Se när drönaren kolliderar med en flygplansvinge

October 14th, 2018 by mad_crille Leave a reply »

Här kolliderar en drönare med en flygplansvinge. ”Du kommer inte att överleva”, säger kollisionsfysikern Kevin Poormon.

 

Vad händer om en drönare kolliderar med ett flygplan? Det är av förklarliga skäl inte helt enkelt att testa, annat än i simulationer. Såvida man inte heter Kevin Poormon och har en luftkanon till sitt förfogande.

Kevin Poormon arbetar med kollisionsfysik vid Dayton-universitetets forskningscenter i delstaten Ohio. Han laddade en av forskningscentrets luftkanoner med en drönare av typen DJI Phantom 2. Sedan sköt han den mot en vinge från ett Mooney M20-plan. Drönaren kolliderade med vingen i 383 kilometer i timmen: en uppskattad kombinerad hastighet av en drönares fart och ett plan som är på väg att landa.

 

Delar av vingen slets sönder och drönaren penetrerade vingen så djupt att ett bärande element tog skada.

– Hela flygplanets vikt vilar på de bärande elementen. Om det bärande elementet skadas tillräckligt mycket på den sidan så kommer du inte att överleva. Flygplanet skulle krascha, säger Kevin Poormon, till tidskriften Wired.

Poormon vet förmodligen vad han pratar om: han har mångårig erfarenhet av studera vad som händer när fåglar kolliderar med luftfarkoster.

En DJI Phantom 2 väger strax under ett kilo så Kevin Poormon lät också avlossa ett geléaktigt material, som sägs kunna motsvara en fågel, med ungefär samma vikt.

– Fågeln orsakade till synes mer skada längs vingens kant, men Phantom-drönaren gick djupare. Fågeln skadade inte det bärande elementet.

På forskningscentret anser man nu att det behövs fler liknande tester, i takt med att drönarna blir allt fler i luftrummet.

– Vi vill hjälpa de som jobbar inom luftfart och drönarindustrin att förstå farorna som till och med drönare avsedda för konsumentbruk innebär. Innan något allvarligt händer, säger Kevin Poormon, till universitetets hemsida.

På centret har man tillgång till flera luftkanoner, som kan avfyra objekt i hastigheter upp till 36000 kilometer i timmen

Advertisement

Comments are closed.