Rysslands största flygmuseum i Moskva

May 4th, 2010 by mad_crille Leave a reply »

Mi-12 (Helikopter) Världens största helikopter som kan ta en last på 30 000 kg upp till en höjd av 2900 m. Båda rotorerna har en diameter på 35 m och drivs av två D-25 VF Solovyov gasturbiner på 6500 hkr var. Max startvikt 105 ton och maxfart 250 km/h

Monino är ett av världens största flygmuseum och finns i Ryssland. Trots detta är det totalt okänt för de flesta av oss i väst. Museet är beläget 38 km från Moskva och väl värt ett besök.

Flygmuseet Monino startade 1958 och är det största i det forna Sovjetunionen. Flygmuseet öppnade för besökare 1960 och hade då 9585 besökare. Idag besöker mer än 150 000 besökare museet årligen och det blir fler och fler varje år. Från 1932 har det även funnits en fungerande flygbas intill för utbildning av militära piloter och den verksamheten fortsätter än idag. Den första chefen över flygmuseet var major Konstantin Petrovitj.

Museet visar hela den ryska flyghistorien och dess milstolpar fram till våra dagar. Idag rymmer museets samlingar mer än 170 flygplan, helikoptrar och segelflygplan, dessutom över 120 flygmotorer både konventionella och gasturbiner samt raketmotorer.
I samlingarna ryms också många modellflygplan, vapen, missiler, och raketer. En annan avdelning visar navigationsinstrument, uniformer, flaggor, böcker och fotografier.

Museet är unikt på grund av sin storlek då det täcker 20 hektar och framförallt visar flygplan från sovjettiden. Många är de konstruktioner som är okända för oss i väst och därför extra intressanta. Detta har många upptäckt och redan har delegationer från 91 länder besökt museet. Dessa delegationer har varit framförallt från USA, Storbritannien men också Tyskland, Frankrike, och de flesta finner museet både intressant och väl värt ett besök.

De flesta flygplanen är idag uppställda utomhus, och trots detta är de i mycket bra kondition och står på de däck som de landade på Monino med. Trots små bidrag från den ryska staten har man lyckats bevara museet till eftervärlden. En del bidrag till museets drift har dock på senare tid kommit från designbyråer som Tupolev, Ilyushin, Antonov, Mikoyan etc.

Fram till 90-talet var det nästintill omöjligt för civila att besöka museet och det var inte heller lätt att hitta. Fram till helt nyligen krävdes också förhandstillstånd för icke ryska medborgare om man ville besöka museet. Idag är det lättare och man fyller endast i en registreringsblankett och visar upp sitt pass.

Vill man ha en personlig guide går detta lätt att ordna. Inträdesavgiften är cirka 100 kronor för utländska medborgare och får anses vara billigt med tanke på alla de flygplan museet rymmer. Ryssar går in för ett betydligt lägre pris än utlänningar vilket är fallet på de flesta ryska museum.

Så har ni vägarna förbi så tveka inte att ta er ut till Monino det är väl värt besväret.

Museet är öppet varje dag utom söndagar och onsdagar från 9.30-17.00
Lördagar stänger museet 14.00

Tåg från Moskva till Monino avgår från Jaroslav-stationen i norra delen av Moskva och tar cirka en timme.

Mi-6 från 1957 kapabel att transportera 61 utrustade soldater eller 41 skadade. Maxhastighet 300 km/h upp till 4500 m höjd. Helikoptern satte världsrekord i hastighet 1961 för helikoptrar med 320 km/h. Kom till museet 1978.

Advertisement

Leave a Reply

You must be logged in to post a comment.