Norge öppnar för svenskt ubåtsköp

November 16th, 2012 by mad_crille Leave a reply »

Norge kan komma att köpa nya svenska ubåten A26 från Kockums. Nästa år avgörs mångmiljardaffären.

Amerikanska tidningen Seapower International, som har kopplingar till amerikanska marinen, uppger i senaste numret att nästa generations svenska ubåt A26 ligger bra till när Norge överväger att köpa nya ubåtar.

Kockums uppges vara ett av sex ubåtsvarv i världen som får lämna in informationsunderlag till den norska marinen.

A26 är under konstruktion och ska börja byggas nästa år i två exemplar av Kockums i Karlskrona på order av svenska försvaret. Enligt tidningen passar det svenska programmet tidsmässigt väl in i de norska planerna.

Norge har i dag sex ubåtar i den så kallade Ula-klassen. De togs i tjänst i början av 90-talet och måste antingen moderniseras eller ersättas med nya ubåtar senast 2025.

– Vilket alternativ det blir avgörs under 2013, säger Lars Gjemble, senior rådgivare på norska försvarsdepartementet, till Ny Teknik.

Han bekräftar att Kockums är ett av de sex varv som valts ut i arbetet med projektet ”Ny ubåt 6346”.

Kockums, som ägs av tyska Thyssenkrupp, kommer att svara inom kort.

– Vi hoppas vara aktuella som leverantör den dag som Norge samlar sig till beslut i frågan om sitt framtida ubåtsvapen, säger bolagets presschef John Ahlmark.

Enligt Lars Gjemble ska ubåtsvarven svara senast vid årsskiftet. Norrmännen vill bland annat kartlägga ubåtarnas kostnader, operativa förmågor och produktionstid inför det kommande stora investeringsbeslutet.

Även Thyssenkrupps andra ubåtsvarv, HDW i Kiel, ombeds lämna information liksom varven DCNS i Frankrike, Fincantieri i Italien, Navantia i Spanien och DSME i Sydkorea.

Modell av Kockums ubåt A26 som är under konstruktion och ska börja byggas nästa år.

Advertisement

Leave a Reply

You must be logged in to post a comment.