Franska stridsvagnar rullar mot norra Mali

January 15th, 2013 by mad_crille Leave a reply »

Mali-medium

Frankrike trappar upp sin militära insats i Mali och stridsvagnar rullar norrut mot rebellfästen. Flera länder i Västafrika skickar trupper och USA lovar stödja insatserna militärt – men utan trupp.

 

Striderna med islamistrebellerna i väntas bli utdragna och Frankrikes försvarsminister Jean-Yves Le Drian sade att Malis armé ännu inte tagit kontroll över staden Konna, vilket delvis motsade Malis påstående i lördags att man tagit total kontroll över staden.

– De sprider ut sig för att dra in oss i en gerillasituation. De kan dra ut på konflikten i oändlighet, säger den franske terrorismexperten Jean-Marc Briard.

På tisdagen gick franskt stridsflyg till attack mot staden Diabaly i centrala Mali, blott 40 mil från huvudstaden Bamako, som dagen innan intogs av rebellerna. I en hangar i en flygbas utanför Bamako väntade hundratals soldater på order att bege sig ut i strid. Snart kommer Frankrike ha 2 500 man i Mali, med FN:s välsignelse. Dessutom har de första av totalt 3 300 västafrikanska soldater börjat anlända till landet.

USA:s försvarsminister Leon Panetta lovade att stödja de franska insatserna militärt, men underströk att USA inte skickar marktrupper.

Var de västafrikanska styrkorna ska sova, vad de ska äta och vem som ska betala för det hela är frågor som diskuterades bland överbefälhavarna under ett möte i Bamako. Skeptiska bedömare tror att det kan ta månader innan de kan göra någon nytta.

Trots detta framträdde en målmedveten fransk president i Dubai, där han sade att Frankrike kommer att stanna tills rebellhotet är borta.

– Vi har ett mål: Att se till att Mali är säkert, har ett legitimt styre och att det inte finns några terrorister som hotar dess territorium, sade François Hollande.

Att islamisterna i norra Mali med sina kopplingar till terronätverket al-Qaida kan utgöra ett hot också utanför regionen är en av anledningarna till att omvärlden beslutat att gripa in. I det korta loppet ser dock hotet mot Frankrike snarare ha blivit större till följd av interventionen i Mali. Rebelledarna har lovat att hämnas på Frankrike, och 700 soldater bevakar nu Paris med omnejd. Säkerheten vid offentliga byggnader, tågstationer, flygplatser och kärnkraftverk har förstärkts.

– Hotet är inte nytt, men det är mycket stort och vi måste vara fullt mobiliserade för att möta det, sade Frankrikes inrikesminister Manuel Valls.

Advertisement

Leave a Reply

You must be logged in to post a comment.