Thai Airways tillbaka i Skandinavien – väljer Kastrup

June 10th, 2021 by mad_crille Leave a reply »
Thai Airways

Köpenhamn blir första destination i Skandinavien när Thai Airways återstartar en del av den interkontinentala trafiken den 2 juli. Första destination att öppna för utländska turister är Phuket och vid sidan av Kastrup börjar Thai flyga till Zürich, London, Paris och Frankfurt.


Flygningarna blir en slinga som går från Bangkok via Phuket till destinationen i Europa och samma slinga tillbaka. Till Köpenhamn och Frankfurt sätter Thai in en A350-900, till Zürich och Paris en B787-8 och till London en B777-300ER.

Det innebär att Arlanda fortsatt har ett mycket behärskat utbud av långlinjer, trots återstarten bland flygbolagen. I dagsläget är det tillbaka till det tidigare systemet där Kastrup var den samlande hubben i Skandinavien med matartrafik från Stockholm och Oslo. Det gäller till stor del flygbolagen som ingår i Star Alliance som väljer Köpenhamn i första skedet av återstarten, nu senast alltså Thai Airways och innan dess bland andra Singapore Airlines.

I dagsläget har Arlanda fyra interkontinentala linjer som upprätthållits i princip under hela pandemin:
Qatar till Doha, upp till 10 avgångar i veckan
Emirates till Dubai, fyra avgångar i veckan
Ethiopian till Addis Abeba, fyra avgångar i veckan
Air China till Beijing, två avgångar i veckanSamtliga fyra flygbolag räknar med att kunna utöka antalet frekvenser så snart marknaden tillåter. Närkontakt med utvecklingen på marknaden gäller också All Nippon Airways som vara klara med en linje från Tokyo till Stockholm när Covid-19 lamslog all flygtrafik.
– De står fortsatt fast vid att börja flyga på Stockholm men måste naturligtvis avvakta hur resandet utvecklas, säger Elisabeth Axtelius, chef för Aviation Business på Swedavia.
I väntan på att främst SAS ska återuppta trafiken till USA, Oslo hann före med en direktlinje till New York, är det på kort och medeldistans som ljusglimtarna vad gäller nya linjer finns att upptäcka. SAS startar drygt 40 linjer från Arlanda i sommar, följt av Norwegian med dryga 30 och så nykomlingen Ryanair som i höst tar ett första, stort steg in på Arlanda med 21 linjer.

Advertisement

Comments are closed.