Fjärran småplaneten Arrokoth kullkastar teori om planeternas uppkomst

February 13th, 2020 by mad_crille Leave a reply »

SEATTLE. Arrokoth, den mest avlägsna himlakropp som studerats på nära håll, visar att den tidigare dominerande teorin om hur planeterna uppkom inte stämmer

Nya data från solsystemets utkant visar att planeter byggs upp ihop lugnt och försiktigt, inte våldsamt och kaotiskt som astronomerna tidigare trodde.  

– Det här är ett paradigmskifte för planetvetenskapen. Resultaten är helt avgörande. Det är mycket spännande och väldigt viktigt, säger Alan Stern från Southwest Research Institute, vetenskaplig ledare för Nasas rymdsond New Horizons.

Rymdsonden Nu har sonden åkt vidare ut i Kuiperbältet, ett område med många små himlakroppar bortanför Neptunus.

På nyårsdagen 2019 passerade New Horizons småplaneten Arrokoth, den mest avlägsna himlakropp som undersökts på nära håll. Nya resultat från mötet med planeten presenterades vid en presskonferens på vetenskapskonferensen AAAS i Seattle på torsdagen.

Arrokoth, vars namn betyder himmel på den nordamerikanska Powhatanstammens språk, är bara 36 kilometer lång.

– Den är ungefär lika stor som Seattle, där vi är nu, säger Alan Stern.

Ute i Kuiperbältet är himlakropparna bevarade som de var i solsystemets barndom. Arrokoth består av två delar, eller lober, som hänger ihop.

– De rör bara lätt vid varandra, som om de kysser varandra, eller, om de vore rymdskepp, som om de dockar med varandra, säger William McKinnon vid Washington University, ledare för New Horizons team för geologi och geofysiska undersökningar.

Den etablerade teorin var länge att planeterna i solsystemet bildades av småsten och andra partiklar från olika håll som krockat och sammanfogats under kaotiska former och med hög hastighet. Men Arrokoth visar att det inte kan stämma. Småplanetens enhetliga färg och form visar att den skapats från två mindre himlakroppar som bildats i samma moln, och smält ihop med mycket låg hastighet.

– De två platta delarna är nästan perfekt linjerade med varandra. Det visar att de har gått i bana runt varandra mycket länge tills de till slut smälte ihop, säger John Spencer vid Southwest Research Institute.

Advertisement

Comments are closed.