Flygbro ska rädda hem människor från influensan i Kina

January 30th, 2020 by mad_crille Leave a reply »

Allt fler flygbolag stänger trafiken till Kina. Samtidigt flygs en rad specialcharter från olika länder för att hämta hem det egna landets medborgare. Tyska Luftwaffe är just nu på väg till staden Wuhan.

Listan över flygbolag som ställer in flygningar till Kina blir allt längre med British Airways som en av de senaste i raden. Innan dess har bland andra Korean Air, Asiana, EVA Air, Lion Air, Air India och Roayal Air Maroc ställt in trafiken till olika kinesiska destinationer.
I skrivande stund har SAS ännu inte fattat något besked om att stoppa trafiken till de tre destinationerna, Hong Kong, Shanghai och Beijing.- Vi följer hela tiden utvecklingen noga där arbetsgruppen här hos oss följer de rekommendationer som bland andra WHO, IATA, EASA och olika andra myndigheter ger ut. De löpande besluten är hela tiden sammanvägda av de olika källorna och naturligtvis är säkerheten för passagerare och besättning en avgörande faktor, säger Presschefen Freja Annamatz till Flygtorget.
I takt med det minskande antalet reguljära linjer till och från Kina har allt fler länder nu börjat planera för att skicka in specialchartrade flygningar för att hämta det egna landets medborgare. Det gäller i första hand till staden Wuhan, där Coronasmittan av allt att döma har sitt ursprung.
I början av veckan lättade en B747-400 från fraktbolaget Kalitta Air därifrån med 240 stolar i lastutrymmet, fyllda till sista plats. Den var chartrad av amerikanska State Department och när maskinen landade i Anchorage genomgick alla passagerare medicinsk undersökning innan maskinen fortsatte till Kalifornien.
Lågkostnadsbolaget Scoot har redan flugit ett par specialflygningar mellan Singapore och Wuhan och genomför idag och i morgon ytterligare två rundor. Liknande åtgärder har andra flygbolag i Asen genomfört medan andra står stand-by för att kunna genomföra flygningar med kort varsel.
I Europa är det hittills Tyskland som fattat beslut om evakueringsflygningar. I går flög en av Luftwaffes A310-maskiner till Wuhan där det redan väntar en tysk besättning som ska flyga maskinen hem igen i kväll med uppskattningsvis 90 personer ombord.
Samtidigt byggs karantäner upp för att ta hand om passagerarna när de kommer till hemlandet. I Frankrike, som ännu inte skickat några specialflighter till Kina, har man redan bestämt att om och när det görs ska samtliga passagerare sättas i karantän i 14 dagar.

Advertisement

Comments are closed.