Archive for the ‘Bilar’ category

Bonds undervattensbil såld

September 15th, 2013

bondbil-468

 

Ubåtsversionen av James Bonds vita Lotus Esprit från filmen Älskade Spion, såldes på måndagen för 5,6 miljoner kronor.

 

“Bilen”, som är en fullt fungerande ubåt men som dock inte kan köras på väg, såldes på auktion för 500 000 pund, eller 5,6 miljoner kronor, till en anonym person som bjöd via telefon. Med avgifter blev priset totalt 616 000 pund eller motsvarande 6,3 miljoner kronor. Det rapporterar Sky News.

Bonds Lotus Esprit kallades också för Wet Nellie. Den användes i filmen Älskade Spion från 1977 och förekom i sex versioner i filmen, men bara en av dem hade byggts om till ubåt.

Ombyggnaden gjordes av Floridabaserade Perry Oceanographic och ska ha kostat över 100 000 dollar eller omkring 650 000 kronor, rapporterar The Telegraph.

Under vatten drivs ubåtsbilen av fyra propellrar, i sin tur drivna av elmotorer vars batterier ligger i vattentäta behållare. Bilen i sig är dock inte vattentät utan kördes under filminspelningen av en förare i dykardräkt. Bubblorna som i filmen sipprar ut från bilen kom enligt The Telegraph från Alka-Seltzer-tabletter, och alltså inte bara från dykaren.

Bilen har fyra fenor på sidorna som vrids mekaniskt av föraren, och har en vändradie under vatten på omkring sju meter. Mekaniska öppningar finns för en missilramp i framändan, ett rökutsläpp bak samt en minlucka undertill. Stigning och dykning regleras med ballasttankar.

I samband med filmens premiär 1977 visades bilen upp på bilutställningar och transporterades sedan till Long Island vid New York, där den ställdes upp i ett slutet förvaringsutrymme. När hyran för utrymmet inte hade betalts i tid 1989 såldes innehållet i det stängda utrymmet på auktion, i blindo. Ett lokalt par som ropade in innehållet ska ha blivit förvånat när den berömda ubåtsbilen visade sig finnas där.

Här är avsnittet ur filmen där bilen används – en biljakt som övergår i ubåtsjakt när Bond dyker ner med bilen i havet. Inspelningen gjordes i Italien:

 

Här sätter superbilen nytt världsrekord

January 25th, 2013

 

 

Koenigsegg är slagen! Hennessey Venom GT är ny världsrekordinnehavare på att accelerera från 0 till 300 km/h. 13,63 sekunder lyder den nya tiden.

Förra månaden fick vi se när amerikanska supersportbilen Hennessey Venom GT avverkade 0-370 km/h på 19,96 sekunder. Snabbare än vad både Koenigsegg Agera R och Bugatti Veyron Super Sport klarar av.

Nu är det dags igen. Den 10 januari gav sig Hennessey återigen ut med sin Lotus Exige-baserade till Ellington Airport i Houston, Texas. Med föraren John Kiewicz bakom ratten skulle det sättas världsrekord 0-300 km/h. Innehavare av världsrekordet har Koenigsegg Agera R varit sedan 2011 då den svenska supersportbilen fixade sprinten på 14,53 sekunder.

1 262 hästkrafter

Som vi kan se i filmen via länken nedan genomförde 1 262 hästkrafter starka Venom GT två sprintar. Den första, i medvind, resulterade i tiden 13,18 sekunder. Andra, som gick åt andra hållet och därmed i motvind, gav tiden 14,08 sekunder. I och med att det handlar om officiellt världsrekord enligt Guinness World Record gör man just två försök och medelvärdet blir den officiella tiden. Medelvärdet för Venom GT landade alltså på 13,63 sekunder. Nytt världsrekord med nio tiondelars marginal till det tidigare rekordet satt av Koenigsegg Agera R. Världsrekordet gäller för tvåsitsiga serieproducerade bilar.

venomGT

Satsar ännu högre

Men Hennessey är inte nöjda med detta. Nu ska de sätta tänderna i vidareutvecklingen av bilen som ska bli Venom GT2. Effekten i den 7,0 liter stora dubbelturbo-V8:an ska då boostas upp till 1 500 hästkrafter samtidigt som viss karosskonstruktion görs om. Venom GT2 ska bara byggas i sju exemplar och kosta motsvarande drygt åtta miljoner kronor. Lansering mot slutet av 2013.

 

 

 

56-åring fick nycklar till Batmobil

January 22nd, 2013

 En 56-årig man som gillat Batman och Robin i hela sitt liv ropade på lördagen in originalet av Batmobilen på en auktion i Arizona i sydvästra USA.

Batmobilen som auktionerades ut användes i tv-serien Batman som sändes under perioden 1966–1968 med Adam West och Burt Ward i huvudrollerna. Rick Champagne som till vardags driver ett logistikföretag i Phoenix blev den som vann budgivningen.

– Jag gillade verkligen Batman när jag växte upp och jag kom hit med målsättningen att köpa bilen. Och mycket riktigt var det det jag gjorde. Det är en dröm som gått i uppfyllelse, säger Rick Champagne till nyhetsbyrån Reuters.