Saabs hetaste Gripen-spekulanter

March 18th, 2017 by mad_crille Leave a reply »

Kontraktet med Brasilien har gjort att Colombia nu visar intresse för Jas 39 Gripen. Landet är ett av många som Saab hoppas kunna sälja flygplan till i framtiden.

 

Saab arrangerade på onsdagen för femte året i rad sitt Gripenseminarium i World Trade Center i Stockholm. Några nyheter var inte utlovade utan seminariet hade snarare karaktären av en lägesuppdatering.

Plan finns för närvarande i Sverige, Tjeckien, Ungern, Sydafrika och Thailand. Kontrakt har också slutits med Brasilien om utveckling och produktion av 36 Gripenplan.

För snart ett år sedan presenterades den nya generationen plan, det enkelsitsiga Gripen E som även kommer i en dubbelsitsig F-variant. Flygtester väntas ske under andra kvartalet 2017, och företaget håller tidsplanen, berättade Saabs Gripenchef Jerker Ahlqvist. Brasilien och Sverige har lagt beställningar.

– Vi rör oss gradvis mot flygtester och första leveranserna sker 2019, sa han.

Samtidigt betonade han att den befintliga C/D-generationen kommer fortsätta att utvecklas och marknadsföras under åtskilliga år framöver. Dessutom sker utvecklingsarbete på förstudienivå kring att lansera en hangarvariant av Gripen, kallad Maritime. Arbetet sker i samarbete med brasilianska ingenjörer.

– Vi har också en begäran om information från Indien på hangarvarianten, sa han.

Marknadschefen Richard Smith berättade att fokus nu ligger på att utvidga ”Saabs globala fotavtryck” för att på så sätt sälja ännu fler plan.

I Europa hoppas man att Finland ska ersätta sina F/A-18 Hornet med Gripen E/F.

– Vi svarade på en begäran om information från Finland i slutet av förra året. Det här året har vi börjat demonstrera planet.

Saab inväntar just nu svar från Belgien som vill byta ut sina F-16-plan samt övervakar läget i Schweiz som kan vara på väg att köpa in nya plan.

Tack vare kontraktet i Brasilien har också Colombia visat intresse för E/F, enligt Smith. Näringsminister Mikael Damberg undertecknade på tisdagen ett avtal om försvarssamarbete på plats i Colombia, enligt Sveriges Radio.

– Vi har börjat öppna upp en dialog med Colombia, sa Richard Smith på presskonferensen.

Givetvis nämnde han också det som han menar kan bli en ”game changer” för Gripen-programmet – Indien.

– Framför allt på grund av antalet plan. Vi talar om 150 plan eller fler. Vi arbetar aktivt där.

Läs mer: Nya Gripen utmanar ryska stridsflygplanen

Gällande C/D-generationen har företaget förhoppningar om att sluta kontrakt med åtskilliga länder:

– Genom att bygga vidare på framgångarna i Tjeckien och Ungern arbetar vi nu hårt i centrala och östra Europa. Kroatien har behov av att byta ut sina plan. Sverige fortsätter sin dialog med Slovakien. Vi är fortsatt optimistiska om att vi kan sluta ett avtal. Vi skickade i veckan ett svar på offertförfrågan från Bulgarien gällande C/D-plan, sa han och rörde sig senare över till Asien:

– Vi måste bygga vidare på framgången i Thailand. Vi har befunnit oss i marknadsföringsfasen några år i Indonesien. Vi har öppnat ett kontor i Filippinerna. I Malaysia har vi varit ganska aktiva i flera år. Vi har personer på plats i Kuala Lumpur som ska hjälpa oss att öppna den marknaden.

Sverige för också diskussioner med Botswana.

Den stora skillnaden mellan försäljning av C/D kontra E/F handlar främst i antalet plan kunderna är intresserade av, fortsatte han.

– Gällande C/D tenderar det att handla om 8–14 plan. Gällande E/F handlar det snarare om 30–60 plan, sa han.

Avslutningsvis menade Richard Smith att marknaden just nu ser ljus ut.

– Nu behöver vi få in fler affärsförslag för att säkra framtiden men också sluta de kontrakt vi har möjlighet att sluta, sa han.

Advertisement

Comments are closed.