Beslut i Schweiz i dag: Ja till 22 nya Gripen E

November 14th, 2012 by mad_crille Leave a reply »

Regeringen i Schweiz föreslår landets parlament att köpa 22 nya Gripen-plan från Sverige för dryga 23 miljarder kronor. Affären väntas skapa 10 000 nya jobb men motköpsaffären är långtifrån färdig.

Vid ett möte i dag onsdag antog Schweiz regering, det så kallade Förbundsrådet, ett lagförslag om att anskaffa 22 plan av nästa generations Gripen eller super-jas för 3,126 schweizerfranc eller motsvarande dryga 23 miljarder svenska kronor.

Ytterligare ett steg på vägen mot Schweiz stora vapenköp är därmed avklarat. Samtidigt uppger landets försvarsdepartement i ett pressmeddelande att det samlade värdet av motköpsaffärerna ännu inte uppgår till 100 procent, som den svenska leverantören Saab och dess ägare utlovat.

Enligt departement värderas motköpsaffärerna i dagsläget till nära 2,5 miljarder schweizerfranc eller ungefär 18, 5 miljarder svenska kronor.

Uppgörelsen med Sverige väntas, enligt Schweiz regering, skapa 10 000 nya jobb i landet under en varaktig tid framöver. Därutöver väntas den dessutom stärka landets FoU-kompetens ifråga om nytt högteknologiskt kunnande, skriver man.

Lagförslaget kommer nu att skickas vidare till landets bägge parlament. Dessa ska enligt planerna behandla frågan i mars respektive juni nästa år. Det är också mycket möjligt att det kommer att hållas en folkomröstning i fråga om själva finansieringen av köpet 2013 eller 2014.

Det var i fjol höstas som Schweiz regering bestämde sig för att välja det svenska stridsflygplanet i konkurrens med flera andra europeiska flygplanstillverkare. De svenska planen ska ersätta Alplandets flotta av F-5 Tiger, som bedöms nå sin livslängd runt 2020.

Advertisement

Leave a Reply

You must be logged in to post a comment.