Utrusta Jas med kryssningsrobotar

April 27th, 2014 by mad_crille Leave a reply »

gripen

Försvarsminister Karin Enström tycker att kryssningsrobotar på nya Jas Gripen blir avskräckande. Planet på bilden är från världscuptävlingarna i Falun, mars 2014. Foto: TT

 

Regeringen vill att Sverige ska utrusta den nya generationen Gripenplan med kryssningsrobotar, säger försvarsminister Karin Enström till Ekot.

 

Det ger ju en ny förmåga i och med att det blir en längre räckvidd, man kan alltså bekämpa mål längre bort och det är också en hög precision och det blir ju avskräckande.

Utrikesminister Carl Bildt konstaterade i höstas att vapentypen aldrig varit aktuell för Sverige, eftersom ”vårt försvar är ett försvar”.

Kryssningsrobotar anses kontroversiella, eftersom de kan användas till att anfalla mål och länder på stora avstånd, och försvarsmaktens uppdrag är att skydda och försvara Sverige. Robotarna kan även utrustas med kärnvapen.

Men eftersom flera länder runt Östersjön, bland annat Ryssland, satsar på kryssningsrobotar bör även Sverige ha samma förmåga, anser försvaret.

Det visar en presumtiv motståndare att vi kan bekämpa på stora avstånd och därför tror vi att det är avskräckande, säger överstelöjtnant Johan Hansson till Ekot.

Satsningen ingår i det förslag som regeringspartierna presenterade i tisdags, inför riksdagens försvarsbeslut nästa år.

Advertisement

Leave a Reply

You must be logged in to post a comment.