Distansarbetare hoppar över flygtornen

March 4th, 2011 by mad_crille Leave a reply »

Det påminner om ett vanligt flygledartorn, men istället för fönster har flygledaren stora bildskärmar runtomkring sig där hon eller han kan följa alla plan på flygplatsen. Det gör att flygledaren kan sitta långt från själva flygplatsen. Sundsvall/Örnsköldsvik blir först ut med den nya tekniken som är en del av omställningen av flygtrafiken i hela Europa

 

FRAMTIDENS LEDARE Behöver en flygledare verkligen vara på plats när flygplanet landar? Saab och Luftfartsverket tror inte det. Nu bygger de ett nytt system som gör det möjligt att leda planen i Örnsköldsvik från flygplatsen i Sundsvall.

 

Under finanskrisen när alla företag tvingades till stora besparingar framstod videokonferenser som ett bra alternativ till flyget. Nu har flygandet satt fart igen och den här gången är det istället flyget som tar hjälp av kameror, sensorer och datanät för att få ned kostnaderna och klara driften av flygplatser i glesbygd.

Tekniken är intressant även i mer tätbefolkade områden och har testats i Skåne. Men nu är det skarp drift som gäller. Det nya systemet har redan börjat byggas på flygplatsen i Örnsköldsvik och målet är att man ska vara i gång under 2013.

Då ska flygledarna sitta i ett rum på flygplatsen i Sundsvall och ha full kontroll över vad som sker i Örnsköldsvik. Till sin hjälp har de kameror och sensorer på flygplatsen i Örnsköldsvik som registrerar allt som händer.

Ett plan som kommer in för landning fångas upp av kamerorna och bilderna förs via ett datanät över till Sundsvall där flygledarna ser allt som händer på stora skärmar.

Skärmarna finns runtom där fönstren i flygledartornet brukar sitta och meningen är att det ska kännas som om man sitter i ett torn och ser ut över flygplatsen.

–Det här är ett paradigmskifte för oss. Arbetet i flygledartornen har varit väldigt traditionellt där man bara tagit små tekniksteg. Nu gör vi något helt nytt, säger Mikael Henriksson, ansvarig för de operativa delarna när LFV (Luftfartsverket) inför det nya systemet i Sundsvall/Örnsköldsvik.

Vinsten ligger bland annat i lägre kostnader. På en flygplats där man behöver bygga ett nytt flygledartorn blir prislappen bara en fjärdedel så stor om man istället väljer ett system med kameror och sensorer som sedan sköts från en annan plats.

En annan besparing ligger på personalsidan. Det innebär i värsta fall att folk kan bli av med jobbet. Men man kan också se det som att systemet gör det möjligt att fortsätta flyga till ställen som har så lite trafik att de normalt inte kan betala för verksamheten i ett vanligt flygledartorn.

Mikael Henriksson, som själv har arbetat med flygledning i 35 år, lyfter fram ytterligare en fördel: arbetsmiljön.

På små flygplatser kan det i dag vara en person åt gången som sköter flygledningen. Eftersom säkerhetskraven är höga får inga obehöriga vara där och det innebär att flygledaren kan få jobba ensam i fem–sex timmar.

–Det är väldigt tungt att arbeta på det sättet. Med det här systemet får vi dessutom betydligt bättre uppbackning om det skulle hända något, säger han.

Nu finns det fler fördelar än så. Eftersom man använder bildskärmar för att visa vad som händer på flygplatsen går det också att lägga till information direkt på skärmen.

Om det är disigt ute kan kamerorna förbättra sikten och så kan man lägga in markeringar som visar exakt var landningsbanorna ligger, trots att de i själva verket är dolda i diset. Och när flygplanet syns på skärmen kan flygledarna också få en markering som ger information om planet.

Det hela påminner mycket om hur det är för flygvapnets piloter som får mycket information, till exempel om andra plan, direkt på skärmen. Likheten med den militära sidan är ingen tillfällighet. Tekniken kommer från Saab som använt mycket av den i bland annat stridsflygplanet Jas Gripen.

Genom att införa ny teknik för flygledningen hoppas LFV och Saab också att hela det civila flygsystemet ska fungera bättre.

–Tillverkare som Airbus och Boeing har gjort fantastiska innovationer när det gäller flygplanen. Men flygledarna använder sin gamla teknik och därför kan man heller inte utnyttja allt det nya som finns inbyggt i flygplanen och få till en bättre samordning mellan plan och mark, säger Per Ahl, försäljningschef för flygledningssystem på Saab.

Teoretiskt skulle den här typen av system helt kunna ersätta flygledartornen. Men Per Fröberg tror att det dröjer länge. Tornen har trots allt fördelar som att flygledarna även kan se i djupled hur flygplanen rör sig.

För att få samma effekt i den digitala världen behöver man tredimensionella skärmar. Fast det är förstås inget märkvärdigt med tanke på hur mycket kraft teknikföretagen just nu satsar på att sälja in 3D-tv.

Advertisement

Leave a Reply

You must be logged in to post a comment.