Rymdflygningar dröjer

March 7th, 2011 by mad_crille Leave a reply »

Det nya målet för att skicka iväg människor till rymden från Kiruna är att första resan ska avgå år 2016. Det är fyra år senare än vad som tidigare var planerat.

 

 

 

Karin Nilsdotter

‘I oktober var Karin Nilsdotter på plats vid Spaceport America när moderskeppet flög över och testade släppa ner rymdskepps-delen för landning. Återstår att testa raketmotorerna.

– Kiruna kommer att dröja några år. Det är helt avgörande hur det går med tekniken. Men vi hoppas på att det blir inom fem år, säger Karin Nilsdotter som leder ett EU-projekt för att etablera kommersiell rymdfart i Kiruna.

2016 är lite längre bort än 2012 som är det årtal som tidigare använts. Vad har förändrat tidsplanen?

– Det har varit en lågkonjunktur som påverkat investeringarna just i de här företagen. Det krävs stora investeringar i infrastruktur och teknikutveckling för att möjliggöra detta, säger Karin Nilsdotter.

Vi har nyligen rapporterat att rymdflygföretaget Virgin galactic fått en investerare från Förenade arabemiraten och att den första rymdbasen utanför USA kan hamna där istället för i Kiruna. Enligt Karin Nilsdotter är det goda nyheter.

– Det innebär att det investeras mer pengar för att utveckla den här nya tekniken som faktiskt kommer att möjliggöra rymdflygningarna, säger hon.

Samtidigt berättar hon att de fortfarande har en fantastiskt positiv dialog med Virgin galactic och att de är fortfarande mycket intresserade av att flyga från Sverige och Kiruna.

I väntan på rymdfärder är tanken att försöka utveckla en slags rymdturism på jorden.

– Det kan vara alltifrån interaktiva upplevelser till norrskensturer och tyngdlösa flygningar och så vidare. Det ska skapa arbetstillfällen i Kiruna och Norrbotten, säger Karin Nilsdotter.

Elva-miljoner-kronors-projektet kommer att ta slut vid årsskiftet. Målet med det är även att kunna sälja produkter.

– Vi kommer bland annat att skapa en Spaceport Sweden-kollektion som kommer att bestå både av kläder och av saker.

Speceport Sweden jobbar också för att försöka få flera operatörer än enbart Virgin galactic att välja Kiruna som bas för rymdturism.

– Det här är ny industri som är under utveckling. Det kommer att vara hård konkurrens. Men Kiruna har varit en rymdstad i 50 år. Vi har kompetens, vi har erfarenhet, infrastruktur och tjänster runt omkring. Så det här är på sätt och vis ett naturligt nästa steg för oss att ta, säger Karin Nilsdotter.

Advertisement

Leave a Reply

You must be logged in to post a comment.