Archive for October, 2018

Saab och Boeings miljardaffär fastställd

October 19th, 2018

 

Saabs och Boeings mångmiljardaffär med amerikanska flygvapnet är nu definitivt klar.

 

Försvarskoncernen bekräftar nu för första gången att konkurrenterna väljer att inte överklaga beslutet.

Under en så kallade protestperiod har konkurrenterna, bland annat den amerikanska försvarsjätten Lockheed Martin, haft möjlighet att försöka överpröva beslutet.

Detta kommer nu alltså inte att ske och därmed är ordern, värd cirka 9,2 miljarder dollar, definitivt i hamn för Boeing och Saab.

TT: Hur pass stor oklarhet har det funnits kring affären?

– Man lär sig efter att ha hållit på med affärer i drygt 30 år och vet att det alltid finns en sannolikhet, säger vd:n Håkan Buskhe i telefon till TT.

– Men för åtta år sedan inledde vi diskussionerna med Boeing och vi har tagit oss från en situation där vi var i brygga till att vara världsledande. Det är en bra position och vi har de facto visat att vi kan göra något som ingen trodde skulle kunna gå att lyckas med.

Ska utbilda piloter

Flygplansmodellen T-X kan enkelt beskrivas som ett flygplan för att utbilda stridspiloter, med plats för två personer. Det är utvecklat specifikt gentemot amerikanska stridsplan och kan därför även användas av USA:s allierade.

Även om det på det totala ordervärdet handlar om en minoritetsandel för Saab så är de 350 flygplanen ändå en gigantisk affär för den svenska försvarskoncernen och framförallt kan den generera en snöbollseffekt, enligt Håkan Buskhe.

– Egentligen är det en snöboll som kan bli flera större. Man ska veta att US Air Force har en bra bit över 1000 flygplan, säger han om ytterligare försäljningar till USA. Nu får vi en volym på en affär som vi inte haft och dessutom andra relationer med underleverantörer. Det här är ett kvitto för vår del.

– Den andra delen är att när vi reser runt är det många som frågar: ”När kan vi se titta på T-X?” Vi tror att det kan bli ett av de mest tillverkade och sålda flygplanen, så det är otroligt positivt.

Marknadsledande läge

Nu inleds en industrialiseringsfas och avsikten är att de första flygplanen ska kunna levereras omkring 2023. Just tidsramen är enligt Håkan Buskhe väldigt positiv då man samtidigt är i stånd att dra ned på utvecklingsresurserna när det gäller Gripen.

– Vi ska dra nytta av att vi har ett marknadsledande läge. Saab finns ju inom flygande system, sensorer, undervattenssystem och inom allt detta ska vi fortsätta att vara men det här ger också en möjlighet att spetsa till utbudet, säger han.

Även om serieproduktionen ska ske i USA, anser Buskhe att betydelsen av affären även kommer att märkas i Sverige.

– Det här kommer att öka vår konkurrenskraft även när det gäller framtida affärer i Europa och öppna upp stora möjligheter för alla våra produkter, säger han

Se när drönaren kolliderar med en flygplansvinge

October 14th, 2018

Här kolliderar en drönare med en flygplansvinge. ”Du kommer inte att överleva”, säger kollisionsfysikern Kevin Poormon.

 

Vad händer om en drönare kolliderar med ett flygplan? Det är av förklarliga skäl inte helt enkelt att testa, annat än i simulationer. Såvida man inte heter Kevin Poormon och har en luftkanon till sitt förfogande.

Kevin Poormon arbetar med kollisionsfysik vid Dayton-universitetets forskningscenter i delstaten Ohio. Han laddade en av forskningscentrets luftkanoner med en drönare av typen DJI Phantom 2. Sedan sköt han den mot en vinge från ett Mooney M20-plan. Drönaren kolliderade med vingen i 383 kilometer i timmen: en uppskattad kombinerad hastighet av en drönares fart och ett plan som är på väg att landa.

 

Delar av vingen slets sönder och drönaren penetrerade vingen så djupt att ett bärande element tog skada.

– Hela flygplanets vikt vilar på de bärande elementen. Om det bärande elementet skadas tillräckligt mycket på den sidan så kommer du inte att överleva. Flygplanet skulle krascha, säger Kevin Poormon, till tidskriften Wired.

Poormon vet förmodligen vad han pratar om: han har mångårig erfarenhet av studera vad som händer när fåglar kolliderar med luftfarkoster.

En DJI Phantom 2 väger strax under ett kilo så Kevin Poormon lät också avlossa ett geléaktigt material, som sägs kunna motsvara en fågel, med ungefär samma vikt.

– Fågeln orsakade till synes mer skada längs vingens kant, men Phantom-drönaren gick djupare. Fågeln skadade inte det bärande elementet.

På forskningscentret anser man nu att det behövs fler liknande tester, i takt med att drönarna blir allt fler i luftrummet.

– Vi vill hjälpa de som jobbar inom luftfart och drönarindustrin att förstå farorna som till och med drönare avsedda för konsumentbruk innebär. Innan något allvarligt händer, säger Kevin Poormon, till universitetets hemsida.

På centret har man tillgång till flera luftkanoner, som kan avfyra objekt i hastigheter upp till 36000 kilometer i timmen

Självkörande snöplogar tar plats på Oslo flygplats

October 14th, 2018

Snart ska självkörande fordon röja snö på Gardermoen utanför Oslo, en av Nordens största flygplatser.

Två plogbilar som följde en förprogrammerad rutt röjde i måndags en norsk flygplats från snö. Men det är en bit kvar tills de kan kallas självkörande.

Teknikföretaget Semcon har i samarbete med Øveraasen, en tillverkare av utrustning för snöröjning, börjat utveckla ett system som i förlängningen ska kunna automatisera plogning av landningsbanor på flygplatser. Utvecklingen sker i det samägda bolaget Yeti Snow Technology i samarbete med flygplatsbolaget Avinor.

Det första steget i utvecklingen demonstrerades i måndags på Fagernes flygplats i Norge. Plogningen beskrivs av Semcon som autonom men det tycks vara en bit kvar tills systemet kan fatta några egna beslut baserade på intryck från omvärlden, vilket brukar vara det man förknippar med autonomi.