Thailands sex första Gripen framme

February 26th, 2011 by mad_crille Leave a reply »

De sex Gripen-planen överlämnas till Thailands flygvapen den 22 februari 2011

Vid en ceremoni i Thailand i går lämnade svenska FMV över Thailands sex första Jas 39 Gripen-plan till Thailand till landets kungliga flygvapen.

Gripenplanen landade igår tisdag på en militär flygbas norr om Bangkok. De hade då flugits från flygfältet Malmen i Linköping via Ungern, Kreta, Jordanien, Saudiarabien, Oman och Indien.

Stridsflygplanen är av den senaste C/D-modellen och de första sex av sammanlagt tolv som svenska staten, som part, ska leverera till Thailand. De lämnades över av Försvarets materielverk, FMV.

– Nu har vi helt enligt planen fullföljt FMV:s åtaganden från 2008 om leverans av ett komplett luftförsvarssystem. Nästa fas innebär fokus på att se till att Thailand kommer igång med att använda materielen. För den uppgiften finns svenska tekniker och piloter på plats i Thailand, säger Arne Héden, chef för FMV:s projekt Gripen Thailand i ett pressmeddelande.

Avtalet mellan svenska staten och Thailand skrevs 2008 och innefattar dessutom två stycken Saab 340-plan. Ett av planen är utrustat med spaningsradarn Erieye och ett är avsett för transport och utbildning.

I november 2010 skrev parterna under en ny överenskommelse som innebär att Thailand skaffar sig ytterligare sex Gripenplan liksom det svenska robot15-systemet och ytterligare ett Saab 340-plan, vilka ska levereras under 2012 och 2013. Dessutom lovar Sverige att överföra ”den modernaste tekniken inom avancerat militärflyg” till Thailand.

Advertisement

Leave a Reply

You must be logged in to post a comment.