Gripenplanen framme på Sicilien

April 3rd, 2011 by mad_crille Leave a reply »

De tre första av totalt åtta svenska Gripenplan har landat på en bas på Sicilien och är nu under Natobefäl. I mitten av nästa vecka kan de finnas i luftrummet över Libyen.

På lördagseftermiddagen landade de tre första Gripenflygplanen på Sigonella-basen på Sicilien.

– Vi har flugit via en bas i Ungern och mellanlandat där och sedan fortsatt till Sicilien, säger Anders Silwer, flygvapeninspektören, till TT.

 

Planen tankades vid mellanlandningen. Samtidigt flög också regeringsplanet, en Gulfstream, till Sigonella med tekniker och bevakningspersonal.

De övriga fem Gripenplanen flyger ner till Sicilien på söndagen från F 17 i Kallinge.

Då för även fyra Herculesflygplan ner utrustning. De återvänder sedan till Sverige för att i början av nästa vecka flyga ner mer utrustning. Det Hercules som ska användas för lufttankning flyger ner på måndagen, enligt Silwer.

Han säger att det i dagsläget ser ut som att två svenska flygofficerare vardera ska placeras på tre staber och stridsledningscentraler – i Neapel och utanför Venedig i Italien samt i Izmir i Turkiet.

Försvaret analyserar nu vilka av Natos insatsregler de svenska piloterna ska följa. De ska sedan utbildas på reglerna innan de börjar flyga i området.

När kan de finnas i libyskt luftrum?

– Onsdag är det tidigaste enligt den nuvarande bedömningen. Det är mer en fråga om när vår personal kommer in i Natos ledningssystem där de kan berätta om vad planen kan och får tillbaka en order med ett uppdrag, svarar Silwer.

Nio av de tio piloter som deltar i insatsen har valt att vara anonyma under uppdraget.

– Det är ett sätt för piloterna och deras familjer att få vara i fred från medierna, säger Johan Svetoft, chef på F 17 i Kallinge, till Sveriges Radio Blekinge.

Kritik har kommit om att Gripenplanen bara får attackera fientliga stridsflygplan, i ett läge där Khaddafis flygvapen redan ska vara utslaget, och bara i självförsvar får besvara eld från ett luftvärn som också är utslaget eller kraftigt decimerat.

Men statsminister Fredrik Reinfeldt pekar på att han som statsminister behövde bred majoritet i riksdagen och att Socialdemokraterna satte den begränsningen för att stödja insatsen.

– Då fick jag liksom hålla tillbaka dem inom Moderaterna och andra allianspartier som hade tyckt att också Sverige borde ta på sig mer offensiva delar, säger han.

Reinfeldt vill inte lufta sin egen personliga åsikt i frågan utan säger att det breda stödet var överordnat. Han pekar också på att flygförbudszonen måste övervakas och att stridsinsatser kan komma att ske.

– Det kan dessutom finnas, som sagt, luftvärnsförmåga fortsatt, och det spelar roll i sammanhanget.

Vidare pekar Reinfeldt på att Gripenplanen ska verka i en Natoledd insats där många länder och olika militära förmågor ingår.

– Det är inget nytt för Nato att det i en grupp av länder kommer länder med olika typer av restriktioner.

Advertisement

Leave a Reply

You must be logged in to post a comment.