Fyrmotorigt elflyg på premiärtur

September 17th, 2010 by mad_crille Leave a reply »

EADS fyrmotoriga elflygplan Cri-Cri gjorde sin premiärflygning på torsdagen. På sikt ska det kunna akrobatflyga.

Klockan 11:12 på torsdagen lyfte Cri-Cri från Le Bourgetflygfältet utanför Paris. Det är världens första eldrivna fyrmotoriga akrobatflygplan.

Planet höll sig i luften i 7 minuter och betyget efter flygningen blev godkänt, en mjuk start, inga vibrationer och lätt att manövrera.

Testpiloten Didier Esteyne var mycket nöjd med hur tyst det var att flyga Cri-Cri, men han påpekar att man inte får testa akrobatflygning förrän planet har varit 5 timmar i luften och genomfört 15 landningar.

Även om man hos EADS inte tror på batteridrivna flygplan i större skala inom den närmaste framtiden hoppas men med projektet få mycket kunskap om eldrift i flygplan.

Flygplanskroppen har byggts av mycket lätta kompositmaterial som ska kompensera för batterivikten. Batterierna består av energitäta litium-jonbatterier.

Batterierna ger planet kapaciteten 30 minuters flygning i marchfarten 110 km/h, 15 minuter akrobatflygning i hastigheter upp mot 250 km/h och en stighastighet av 5,3 m/s.

Planet drivs av fyra borstlösa elmotorer med motroterande propellrar.

Projektet är ett av flera där den europeiska flygkoncernen testar alternativa drivtekniker och bränslen, exempelvis algbaserat biobränsle och elhybriddrift för helikoptrar.

Advertisement

Leave a Reply

You must be logged in to post a comment.