Bonds undervattensbil såld

September 15th, 2013 by mad_crille Leave a reply »

bondbil-468

 

Ubåtsversionen av James Bonds vita Lotus Esprit från filmen Älskade Spion, såldes på måndagen för 5,6 miljoner kronor.

 

“Bilen”, som är en fullt fungerande ubåt men som dock inte kan köras på väg, såldes på auktion för 500 000 pund, eller 5,6 miljoner kronor, till en anonym person som bjöd via telefon. Med avgifter blev priset totalt 616 000 pund eller motsvarande 6,3 miljoner kronor. Det rapporterar Sky News.

Bonds Lotus Esprit kallades också för Wet Nellie. Den användes i filmen Älskade Spion från 1977 och förekom i sex versioner i filmen, men bara en av dem hade byggts om till ubåt.

Ombyggnaden gjordes av Floridabaserade Perry Oceanographic och ska ha kostat över 100 000 dollar eller omkring 650 000 kronor, rapporterar The Telegraph.

Under vatten drivs ubåtsbilen av fyra propellrar, i sin tur drivna av elmotorer vars batterier ligger i vattentäta behållare. Bilen i sig är dock inte vattentät utan kördes under filminspelningen av en förare i dykardräkt. Bubblorna som i filmen sipprar ut från bilen kom enligt The Telegraph från Alka-Seltzer-tabletter, och alltså inte bara från dykaren.

Bilen har fyra fenor på sidorna som vrids mekaniskt av föraren, och har en vändradie under vatten på omkring sju meter. Mekaniska öppningar finns för en missilramp i framändan, ett rökutsläpp bak samt en minlucka undertill. Stigning och dykning regleras med ballasttankar.

I samband med filmens premiär 1977 visades bilen upp på bilutställningar och transporterades sedan till Long Island vid New York, där den ställdes upp i ett slutet förvaringsutrymme. När hyran för utrymmet inte hade betalts i tid 1989 såldes innehållet i det stängda utrymmet på auktion, i blindo. Ett lokalt par som ropade in innehållet ska ha blivit förvånat när den berömda ubåtsbilen visade sig finnas där.

Här är avsnittet ur filmen där bilen används – en biljakt som övergår i ubåtsjakt när Bond dyker ner med bilen i havet. Inspelningen gjordes i Italien:

 

Advertisement

Leave a Reply

You must be logged in to post a comment.