Amerikanskt stridsflyg har störtat i Nordsjön

June 18th, 2020 by mad_crille Leave a reply »

Ett amerikanskt stridsflygplan av typen F-15 har störtat i Nordsjön, uppger USA:s flygvapen.

Uppdaterad)

Piloten som flög det amerikanska F-15-plan som tidigare under måndagen störtade i Nordsjön, utanför Englands östkust, har hittats död.

Det bekräftar USA:s flygvapen strax efter klockan 19 på måndagskvällen, svensk tid.

“Våra djupaste kondoleanser går till pilotens familj”, skriver den omkomnes flygförband på Twitter.

Stridsflygplanet, som lyfte från den brittiska flygbasen RAF Lakenheath i grevskapet Suffolk, var ute på ett träningsuppdrag när det kraschade omkring klockan 10.40 svensk tid.

Några timmar innan dödsbeskedet meddelades att brittisk kustbevakning lokaliserat vraket av stridsflygplanet, men inte hittat piloten. Arbetet med att bärga flygplanskroppen pågick på måndagskvällen fortfarande.

Planet, som lyfte från brittiska flygvapnets bas RAF Lakenheath, var ute på ett träningsuppdrag och kraschade omkring klockan 10.40 svensk tid utanför Englands kust, enligt uttalandet.

– Anledningen till kraschen är okänd i nuläget, och vi har bett brittisk räddningstjänst om stöd, säger Miranda T Simmons, kapten i det amerikanska flygvapnet.

Fakta:

F-15 är ett tvåmotorigt stridsflygplan utvecklat av Boeing som togs i bruk av det amerikanska flygvapnet 1979. Av de totalt 409 plan som tillverkats är 211 alltjämt i bruk.

I oktober 2014 kraschade ett F-15 som utgått från RAF Lakenheath, vars pilot lyckades skjuta ut sig med katapultstol, på ett fält. I januari samma år dog fyra militärer när en amerikansk helikopter störtade vid Englands ostkust.

Vid 14-tiden på eftermiddagen hade varken pilot eller plan återfunnits, trots sökinsatser, skriver RAF Lakenheath på Twitter.

F-15 Eagle är ett tvåmotorigt jaktplan beställt av det amerikanska flygvapnet och designat av McDonnel Douglas (som sedan 1997 är en del av Boeing).

Flygvapnet bestämde sig för McDonnel Douglas design 1967. 1972 flög planet för första gången och fyra år senare togs det i aktiv tjänst.

Planet har exporterats till Israel, Japan och Saudiarabien. Det byggdes ursprungligen för att ge användaren taktisk överlägsenhet i luften och har sedan dess producerats i flera olika modeller, både enkel- och dubbelsitsiga.

Planet som nu störtat i Nordsjön var av typen F-15C, en uppgraderad variant av den enkelsitsiga ursrprungsmodellen F-15A. F-15C kan bland annat kan bära mer bränsle och har högre startvikt.

Motortypen som används varierar mellan Pratt & Whitney F100-PW-100, 220 och 229.

År 2016 hade 175 stycken F-15-plan förstörts i krascher, men ingen av dem efter att ha förlorat en strid i luften.

Källor: Military.com och Wikipedia

Advertisement

Comments are closed.