Archive for the ‘Uncategorized’ category

Bolagen som vann 5g-auktionerna

January 19th, 2021

Efter en dags auktion och fyra budrundor är auktionen om det svenska 5G-nätet nu avslutad.Det blir storbolag rakt över som ska driva de nya mobilnäten.De fyra vinnarna är Hi3G (Tre), Net4mobility (Tele2 och Telenor) Telia och Teracom.

Den försenade auktionen hölls i skuggan av att kinesiska Huawei och ZTE båda portades från auktionen.Budgivare vann tillstånd i två frekvensband. Den totala auktionslikviden uppgick till 2.317.000.006 kronor (drygt 2,3 miljarder), pengar som nu tillfaller statskassan. Detta meddelade Post- och telestyrelsen (PTS) strax efter klockan 17 när auktionen avslutats på tisdagen.

Hi3G Access, Net4Mobility och Telia Sverige vann alla i 3,5 GHz-banden. Bolaget Teracom vann i sin tur hela 2,3 GHz-bandet.

”I och med att dessa frekvenser nu tilldelats finns förutsättningar för att stärka kapaciteten för mobila bredbandstjänster och för utveckling av sakernas internet i Sverige. Tilldelningen kommer att vara central för den svenska 5G-utvecklingen”, säger PTS:s generaldirektör Dan Sjöblom i ett pressmeddelande.

PTS kommer inom de närmaste dagarna att fatta alla tilldelningsbeslut.Upptakten till auktionen har varit allt annat än lugn.

Försäljningen av det svenska 5g-nätet har skapat rubriker då de två kinesiska jättarna Huawei och ZTE portats från försäljningen. Detta trots att bolagen tillsammans står för nästan en fjärdedel av alla bredbandsuppkopplingar som täcks av Svenska stadsnätsföreningen.

Beslutet att stänga ute de kinesiska bolagen fattades av PTS i oktober i fjol, med hänvisning till att Säpo anser att Hauwei riskerar att skada Sveriges säkerhet.

PTS beslut landade inte i god jord hos Huawei som begärde att förvaltningsrätten i Stockholm skulle inhibera – tills vidare stoppa verkställigheten av beslutet – vilket domstolen också gjorde.

Men nästa instans, kammarrätten, upphävde denna dom och Huawei portades därmed igen. Och så, i förra veckan, blev det ett nytt bakslag för Huawei i Högsta förvaltningsdomstolen – och en andra smocka i förvaltningsrätten i Stockholm.

Domstolens beslut innebar att kammarrättens tidigare dom fortsatt gällde, nämligen att PTS beslut att stänga ute Huawei från den svenska 5G-marknaden gällde tills vidare och att PTS gavs grönt ljus för att genomföra 5G-auktionen.

Beslutet att utestänga dem från auktionen innebär även att nyinstallation och implementering av viktiga funktioner för radioanvändning i frekvensbanden inte får genomföras med deras produkter, och att i de fall där de redan är leverantör måste tas bort från systemet senast den 1 januari 2025.

Nu har Virgin Orbit nått rymden

January 18th, 2021

Den brittiske miljardären Richard Bransons rymdprojekt Virgin Orbit har för första gången lämnat jordens atmosfär.

På 1,2 mils höjd släpptes den 21 meter långa rymdraketen LauncherOne från ett specialbyggt Boeing-flygplan och for vidare av egen kraft genom atmosfären.

Där är det tänkt att den ska placera tio mindre satelliter i omloppsbana runt jorden, på uppdrag av USA:s rymdstyrelse Nasa – vilket enligt Virgin nu skett.

Det lyckade försöket kan sätta Virgin i förarsätet när efterfrågan på mindre satellituppskjutningar ökar.

På Twitter skriver företaget: “Our favorite rocket is orbiting our favorite planet! No sweeter feeling”. Alltså typ: “Vår favoritraket kretsar runt vår favoritplanet! Det finns ingen skönare känsla”.

Tusentals flygplan har parkerats i öknar för att inte bli skrot

May 9th, 2020

Runt 17.000 flygplan lagras världen över när ingen längre flyger. Många plan står parkerade i öknar och ingen vet när de kan komma till användning igen. 

När de väl ska tas i trafik kommer nästa flaskhals: piloterna har hunnit bli ringrostiga. Det kan då ta ytterligare flera månader innan flygtrafiken kommer i gång normalt, enligt flygexperten Hans Kjäll.

Sedan flygtrafiken i det närmaste kollapsat världen över har flygbolagen fått ett huvudbry: vad göra med alla ”vingklippta” plan?

Från Australien rapporterar tidskriften Traveller att Singapore Airlines nu flugit ner några av sina största maskiner till Simpsonöknen.

Fyra jumbojetplan av typen Airbus A-380 och tre Boeing 777 står nu parkerade nos mot stjärt på Apas, en jättelik förvaringsanläggning för flygplan utanför Alice Springs. Singapore Airlines har dragit ner sin kapacitet med 96 procent. Bara 10 av flottans 200 plan är för närvarande i trafik.

Även andra bolag har flugit sina tomma plan till det inre av Australien. Nu finns flygmaskiner från hela världen till ett värde av 50 miljarder kronor på uppställningsplatsen, enligt Traveller.

Redan före coronapandemin stod många plan av typen Boeing 737 Max parkerade på Apas. Den modellen har belagts med flygförbud sedan ett tekniskt problem orsakat två svåra olyckor. 

Nu under pandemin siktar Apas på att ha kapacitet för 100 plan.

Det finns hundratals uppställningsplatser för flygplan i världen. De är inte sällan förlagda till öknar, eftersom det torra klimatet bevarar flygplanskropparna i god kondition.

– Man vill gärna parkera där det är torrt. Man vill inte ha in fukt och mögel i kablage och trånga utrymmen, säger flygsäkerhetsanalytikern Hans Kjäll.

Temperaturvariationerna har däremot inte så stor betydelse

De största uppställningsplatserna ligger i USA: Victorville i Kalifornien och Roswell i New Mexico. På vartdera stället står nu ungefär 400 plan parkerade, varav minst hälften på grund av coronapandemin.


Bland annat SAS har många av sina overksamma plan uppställda i USA, enligt Kjäll.

För den lilla staden Roswell har situationen blivit en ekonomisk bonus, eftersom förvaringen kostar bolagen en daglig avgift. 

Normalt är ett huvudsyfte med dessa väldiga långtidsparkeringar att mellanlagra utrangerade plan som ska demonteras – vissa delar återvinns, andra blir skrot. Därför kallas de ibland flygplanskyrkogårdar.

Men nu fylls de alltså med fullt fungerande plan på grund av ett virus.

Redan i början av april rapporterade Internationella flygorganisationen Iata att över 10.000 plan stod still, och den 21 april var siffran uppe i 17.000, enligt konsult- och analysföretaget Cirium. Det motsvarar 64 procent av världens flygplansflotta.

Planen kan inte stå där hur länge som helst. Om man är duktig med det löpande underhållet kan man ha dem lagrade i ett par år som mest, enligt Hans Kjäll.

– Sedan är de skrot.

Det är dessutom gigantiska ekonomiska värden som just nu dunstar:

En Boeing 737 kostar omkring en miljard kronor plus många miljoner årligen i underhåll. För att tjäna pengar med de pressade biljettpriser som rått har bolagen varit tvungna att ha maskinerna i luften i princip konstant.

När väl restriktionerna börjar släppa är det inte så enkelt som att bara dra i gång motorerna och börja flyga igen. Först behöver planen genomgå en större kontroll och service, en så kallad c-check.

Men den verkliga flaskhalsen är piloterna, som hunnit bli ringrostiga.

– Deras behörighet förfaller om de inte genomgår simulatorövningar. Det är brist på simulatorer och på instruktörer. Ju längre tiden går, desto längre tid tar det att få i gång trafiken sedan.

Det handlar om flera månaders fördröjning. Om samhället börjar öppna i oktober-november kommer flygtrafiken inte i gång på ett någorlunda normalt vis förrän i februari-mars nästa år, tror Hans Kjäll.

18 rotorer lyfter volocoptern

August 27th, 2012

18 elmotorer håller en ny typ av helikopter med två personer ombord i luften en timme.

Elhelikoptern utvecklas av det tyska företaget E-Volo, som kallar flygfarkosten för Volocopter. Den lyfter med hjälp av 18 elmotorer.

Ackumulatorerna har laddning för en timmes flygtid. E-Volo uppskattar att energikostnaden för en timmes flygning stannar under 100 kr.

Volocoptern väger 450 kg. Den kan stiga till 2000 meters höjd och färdas i en hastighet på max 100 km/h.

Farkosten kan lätt plockas isär för transport på väg eller för placering i garage.

Tack vare den stora mängden motorer är säkerheten hög, menar E-Volvo. Skulle hela elsystemet slås ut kan Volvocoptern segla mot marken med hjälp av fallskärm.

Vid institutet för tillämpad forskning på högskolan i Karlsruhe ska nu styr- och reglertekniken för de 18 rotorerna utvecklas. Mängder av sensorer är kopplade till pilotens manöverspak.

Hela projektet har nyligen beviljats närmare 20 miljoner kronor under tre år av tyska ministeriet för näringsliv och teknik.

Här är svenska skeppet som ska krossa piraterna i Somalia

July 8th, 2012

HMS Carlscrona. Foto: Försvarsmakten

Försvarsmaktens örologsfartyg är redo att åka till Somalia och bekämpa pirateri, erfar Rapport. Skeppet är självförsörjande och är utrustat med flera lätta kulsprutor.

 

Sveriges försvarsmakt är redo att skicka örlogsfartyget HMS Carlscrona till Adenviken, erfar Rapport.

Området ligger utanför Somalias kust och har sedan flera år hög pirataktivitet.

Regeringen uppges fatta beslut i en ny insats angående svenskt deltagande i Operation Atlanta vid ett sammanträde i Visby på Gotland i dag.

Operation Atlanta har stöd i en FN-resolution och ämnar skydda civil sjöfart samt livsmedelstransporter.

Sveriges potentiella bidrag till att bekämpa somailiska pirater utgörs av HMS Carlscrona. Fartyget har tidigare, under 8 månader år 2010, deltagit i den EU-ledda operationen Atlanta.

Fartyget har 40 millimeters- och 57 millimeterskanoner och är på många sätt självförsörjande, har en modern sjukavdelning med möjlighet till intensivvård samt egen operationssal,uppger Försvarsmakten.

Inför första resan till Somalias kust utrustades fartyget bland annat med fler lätta och tunga kulsprutor, ny stridsledningscentral och utbyggd sattelitkommunikation.

För att borda andra fartyg finns en större RIB-båt ombord. Fartyget har även helikopterplatta.

FAKTA HMS Carlscrona

  • Längd: 105,7 meter
  • Bredd: 15,2 meter
  • Djupgående: 4 meter
  • Deplacement: 3 150 ton
  • Fart: 20 knop
  • Beväpning: 40 millimeter och 57 millimeter allmålskanoner och kulsprutor.
  • Besättning: Under operation Atalanta 2010 tjänstgjorde 104 officerare och sjömän i nyckelbesättningen.

Källa: Försvarsmakten

T-50 till flygvapnet nästa år

May 25th, 2012

Ryska flygvapnet får de första exemplaren av det avancerade stridsflygplanet Sukhoi T-50 nästa år.

Sukhoi T-50 är det första stridsflygplan som konstruerats efter Sovjetunionens upplösning.

Det är ett s k femte generationens stridsflygplan med långt utvecklade smygegenskaper.

Det första exemplaret gjorde sin premiärflygning i januari 2010.  Hittills har tre flygplan kommit upp i luften för tester och ett fjärde är under byggnad.

Enligt nyhetstjänsten Ria Novosti lovar generalöverste Alexander Zelin att flygvapnet ska få ett antal plan redan nästa år för test under militära förhållanden.

2015 är det meningen att 14 plan ska finnas färdiga för test.

Planet har utvecklats med ekonomisk hjälp från Indien, som letar efter ett avancerat stridsflygplan, i ett program som kallas PAK FA (Future Aviation System for Tactical Air Force).

Planet jämförs närmast med amerikanska F-22 Raptor men ska enligt ryska uppgifter kunna byggas till en kostnad som är mindre än hälften av vad F-22 värderas till.

Gripenplanen framme på Sicilien

April 3rd, 2011

De tre första av totalt åtta svenska Gripenplan har landat på en bas på Sicilien och är nu under Natobefäl. I mitten av nästa vecka kan de finnas i luftrummet över Libyen.

På lördagseftermiddagen landade de tre första Gripenflygplanen på Sigonella-basen på Sicilien.

– Vi har flugit via en bas i Ungern och mellanlandat där och sedan fortsatt till Sicilien, säger Anders Silwer, flygvapeninspektören, till TT.

 

Planen tankades vid mellanlandningen. Samtidigt flög också regeringsplanet, en Gulfstream, till Sigonella med tekniker och bevakningspersonal.

De övriga fem Gripenplanen flyger ner till Sicilien på söndagen från F 17 i Kallinge.

Då för även fyra Herculesflygplan ner utrustning. De återvänder sedan till Sverige för att i början av nästa vecka flyga ner mer utrustning. Det Hercules som ska användas för lufttankning flyger ner på måndagen, enligt Silwer.

Han säger att det i dagsläget ser ut som att två svenska flygofficerare vardera ska placeras på tre staber och stridsledningscentraler – i Neapel och utanför Venedig i Italien samt i Izmir i Turkiet.

Försvaret analyserar nu vilka av Natos insatsregler de svenska piloterna ska följa. De ska sedan utbildas på reglerna innan de börjar flyga i området.

När kan de finnas i libyskt luftrum?

– Onsdag är det tidigaste enligt den nuvarande bedömningen. Det är mer en fråga om när vår personal kommer in i Natos ledningssystem där de kan berätta om vad planen kan och får tillbaka en order med ett uppdrag, svarar Silwer.

Nio av de tio piloter som deltar i insatsen har valt att vara anonyma under uppdraget.

– Det är ett sätt för piloterna och deras familjer att få vara i fred från medierna, säger Johan Svetoft, chef på F 17 i Kallinge, till Sveriges Radio Blekinge.

Kritik har kommit om att Gripenplanen bara får attackera fientliga stridsflygplan, i ett läge där Khaddafis flygvapen redan ska vara utslaget, och bara i självförsvar får besvara eld från ett luftvärn som också är utslaget eller kraftigt decimerat.

Men statsminister Fredrik Reinfeldt pekar på att han som statsminister behövde bred majoritet i riksdagen och att Socialdemokraterna satte den begränsningen för att stödja insatsen.

– Då fick jag liksom hålla tillbaka dem inom Moderaterna och andra allianspartier som hade tyckt att också Sverige borde ta på sig mer offensiva delar, säger han.

Reinfeldt vill inte lufta sin egen personliga åsikt i frågan utan säger att det breda stödet var överordnat. Han pekar också på att flygförbudszonen måste övervakas och att stridsinsatser kan komma att ske.

– Det kan dessutom finnas, som sagt, luftvärnsförmåga fortsatt, och det spelar roll i sammanhanget.

Vidare pekar Reinfeldt på att Gripenplanen ska verka i en Natoledd insats där många länder och olika militära förmågor ingår.

– Det är inget nytt för Nato att det i en grupp av länder kommer länder med olika typer av restriktioner.

Volvo vill bygga Super-Jas

March 24th, 2011

Volvo Aero har immaterialrätten till RM12 och den svenska försvarsmakten äger redan de motorer som Volvo Aero vill trimma. Därmed skulle kostnaden för Super-Jas att bli väsentligt mycket lägre än om man satte in en ny starkare motor från General Electric.

UPPDATERAD Försvarsminister Sten Tolgfors besöker Trollhättan för att se Volvo Aero trimma nuvarande Gripenmotor till Super-Jas-standard. ”Billigare än att köpa en motor från USA”, säger Volvo Aero.

nda sedan  i höstas har Volvo Aero drivit en kampanj för sin Jas 39 Gripen-motor RM12 i nästa generation Gripen, den som allmänt kallas Super-Jas.

Bland annat har riksdagspolitiker från försvarsutskottet besökt Trollhättan och lyssnat till Volvo Aeros argument.

Så här sade Robert Limmergård till Ny Teknik i november.

– Vi kan öka dragkraften genom ”chiptrimning”, byte av fläktar och byte av turbiner. Vi kan göra vår Gripenmotor RM12 likvärdig med den starka GE-motor F414G som sitter i nya Gripen Demo.

RM12, som finns i alla nuvarande Gripenplan, bygger på General Electrics motor F404.

Den anpassades på 1980-talet till Gripens behov av GE:s ingenjörer men har sedan successivt förändrats och förbättrats och nu hävdar Volvo Aero att RM12 är ”deras motor”.

I ett pressmeddelande på måndagen beskriver man till exempel tre förbättringar i driftsekonomi och säkerhet som Volvo Aeros ingenjörer har gjort.

  1. Volvo Aero utvecklat en FADEC, ett ”elektroniskt reglersystem” som optimerar driften, ger möjlighet till sänkt bränsleförbrukning och samtidigt används vid felsökning.
  2. Volvo Aero har också konstruerat en ny inloppsdel till RM12, som medfört lägre kostnader och ökad tillgänglighet. Tidigare måste motorn inspekteras efter var 50:e flygtimme, nu sker detta i samband med ordinarie service.
  3. Volvo Aero har konstruerat en ny flamhållare, som dramatiskt sänker driftskostnaderna och ökar tillgängligheten. Den nya flamhållaren behöver inte bytas så ofta som föregångaren och den kan dessutom bytas betydligt snabbare och enklare.

Försvarsminister Sten Tolgfors har bjudits ned till Trollhättan att på onsdagen vara med och fira att de svenskbyggda Gripenplanen med RM12-motorn nu har flugit i 150 000 timmar utan ett enda motorrelaterat haveri eller allvarligt tillbud.

Arrangemanget är ännu ett sätt för Volvo Aero att marknadsföra sitt förslag att uppgradera RM12-motorn till”Super-Jas-standard” – ett alternativ som blir billigare för det svenska försvaret än att förse nästa generation Gripen med GE-motorn F414G eftersom Försvarsmakten redan äger de RM12-motorer som ska trimmas.

Först om två år kommer frågan om en ny generation Gripenplan att ställas på sin spets. I ÖB:s budgetunderlag, som lämnades till regeringen för ett par veckor sedan säger ÖB att man skjuter på frågan till 2013.

Swedish Air Force Historic

March 12th, 2011

Tänkte passa på att göra lite reklam för Swedish Air Force Historic.

 

Ett litet axplock på kärrorna dom har att beskådas. Här kan du läsa mer.

 

J 29F Tunnan, mil s/n 29670, civ reg SE-DXB

Flygplanet ägs av Flygvapenmuseum, men renoverades till flygbart skick av F10 kamratförening. 29670 byggdes ursprungligen som en J 29B, men modifierades till ”F” standard 1957. Sedan 2006 är den deponerad hos Swafhf.

Saab Safir 91 B2, s/n 91251, mil s/n 50040, ex Norska Fv 53040/0040, ex LN-HHW, civ reg SE-FVV.

Flygplanet ägs av SwAFHF. Flygplanet har kvar delar av den målning och märkning den hade i det Norska flygvapnet. Mellan 1972-78 flögs den på F7 Såtenäs med märkningen 7-84.

Scottish Aviation Bulldog s/n 031, ex G-AZIS, mil reg 61025, civ reg SE-FVX.

Flyplanet ägs av Flygvapenmuseum, men brukas av SvAFHF. Denna SK 61 är i stort sett helt i original, dvs som den såg ut i slutet av dess karriär i Flygvapnet.

 

Distansarbetare hoppar över flygtornen

March 4th, 2011

Det påminner om ett vanligt flygledartorn, men istället för fönster har flygledaren stora bildskärmar runtomkring sig där hon eller han kan följa alla plan på flygplatsen. Det gör att flygledaren kan sitta långt från själva flygplatsen. Sundsvall/Örnsköldsvik blir först ut med den nya tekniken som är en del av omställningen av flygtrafiken i hela Europa

 

FRAMTIDENS LEDARE Behöver en flygledare verkligen vara på plats när flygplanet landar? Saab och Luftfartsverket tror inte det. Nu bygger de ett nytt system som gör det möjligt att leda planen i Örnsköldsvik från flygplatsen i Sundsvall.

 

Under finanskrisen när alla företag tvingades till stora besparingar framstod videokonferenser som ett bra alternativ till flyget. Nu har flygandet satt fart igen och den här gången är det istället flyget som tar hjälp av kameror, sensorer och datanät för att få ned kostnaderna och klara driften av flygplatser i glesbygd.

Tekniken är intressant även i mer tätbefolkade områden och har testats i Skåne. Men nu är det skarp drift som gäller. Det nya systemet har redan börjat byggas på flygplatsen i Örnsköldsvik och målet är att man ska vara i gång under 2013.

Då ska flygledarna sitta i ett rum på flygplatsen i Sundsvall och ha full kontroll över vad som sker i Örnsköldsvik. Till sin hjälp har de kameror och sensorer på flygplatsen i Örnsköldsvik som registrerar allt som händer.

Ett plan som kommer in för landning fångas upp av kamerorna och bilderna förs via ett datanät över till Sundsvall där flygledarna ser allt som händer på stora skärmar.

Skärmarna finns runtom där fönstren i flygledartornet brukar sitta och meningen är att det ska kännas som om man sitter i ett torn och ser ut över flygplatsen.

–Det här är ett paradigmskifte för oss. Arbetet i flygledartornen har varit väldigt traditionellt där man bara tagit små tekniksteg. Nu gör vi något helt nytt, säger Mikael Henriksson, ansvarig för de operativa delarna när LFV (Luftfartsverket) inför det nya systemet i Sundsvall/Örnsköldsvik.

Vinsten ligger bland annat i lägre kostnader. På en flygplats där man behöver bygga ett nytt flygledartorn blir prislappen bara en fjärdedel så stor om man istället väljer ett system med kameror och sensorer som sedan sköts från en annan plats.

En annan besparing ligger på personalsidan. Det innebär i värsta fall att folk kan bli av med jobbet. Men man kan också se det som att systemet gör det möjligt att fortsätta flyga till ställen som har så lite trafik att de normalt inte kan betala för verksamheten i ett vanligt flygledartorn.

Mikael Henriksson, som själv har arbetat med flygledning i 35 år, lyfter fram ytterligare en fördel: arbetsmiljön.

På små flygplatser kan det i dag vara en person åt gången som sköter flygledningen. Eftersom säkerhetskraven är höga får inga obehöriga vara där och det innebär att flygledaren kan få jobba ensam i fem–sex timmar.

–Det är väldigt tungt att arbeta på det sättet. Med det här systemet får vi dessutom betydligt bättre uppbackning om det skulle hända något, säger han.

Nu finns det fler fördelar än så. Eftersom man använder bildskärmar för att visa vad som händer på flygplatsen går det också att lägga till information direkt på skärmen.

Om det är disigt ute kan kamerorna förbättra sikten och så kan man lägga in markeringar som visar exakt var landningsbanorna ligger, trots att de i själva verket är dolda i diset. Och när flygplanet syns på skärmen kan flygledarna också få en markering som ger information om planet.

Det hela påminner mycket om hur det är för flygvapnets piloter som får mycket information, till exempel om andra plan, direkt på skärmen. Likheten med den militära sidan är ingen tillfällighet. Tekniken kommer från Saab som använt mycket av den i bland annat stridsflygplanet Jas Gripen.

Genom att införa ny teknik för flygledningen hoppas LFV och Saab också att hela det civila flygsystemet ska fungera bättre.

–Tillverkare som Airbus och Boeing har gjort fantastiska innovationer när det gäller flygplanen. Men flygledarna använder sin gamla teknik och därför kan man heller inte utnyttja allt det nya som finns inbyggt i flygplanen och få till en bättre samordning mellan plan och mark, säger Per Ahl, försäljningschef för flygledningssystem på Saab.

Teoretiskt skulle den här typen av system helt kunna ersätta flygledartornen. Men Per Fröberg tror att det dröjer länge. Tornen har trots allt fördelar som att flygledarna även kan se i djupled hur flygplanen rör sig.

För att få samma effekt i den digitala världen behöver man tredimensionella skärmar. Fast det är förstås inget märkvärdigt med tanke på hur mycket kraft teknikföretagen just nu satsar på att sälja in 3D-tv.