June 5th, 2016 by mad_crille Leave a reply »

image

Den europeiska luftfartsmyndigheten EASA har utfärdat flygförbud för två modeller av helikoptertypen Super Puma, efter den svåra kraschen i Norge.

 

Den norska haverikommission som utreder olyckan i slutet av april har i en preliminär rapport kommit fram till att en utmattningsspricka i växellådan kan ha orsakat olyckan. Helikoptern störtade på väg från en oljeplattform utanför Bergen och alla 13 ombord omkom.

Strax efter händelsen togs helikoptertypen ur passagerartrafik i Norge och Storbritannien, men nu får den inte heller användas för sök- och räddningsuppdrag i Norge, enligt beslutet.
På torsdagen beslöt EASA att helikoptertypen ska tas ur trafik i hela Europa för inspektioner och nödvändiga reparationer. Enligt tillverkaren Airbus finns runt 179 helikoptrar av samma modell som olyckshelikoptern i Norge i trafik. Beslutet om flygstopp gäller även en tidigare modell.

EASA:s medlemsländer är EU samt Schweiz, Norge, Island och Liechtenstein.

Norska Luftfartstilsynet påpekar att händelsen fortfarande är under utredning och att någon slutgiltig orsak ännu inte är fastslagen.

Advertisement

Comments are closed.