Tekniken som Nasa önskar att de hade

March 6th, 2011 by mad_crille Leave a reply »

Antimateria som bränsle, laservapen och runda, flygande robotar. Här är tekniken som Nasa drömmer om.

Nasa ligger ofta bra till när det gäller att ta fram ny teknik. Men det finns saker som även rymdmyndigheten bara drömmer om. Nu har de presenterat sina förslag på teknik de kan tänkas utveckla de närmsta åren.

Tidningen New Scientist har listat några av önskemålen.

1. Raketer som drivs av antimateria.

När antimateria och materia möts uppstår oerhörda mängder energi, ypperligt för rymdfärder då massan skulle vara väldigt liten.

Detta användningsområde kräver dock mycket större mängder antimateria än vad som produceras i dag.

2. Laser som sätter fart på rymdfärjor.

Ju varmare raketmynningen blir, desto snabbare rusar raketen ut i rymden. Men att skjuta laserstrålar eller mikrovågor från jorden mot raketen är en annan metod för att värma bränslet till ännu högre temperaturer.

3. Flygande kamerarobot

Väl i rymden kan det vara bra med ett par extra ögon som vakar över expeditionen. Därför vill Nasa ta fram en robot som flyger fritt, till exempel runt Internationella Rymdstationen, ISS, och filmar på områden som är svåråtkomliga.

4. Rymddräktsporten

Genom att konstruera en kombinerad rymddräkt och utgång på månbilar skulle astronauter på ett smidigare sätt ta sig ut på månens yta. Rymddräkten sitter helt enkelt fast på utsidan av farkosten, med en öppning på ryggen som astronauten kliver in i, och när astronauten är i sin dräkt stängs öppningen.

5. Metalliskt väte

När väte utsätts för enormt tryck övergår det till fast form. Forskare vet inte om metalliskt väte skulle behålla sin fasta form även om trycket sänks. Men om så är fallet skulle det fungera utmärkt som bränsle eftersom vätet då är så koncentrerat.

6. Raketer som drivs av solen

Även denna metoden syftar till yttre hjälp för att värma raketens bränsle. Nu skulle solens värme helt enkelt användas och fokuseras på raketen med hjälp av speglar och linser.

Advertisement

Leave a Reply

You must be logged in to post a comment.