Militär rymdfärja startade i natt

April 25th, 2010 by mad_crille Leave a reply »

Den obemannade militära rymdfärjan X-37B lättade för första gången från Cape Canaveral den 22:e april.

Nästan allt kring X-37B är hemligt. Vad den ska göra i omloppsbana, hur länge den ska stanna där och till och med vilka farkostens uppgifter kommer att vara i framtiden kontrolleras av sträng sekretess hos ägaren Air Force Space Command. Denna första uppskjutning antas vara ett test om den obemannade farkosten verkligen kan lösa sina basuppgifter i rymden, och framför allt om den sedan lyckas landa planenligt på Vandenberg Air Force Base i Kalifornien.

Det blir i så fall första gången USA lyckats landa en obemannad, återanvändbar farkost. Sovjetunionen klarade det med sin rymdskyttel Buran redan 1988.När X-37B når omloppsbana ska den först och främst lyckas fälla ut solfångare från sitt lastutrymme. Det är dessa som sköter strömförsörjningen under skyttelns arbetstid på upp till 270 dagar.Ett andra plan har beställts från tillverkaren Boeing. Det ska levereras redan under 2011.

Den militära rymdfärjan X-37B görs klar för uppskjutning.

Advertisement

Leave a Reply

You must be logged in to post a comment.