Vätskeförbud på väg att hävas

March 2nd, 2011 by mad_crille Leave a reply »

Om två månader tänker EU börja häva sitt fem år långa förbud mot vätskor på flygplan. Men Arlandas ägare Swedavia vill, liksom sina europeiska kolleger, behålla förbudet.

Den 29 april tänker sig EU gradvis börja häva det fem år långa förbudet mot vätskor på flygplan.

Transferpassagerare som reser in EU kommer tillåtas att ta med sig flytande varor köpta på ett icke europeiskt flygbolag, eller en icke europeisk taxfreebutik, bara de är i särskilda förseglingsbara påsar.

Det nuvarande regelverket tillåter endast transfervaror ombord på EU-flyg om de kommer från USA, Kanada, Singapore eller Kroatien.

Men flygplatser i hela Europa vill behålla förbudet fram till 2013, då Bryssel lovat att slopa samtliga förbud mot vätskor. De anser inte teknologin anpassad för att klara en lättnad av regelverket. Arlandas ägare Swedavia ansluter sig till den gemensamma ståndpunkten.

”Vi stödjer våra europeiska flygplatskollegor. Förbudet bör finnas kvar. Tekniken är inte mogen för en förändring. Falsklarmsfrekvensen är för hög”, säger Swedavias säkerhetsdirektör Anders Lennerman.

”Samtidigt påverkar detta oss väldigt lite. Det här blir värre för de stora flygplatshubbarna i Europa som Charles de Gaulle, Schiphol, Heathrow och Frankfurt”, fortsätter Anders Lennerman.

EU-kommissionen verkar dock svårövertalad.  Passagerare är för frustrerade över att behöva kasta drycker, goda marmelader, tandkräm och dyra krämer när de går ombord på flygplan.

Swedavia anser sig vara väl förberedd inför skiftet den 29 april. Den statliga flygplatsägaren har köpt in ett femtontal nya detektorapparater av den italienska tillverkaren Ceia.

Transferpassagerare från ett tredje land kommer att tvingas ta ut de köpta produkterna ur taxfreepåsarna för särskild screening i den nya apparaten.

Och samtliga passagerare kommer fortsatt tvingas förvara egna medtagna flytande produkter i handbagaget i behållare om maximalt 1 deciliter och i genomskinliga plastpåsar.

Advertisement

Leave a Reply

You must be logged in to post a comment.