Gripenanhängare kastar nytt bränsle i Brassebrasan

April 14th, 2010 by mad_crille Leave a reply »

Nu har den brasilianska regeringen blivit polisanmäld för ekonomiskt slöseri i den stora flygvapenaffären där svenska Gripen konkurrerar med franska Rafale och amerikanska F-18 Super-Hornet.

Enligt nyhetsbyrån AFP överväger nu åklagarmyndigheten huruvida man ska gå vidare med en anmälan från en privatperson om att den brasilanska regeringen slösar med skattepengar genom att favorisera det franska planet framför det svenska.

Anklagelser om slöseri med skattepengar har tidigare riktats från industriförbundet i Sao Paolo, som i vintras publicerade ”ett öppet brev till nationen” där man uppmanade regeringen att tänka sig för två gånger i stridsplanaffären.

Det är sedan tidigare känt att det brasilianska flygvapnet förordar svenska Gripen.

Den utvärdering som flygvapnet gjort visar att Gripen dels är mycket billigare i inköp än Rafale, dels är mycket enklare och billigare att underhålla.

Men Brasiliens president Lula da Silva och försvarsministern Nelsom Jobim har tydligt signalerat att de föredrar att göra affärer med Frankrike.

Nelson Jobim sade på en presskonferens i onsdags att det inte bara handlar om pengar.

– Det är ett val där regeringen också lägger in strategiska långsiktiga kriterier, sade Nelson Jobim enligt AFP.

Nyligen tecknade Brasilien ett avtal med Frankrike om köp av 50 stridshelikoptrar och fem ubåtar.

För Frankrikes del är en flygplansaffär med Brasilien strategiskt mycket värdefull eftersom det skulle bli den första exportordern någonsin för Rafale, det avancerade stridsflygplanet som tillverkas av Dassault.

Den 14 april ska försvarsministern lämna över sin rekommendation i flygplansaffären till president Lula och i mitten av maj väntas ett besked komma. Det har också förekommit uppgifter om att presidenten lämnar besked först i juni.

Advertisement

Leave a Reply

You must be logged in to post a comment.