Jaktplan till salu

September 17th, 2010 by mad_crille Leave a reply »

Det gjorde stor succé på en flyguppvisning i Reno 2003 där det visade upp sin unika dubbeldeltavinge och sin snabba flykt. Planet sponsras av de lokala Sabbhandlarna i Sacramento i Kalifornien. Foto: Wolfe Aviation

Finnes: Toppfin J35 Draken -64.
Sökes: Köpare med tjock plånbok.

Det är en bit historia som jag har stående här. Det är synd och skam att hon ska stå på marken och samla damm, säger flygplansmäklaren Verlyn Wolfe i Stockton i Kalifornien om sin J35 Draken av 1964 års modell.

Ägaren till planet har försökt att sälja det i fem års tid.

Han började bjuda ut det för 499 000 dollar, motsvarande 3,5 miljoner kronor. Nu är priset nere i 175 000 dollar, motsvarande 1,2 miljoner kronor.

– Men det kommer nog att falla ytterligare säger Verlyn Wolfe i en intervju med  tidningen Recordnet.

Men vad hjälper det Verlyn Wolfe i Kalifornien.

Att hitta en köpare i Sverige är knappast troligt. Planet är registrerat i USA och att ta över det till Europa kräver helt nya tillstånd genom en ganska byråkratisk process.

Det silverfärgade planet renoverades till toppskick för tio år sedan och har varit med i flera flyguppvisningar i USA, bland annat i Reno Air Show 2003. Det finns en filmsnutt om detta på Youtube.

Den gick igenom en inspektion så sent som 2005 och är klart att flygas.

Det har sponsrats av de lokala Saabhandlarna i Sacramento i Kalifornien och har Saabs välkända logotype på stjärtfenan.

Men det är dyrt att hålla planet både i luften och på marken. Med efterbrännkammaren inkopplad drar det 400 liter i minuten.

Och på marken kostar det en slant också. Ägaren till planet har tvingats sälja både reservmotorn och andra reservdelar för att betala hangarräkningarna, rapporterar Recordnet.

Och för att över huvud taget få tillstånd att flyga planet måste piloten ha en fullgod pilotutbildning i jetplan plus specialutbildning på överljudsplan. Det handlar om över 1 000 utbildningstimmar.

Advertisement

Leave a Reply

You must be logged in to post a comment.