Dreamliner i luften – nu kan Volvo Aero andas ut

December 25th, 2009 by mad_crille Leave a reply »

– Ja, förseningarna har varit ett stort orosmoment för oss. Ju längr tiden gått innan den första flygningen kunde genomföras, desto större har risker varit att beställarna hoppar av och väljer något annat plan, säger Hasse Nilsson, marknadschef på Volvo Aero, till Ny Teknik.

Volvo Aero är delägare i båda motoralternativen för Boeing 787 Dreamliner och det är stora summor på spel.

– Vi deltar i General Electric-motorn GEnx, som vi arbetat med sedan 2004 och i Rolls Royce-motorn Trent 1000. Det var Rolls Royce-motorn som användes vid provflygningen i onsdags, säger Hasse Nilsson.

40-50 miljarder för Volvo Aeros del
Det är så det går till i den här världen. Ingen flygmotorutvecklare vågar ta hela risken att utveckla en ny motor.

Det kostar cirka 2 miljarder dollar att ta fram en ny motor och motorutvecklaren tar in partners för att dela risken. I gengäld får man leverera komponenter motsvarande sin ägarandel.

Ny Teknik uppskattar Volvo Aeros andel i GEnx-motorn till 6-7 procent och andelen i Trent 1000-motorn till 2-2,5 procent.

För Volvo Aeros del handlar det om 40-50 miljarder kronor i leveranser av komponenter och reservdelar till de båda motorerna under de kommande 30-40 åren.

Skulle flugit till Peking-OS
Förseningen för Dreamliner har varit uppseendeväckande lång. Det gick 944 dagar från montering till att planet flög för första gången på tisdagskvällen svensk tid.

Och flygbolaget All Nippon Airline, som står först på kundlistan, skulle fått sina första plan i maj förra året för att sätta in dem på rutten Tokyo-Peking under de olympiska spelen 2008.

Nu är All Nippon Airline lovad leverans sista kvartalet 2010.

Boeing har i dag fasta beställningar på 840 plan från 56 olika kunder.

Se bildgalleriet för Dreamliner på Boeings hemsida.

Advertisement

Leave a Reply

You must be logged in to post a comment.