha varit att visa amerikansk närvaro i regionen efter att Nordkorea under natten mot fredagen den 9 september troligen genomförde ett femte kärnvapenprov.

– Dagens demonstration visar bara ett exempel på den uppsättning militära förmågor bland de stora resurser som den här starka alliansen har, säger Vincent K Brooks, USA:s befälhavare för Koreastyrkorna, enligt CNN.

Han syftade på det faktum att USA tydligt har deklarerat sitt stöd till alliansnationen Sydkorea.

– Nordkoreas kärnvapentest är en farlig upptrappning som innebär ett oacceptabelt hot, säger Vincent K Brooks vidare, enligt CNN.

Smygkika på Boeings och Saabs nya skolflygplan

September 14th, 2016

boeing-t-x-saab-skolflygplan

I morgon premiärvisas Saabs och Boeings skolflygplan T-X, som bolagen hoppas ska vinna en jätteorder i USA. Men du kan smygtitta redan nu.

I morgon tisdag klockan 17 (klockan 10 lokal tid i USA) är det dags. Då presenterar den amerikanska flygplanstillverkaren Boeing – med svenska Saab som partner – sin version av USA:s nästa militära skolflygplan T-X.

Utrullningen sker i staden St Louis i den amerikanska Mellanvästern. Redan nu kan man dock få en glimt av bolagens T-X-prototyp i en video som Boeing nyligen lagt ut på webben.

Flygplanstillverkarnas förhoppning är att alltså deras T-X-modell ska vinna den amerikanska upphandlingen om 300-450 nya tvåsitsiga skolflygplan. Därefter lockar en världsmarknad.

USA uppges vara i trängande behov en ny generation plan, som ska ersätta dagens flotta av T-38 Talon från Northrop Grumman. Den börjar bli till åren; genomsnittsåldern är 43, 5 år.

Det nya planet ska lära amerikanska piloter att flyga stridsflygplan som F-22 och F-35, där informationshanteringen blir särskilt viktig.

Omkring 1 000 personer i såväl St Louis som i Linköping uppges ha arbetat med utvecklingen.

Läs mer: Saab hoppas på jätteorder av nya skolflygplanet T-X

Delar av T-X-planet uppges i somras ha lastats på ett fraktflygplan av modell II-76 i Norrköping, för vidare färd mot Reykjavik och slutligen St Louis.

Tidigare i år har också konkurrenten, det amerikanska bolaget Northrop Grumman visat sin T-X prototyp – Model 400.

Andra medtävlare till Boeing och Saab är amerikanska Lockheed Martin som samarbetar med KAI, Korean Aerospace Industries, och likaså amerikanska försvarsföretaget Raytheon som jobbar tillsammans med italienska Leonardo.

De olika intressenterna kommer sannolikt erbjudas att komma in med anbud senare under 2016. USA:s nya plan – vilken modell som än vinner kampen – väntas bli operativt omkring 2024.