Archive for November, 2018

Boeing i blåsväder efter olyckan med Lion Air

November 19th, 2018

 

Boeing kände till de tekniska problem som är en del av orsaken till Lion Air’s krasch. Men man valde att inte informera piloter och flygbolag om dem. Nu växer kritiken mot att flygplanstillverkaren hållit inne med informationen.

 

I förra veckan utfärdade Boeing en så kallad ”operational bulletin” med instruktioner om hur piloterna skulle agera om samma typ av systemfel uppstår, som troligen orsakade Lion Air-kraschen utanför Jakarta.
Nu har även de amerikanska flygmyndigheterna FAA gått ut med en motsvarande varning. Det är ett Emergency Airworthy Directive där man i detalj beskriver vad piloterna ska göra om informationen från instrumenten inte korrelerar med varandra. Det är till stor del samma instruktioner som Boeing själva skickat ut och gäller alla flygplan av typen Boeing 737 MAX 8 och 737 MAX-9. Sammantaget finns cirka 200 MAX i trafik idag.
Samtidigt växer kritiken mot att Boeing kände till att det kunde uppstå problem med anti-stall systemet. Det är utformat för att i ett kritiskt läge hjälpa piloten att automatiskt motverka en stall och kontrollera flyplanets vinkel i luften, med andra ord tar flygplanet automatiskt över och trycker ner nosen på flygplanet för att ta flygplanet ur stall. Men i vissa fall tvingar systemet, Maneuvering Characteristics Augmentation System, ner nospartiet på flygplanet med sådan kraft att piloterna inte kan kontrollera flygningen. Enligt uppgift var det en risk som kan uppstå när flygplanet flygs för hand, utan autopilot, och med hårda manövrar. Det är något helt nytt och beror på att motorkåporna till Leap-1B på Boeings MAX-maskiner har större diameter än någon annan 737-modell. För att de skulle få plats konstruerades dels höjden på landningsställen om, dels sitter motorerna tätare mot vingen, något som påverkar stabiliteten på hela flygplanet.
Men Boeing valde att inte informera piloter och flygbolag om hur den ändrade konstruktionen påverkar flygplanets rörelser i luften. Istället var beskedet att Boeing 737-800 och den nya MAX-familjen hade identiska flygegenskaper.
Inte heller de amerikanska flygmyndigheterna FAA, Federal Aviation Administration, som också kände till problemen, ansåg det nödvändigt att informera piloterna. Även de dras nu med i kritiken från flygbranschen.

Level utmanar Norwegian på långlinjerna

November 18th, 2018

Norwegian är fortsatt först och störst med långlinjer till lågkostnad över Atlanten. Men nu skuggar Level och lägger upp en framtidsplan som på allvar ska ta sig an Norwegian.

IAG är intresserade av Norwegian, det har den senaste tiden visat. Dels har flygbolagsgruppen med British Airways och Iberia i spetsen, köpt in sig med ett par procent i Norwegian, dels finns fortsatt rykten om ett köp av hela flygbolaget. Hur det ska utveckla sig är oklart men kan man inte ta över går det alltid att konkurrera.
IAG’s egen lågkostnadsverksamhet Level påbörjar nu en kraftfull expansion och redan nästa år ska flottan ökas med 19 långlinjemaskiner och år 2023 ska det finnas 43 flygplan i flottan. Det är en tydlig skillnad mot dagens sammanlagt nio flygplan, fem A330-s00 och fyra A321-200. Men det är en tillväxt som ska ske under mycket kontrollerade former. Hela Level drivs idag av en styrka på 13 personer och den nya vd:n Vincent Hodder har slagit fast att han vill ha en ”anorektisk organisation”. Det syns bland annat i det faktum att det ännu bara finns ett AOC, att alla A321-maskinerna flygs av en underleverantör och att ytterligare ett flygbolag har namnet Level på franchise-basis. Level är alltså mer ett varumärke än ett konkret flygbolag.
– En affärsmodell för framtiden, säger Vincent Hodder till brittiska media.
Det är också ett sätt att driva flygbolag som inspirerats av Norwegian som av allt att döma också är den främsta konkurrenten och orsaken till att Level bildats. Det var när Norwegian satte upp sin långlinjebas på Gatwick som British Airways inte längre kunde låtsas om att det inte fanns någon konkurrens.
Levels linjenät skuggar till del det som Norwegian har och är fokuserat på trafik över Atlanten. De fem A330-maskinerna flyger från Paris-Orly till bland annat New York och Västindien men det är Barcelona, där Norwegian har en viktig bas, som är i fokus. Dels är det trafik till Los Angeles och San Francisco, dels Buenos Aires där Norwegian bygger sin stora sydamerikanska bas. Likt Norwegian planerar Level också att starta fler långlinjebaser i Europa, i första hand i Wien där den europeiska trafiken och koncentrerad och alltså kan mata in passagerare till långlinjer.