COVID-19-UPPDATERING 17 APRIL

April 17th, 2020 by mad_crille Leave a reply »

Antalet rörelser på Arlanda har sjunkit kraftigt och motsvarar just nu endast tre procent av den ordinarie trafiken. IATA har kommit med en ny dyster prognos där flygbolagens intäkter för 2020 hyvlas rejält, men samtidigt ser American Airlines att bokningarna för flygningar under senare delen av året nu ökar.

Uppdatering kring COVID-19 coronavirusets påverkan på flygbranschen den 17 april.

  • IATA säger att flygbolagens intäkter under 2020 kan komma att minska med 55 procent. Det är en ökning från tidigare prognoser i mars då endast 44 procent av intäkterna prognostiserades att försvinna. Effekterna av coronakrisen på det globala BNP förväntas nu också bli dubbelt så stora jämfört med finanskrisen 2008-2009 uppger IATA. Enbart den globala nedgången som syntes innan coronakrisen skulle innebära ett fall på åtta procent av intäkter för flygbolagen.
  • Antalet rörelser på Arlanda flygplats har släpat efter passagerarutvecklingen då flygbolagen under en tid fortsatte att flyga men med mycket få resenärer ombord. Nu syns dock även coronakrisen på antalet starter och landningar på landets största flygplats. Antalet starter och landningar är idag cirka tre procent av vad de normalt är. Just nu är det ett 20-tal starter och landningar på Arlanda dagligen jämfört med normalt 600.
  • Samtidigt som IATA och flera flygbolag spår en långsam återgång av flygtrafiken efter coronakrisen så tror Ryanairs VD Michael O´Leary på en snabb återhämtning för flygresor. Det största problemet tror O´Leary istället kommer att vara ett stort priskrig bland flygbolagen där traditionella flygbolag som nu behöver statsstöd kommer att få det tufft enligt VD:n på det irländska lågprisflygbolaget.

”Många människor i norra Europa har suttit instängda i sina hem. De kommer att vilja åka på semester innan barnen börjar skola igen så länge de kan göra det på ett relativt säker sätt”, säger Michael O´Leary till Reuters.

  • American Airlines börjar nu se att antalet bokningar ökar igen. Enligt bolagets VD, Doug Parker, så är det bokningar på flygningar utanför de kommande 90 dagarna som man nu kan skönja en positiv trend. American Airlines noterar också att affärsresandet har börjat boka och efterfråga resor för årets fjärde kvartal. Det är dock nåt som inte pågår under årets andra eller tredje kvartal.
  • I ett videomeddelande berättar Airbus VD Guillaume Faury att flygplanstillverkaren fått många förfrågningar från flygbolag gällande att skjuta fram leveranser av flygplan. Faury säger att Airbus diskuterar det hela från fall till fall och flygplan för flygplan för att komma fram till lösningar.
  • Den tjeckiska regeringen vill förstatliga CSA Czech Airlines och kommer att skapa en analys över strategiskt viktiga bolag för Tjeckien där CSA ingår. Landets finansminister, Alena Schillerova, medger dock att det kan uppstå problem med att förstatliga CSA på grund av ett utländskt minoritetsägande i SmartWings Group som äger CSA.
Advertisement

Comments are closed.