Flygande trekant över Sverige – fortfarande olöst fall

February 3rd, 2020 by mad_crille Leave a reply »

UFO-Sverige klassade i fjol 18 flygande föremål som oförklarade – och ytterligare 26 observationer undersöks av organisationen. En februarikväll fick till exempel ett Eskilstunapar se något de aldrig sett förut.

Paret berättar att de satt i sin bubbelpool när de klockan 22 fick se ett triangelformat föremål som färdades rakt emot dem i hög fart. Föremålet var enligt paret försett med blinkande lampor undertill och stannade till en kort stund ovanför dem innan det försvann igen.

Paret ritade av föremålet och rapporterade om händelsen till UFO-Sverige, som samlar alla rapporter om oidentifierade föremål i landet.

Träffat vittnen

Förra året rapporterades 237 iakttagelser in till UFO-Sverige, och av dem bedöms 140 som identifierade eller IFO:n (identified flying objects).

Den flygande triangeln är ett av 26 fall som fortfarande är under utredning. Representanter för UFO-Sverige har inspekterat platsen och träffat vittnena.

Parets skiss över det lysande triangelformad föremål som en kväll kom emot dem över himlen. Ur en rapport från UFO Sverige. Foto: UFO-Sverige/TT

Bland materialet finns den bild som paret tecknat. Att de inte tog ett fotografi utan enbart ritade av föremålet är inte ovanligt för vittnen av ufo-observationer.

– Att personer som själva ser något som de uppfattar som påtagligt och nära inpå inte tar någon bild – sådant händer massor med gånger, säger Johan Gustavsson på UFO-Sveriges rapportcentral.

Försvarets radarsystem

Med hjälp av försvarets radarsystem, som registrerar alla objekt i luften ner till ett par hundra meter, har UFO-Sverige upptäckt två flygplan som skulle kunna vara det objekt paret såg. Men Johan Gustavsson är tveksam till att det skulle vara något av flygplanen.

– Det kräver en väldigt påtaglig misstolkningsfaktor från observatörerna och dessutom har det skett i form av två vittnen, säger Gustavsson.

Den ökande användningen av drönare har gjort dem till ett naturligt inslag i luften. De flyger väldigt lokalt och inte på höga höjder, men drönarna har ändå inte gett upphov till fler misstänkta ufo-observationer. De är snarare underrepresenterade i rapporterna från 2019.

– Det är fortfarande vanligare att folk tar fel på stjärnor, planeter, satelliter och flygplan, sådant som alltid har förkommit, säger Johan Gustavsson.

Efter att en rapport kommit in analyseras den av en så kallad fältundersökare som finns runt om i landet. Många ärenden avskrivs direkt eftersom nödvändig information saknas.

Fakta: UFO-Sverige

UFO-Sverige är en ideell organisation som bildades 1970. Ambitionen är bland annat att studera och arbeta med ufo-frågan utifrån ett objektivt, kritiskt granskande och vetenskapligt synsätt.

Rapportcentralen har sitt säte i det omfattande biblioteket Archives for the unexplained i Norrköping.

UFO-Sverige ordnar kurser och föredrag för medlemmarna, samt ger ut två publikationer, UFO-aktuellt och Rapportnytt. Organisation driver även podcasten UFO-Sveriges Radio.

Advertisement

Comments are closed.