Miljontals falska kretsar hos militären

May 29th, 2012 by mad_crille Leave a reply »

 

Förfalskade elektronikkretsar är ett stort problem för den amerikanska militären. Flygplan, helikoptrar och missiler finns bland de drabbade systemen. Marinhelikoptern SH 60B är ett exempel. Foto: U.S. Navy photo Joshua Wayne LeGrand

Mer än en miljon förfalskade elektronikkretsar har upptäcks hos den amerikanska militären. Flygplan, helikoptrar och missiler finns bland de drabbade systemen.

En kommitté i den amerikanska senaten har i ett års tid undersökt hur förfalskade elektronikkretsar nästlar sig in i militära system. Nu publiceras rapporten, och kommittén slår fast att problemet är utbrett.

Cirka 1 800 olika komponenter med misstänkta förfalskningar har upptäckts. Totalt innehåller de mer än en miljon falska kretsar. Och då har bara en del av leveransförsörjningen under 2009 och 2010 granskats.

Utredarna har följt över 100 av falsifikaten till källan och konstaterar att mer än 70 procent härrör från Kina. Många av fuskkomponenterna värms bort från importerat elektronikskrot. De putsas upp, förpackas, märks ibland om och säljs som nya. Men elektroniken kan ta stryk i hanteringen.

Här är några exempel på försvarsmaterial där misstänkta förfalskningar har upptäckts:

-Marinhelikoptern SH 60B. Falska kretsar i elektromagnetiska filter som behövs för ett så kallat flir-system för mörkerseende.

-Fraktflygplanet C-130J. Falska minneskretsar i en bildskärm som ger piloten viktig information, bland annat om bränsleförbrukning och varningsmeddelanden.

-Flygplanet P-8Q Poseidon. En falsk komponent i en modul för att upptäcka is på flygplanet, som är en modifierad version av passagerarplanet Boeing 737 avsett för marinen.

Fuskkretsarna innebär inte bara en säkerhetsrisk. De orsakar även stora kostnader när en upptäckt förfalskning ska ersättas, varnar kommittén. Rapporten avslöjar också att flera underleverantörer underlåtit att rapportera upptäckta förfalskningar till försvarsdepartementet.

I en artikel i februari beskriver Ny Teknik hur även svenska företag drabbats av förfalskade komponenter. Ett exempel är försvarskoncernen Saab där förfalskningar upptäcktes i sluttester av ett militärt radarsystem för några år sedan. Sedan dess har företaget stramat upp rutinerna för hur elektronik ska köpas.

________________________________________________________________________________

FAKTA Fyra sorters falska kretsar

Begagnade. Komponenterna värms bort från kretskort i skrotad elektronik. De fräschas upp, förpackas och säljs som nya.

Piratkopior. Bedragare tillverkar nya kretsar som liknar produkter från etablerade varumärken. Ibland är det tomma kapslar utan innehåll.

Felmärkningar. Komponenter märks om så att de liknar en dyrare version. De kan därmed se ut att ha mer kapacitet eller bättre tålighet mot värme och strålning till exempel.

Kasserade. Seriösa halvledartillverkare kasserar komponenter som inte håller måttet. De smugglas ut från fabriken och säljs som prima

Advertisement

Leave a Reply

You must be logged in to post a comment.